Savjeti

Dva nova pitanja i savjeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Muž me zapostavlja i ne posvećuje mi pažnju zbog posla

PITANJE: Treba mi savjet,kako da postupim sa mužem, čiji je posao u kući?Dakle radi na računarima,i nema određeno radno vrijeme? Kuća i ja mu ne možemo biti oaza mira, ponekad me zapostavi na sve načine, ja saburam, ali teško mi je! Ja sam pokušala pričati sa njim ali ne ide! Kako da najbolje postupim? Esselamu alejkum, i Allah vam dao svako dobro!

SAVJET: Bismillahi we salatu we selamu ala Resulillah, we ba’ad, Poštovana sestro u dini islamu, molimo Allaha da te nagradi na postavljenom pitanju.

Svaki bračni par ima svoje probleme, ali je način njihovog rješavanja ono što odvaja uspješne od loših brakova. Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi navodi način kako očuvati i uljepšati brak: „S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“ Kur’an, En-Nisa, 19.

Muž i žena čine zajednicu, cjelinu. I nikada u braku ne pati samo jedan, bio to muž ili žena. Ako imaju problema koji ne znaju riješiti, oboje njih pate i oboje su nesretni, samo na različite načine. Položaj jednog partnera je uvjetovan položajem drugoga, što znači da uskraćivanje nečega jednome, znači i uskraćivanje nečega drugom partneru. Dakle, u tvom slučaju nisi samo ti „žrtva“. Tvoje stanje frustracije i boli može dovesti do toga da ti mužu nešto uskratiš, na što će on opet reagovati još manjom pažnjom. I tako šejtan vaš brak pretvara u poprište bitke u kojoj se vi nadmudrujete i kojoj nema kraja, a istovremeno oboje čeznete za ljubavlju onog drugog.

Slijede praktični savjeti kako da uz Božiju pomoć popravite stanje:

1. Korijen bračnih problema često leži u nepoznavanju i nepraktikovanju islamskih smjernica. Kao što znate, u islamu postoje naredbe i zabrane. Šta mislite zbog čega? Radi nas. Radi našeg dobra. Mi Allaha trebamo, a ne On nas.

Ne znamo kakav je vaš muž po pitanju vjere, ali je početni korak ka popravku braka – popravak vašeg odnosa spram Allaha. To je ključ. Jer ko popravi svoj odnos spram Allaha, Allah će popraviti njegove odnose spram drugih ljudi. Nastojte da jedno drugo na tom planu podržite. Imate Allaha kraj sebe 24 sata dnevno – šta god Vam treba obratite mu se. Recite mu šta Vas muči, šta Vam treba, zahvalite Mu se na onome što imate. I vidjet ćete, On će se odazvati.

2. Nemojte zaboraviti – VAŠ SUPRUG NIJE VAŠ NEPRIJATELJ. Prokleti šejtan želi da upravo tako mislite i da se udaljite jedno od drugog. A vi živite zajedno, imate Allaha, porodicu koja vas voli, mnoge poznanike. I Vaš vas suprug voli, budite ubijeđeni u to. Nemojte se toliko skoncentrisati samo na probleme. Budete li tako radili nikad nećete naći smiraj. Zapitajte se – koliko je samo ljudi u puno težoj situaciji? Koliko je žena koje njihovi muževi maltretiraju, koliko je bračnih parova u nemogućnosti da imaju djecu, koliko njih samo nemaju niti komad kruha niti gdje da budu? A Vi već toliko blagodati imate.

Vaši problemi su mrvica u usporedbi s svim onim što imate. I nemojte sebi dopustiti da znate vrijednost nečega tek kad to izgubite. BUDITE POTPUNO UBIJEĐENI DA ĆE VAM ALLAH DATI IZLAZ. I zbilja hoće, vjerujte.

3. Nemojte reagovati u ljutnji. Sačekajte da vas prođe srdžba, pa hladne glave razmislite o svemu. Savjetovao bih vam da imate svakodnevno neke aktivnosti koje smanjuju stres. Nemojte čekati muža da biste tek tad bili sretni, čitajte neku zanimljivu knjigu, radite fitnes i fizičke vježbe, radite ono što volite.
I budite blagi prema sebi. Znate, moguće je da Vi niste samo ljuti na muža. Možda ste nekad i na sebe ljuti, možda previše od sebe tražite. Ne opraštate sebi. Postavite velika očekivanja i pred Vas same i pred Vašeg supružnika i kad ih ne ostvarite – shvatite to kao vlastitu mahanu i problem.

4. Kažete da nemate više komunikacije s mužem. U rječniku jednog muslimana i muslimanke ne postoji riječ ne može. Time sebe još više patite. Može, samo postoji način. Vašeg muža vi ne možete natjerati silom, već samo lijepo. Mužu je bitno da mu daš njegovo pravo i da on ima osjećaj da ga poštuješ. Za njega je sramota da se žena s njim svađa jer on osjeti da se njegov autoritet ruši. I on se tad naljuti, reaguje iz inata. Poput malog djeteta. Nadam se da razumijete, svoju poziciju vi samo narušite svađanjem i prepiranjem s mužem. Tako nigdje ne idete, već kod njega izazivate revolt i neće vam iz inata popustiti.

Dakle, treba vam druga strategija. Koja?

Za vašeg muža je neophodno da on osjeti da ga cijenite i poštujete, bez obzira na sve. To svaki muškarac traži. A kad vi njemu pokažete poštovanje i na lijep način mu nešto predložite, malo je insana koji to mogu odbiti. Idući put, kad vas nešto zaboli, i zasmeta, probajte mu to na blaži način reći. NEMOJTE NI U KOJEM SLUČAJU VIKATI I GOVORITI KAKAV SI TI, ILI GA NAZIVATI RUŽNIM IMENIMA.

Prihvati ga onakvim kakav je i ne pokušavaj da ga mijenjaš i prevaspitavaš. To je i s djetetom teško postići, a kamo li sa formiranom ličnošću. Neka ti smiren razgovor bude putanja kojom ćeš mu neke stvari predočiti onako kako misliš da ustvari jesu.

5. I još nešto: pokaži interesovanje za njegov posao. Pitaj ga šta radi, čime se bavi, i podrži ga. Može se učiniti čudnim, ali ćeš tako slomiti njegov led, i on će se osjetiti sretnim što može pričati o onome što voli. Tako ćeš ga i lakše nagovoriti da ti posveti više vremena. Upamti, silom se ne postiže ništa, već samo dogovorom i mudrošću.

6. Jedan od znakova braka u krizi jeste i smanjenje tjelesne bliskosti i dodira. Naučno je dokazano da parovi koji imaju redovne intimne odnos imaju mnogo čvršću i sretniju vezu. Takvi parovi su mnogo otporniji na stres, jer s fiziološke strane samim dodirom, poljupcem ili zagrljajem u tijelu dolazi do lučenja hormona sreće, a s smanjenjem dodira, dolazi i do udaljenosti i brojnih bračnih problema. Ne smijete to dopustiti. Redovni intimni odnosi, grljenje, dodir su neophodni kako bi vaša veza bila jača. Potrudite se na tom planu i prvi pokažite ljubav i pažnju.

7. IMAJTE NA UMU RIJEČI UZVIŠENOG: „Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni.“ Kur’an, Fussilet, 34-35. Ako je takva situacija s neprijateljem, kako li samo dobra djela utječu na širenje ljubavi prema našim najbližima?

Ako budete imali dodatnih pitanja ili dilema, slobodno nam se obratite. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova“.
____________________________________________________

2. Učinila sam blud s momkom, ne želim više da griješim, pa kako da ga okrenem vjeri?

PITANJE: Imam momka već godinu i 6 mjeseci sa kojim sam prije nekoliko mjeseci učinila blud, zbog čega se kajem, činila sam i tevbu, ali sam ponovo učinila blud, nakon čega sam rekla da ne želim to više raditi, i ponovo učinila tevbu. Moje pitanje je kako da okrenem momka vjeri, da on prestane zahtjevati blud, mislim da prestane biti opčinjen tim stvarima, jer ja ne želim više da činim ovaj grijeh?

SAVJET:

Bismillahi we salatu we selamu ala Resulillah, we ba’ad, Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da te nagradi na postavljenom pitanju.

Na ličnom primjeru možeš da shvatiš mudrost Allaha, tvog i našeg Gospodara, Onoga Koji nam samo dobro želi, a Koji nam je svima nama zabranio približavanje grijehu i bludu. Jer s stalnim približavanjem bludu, postepeno osamljivanje i dodiri postaju normalna pojava, a želja iz sastanka u sastanak raste, dok se ne desi gubljenje časti i obraza, da nas Allah sviju sačuva. Amin. „I ne približavajte se bludu, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ Kur’an, El-Isra, 32.

Nažalost, moramo reći da zbog neznanja u tvom slučaju veliki dio krivice snosiš i ti. Pružila si povoda tom mladiću i on pretpostavlja da ako si dva puta spavala s njim, da ćeš to i opet i da ako te je mogao dva puta nagovoriti, zašto ne i treći? I bojati se je kako bi postupila ako se opet, ne dao Allah, osamiš s njim i kad strast zasjeni tvoj um? Stoga da bi tvoje pokajanje bilo ispravno, smjesta prekini svaki kontakt s tim momkom. Ukoliko ostaneš u kontaktu s njim, to znači da se nisi iskreno pokajala i da će se griješenje nastaviti. Ako si u mogućnosti i da potpuno napustiš i druženje s lošim društvo, bilo bi čak i bolje za tebe i tvoju vjeru.

Zapitaj se dobro kakav život želiš da vodiš, i ako istinski želiš vjeru i čedan život, morat ćeš se odreći nekih stvari. U tvojoj poziciji moraš da biraš: ili ćeš ostati s momkom, i kasnije proživljavati bol zbog udaljavanja od vjere i činjenja grijeha, ili ćeš prekinuti s njim svaki kontakt, ali ćeš kratko trpjeti bol zbog rastanka. Sama odluči, ali znaj da bol koji ćeš trpjeti ostankom s njim može trajati čitav život. Jer ako daš prednost tom stvorenju nad onim što Allah voli, budi ubijeđena da će te Allah kažnjavati upravo preko njega, onoga koga voliš i kome se nadaš.

Razmišljaj i o tome kako je Allah milostiv prema tebi uprkos tvom griješenju. A kako će Allah biti i dalje milostiv, ako budeš ustrajavala u nepokornosti? Ukoliko On bude želio, može te stići kazna za taj grijeh i loš završetak na ovom svijetu…

Zapitaj se je li taj momak toliko vrijedan da rizikuješ Allahovu srdžbu? Hoće li ti moći ikako pomoći kad te u kabur stave i kad pred Allaha staneš? Odgovor zadrži za sebe, i znaj da ćeš posljedice tvojih djela snositi samo ti…

Moraš uvijek biti svjesna da te Allah posmatra i da On zna šta radiš. Ukoliko budeš toga svjesna, osjetit ćeš stid od Njega i nećeš ustrajati u griješenju. Trebala bi se često prisjećati i smrti i Sudnjeg dana i ahireta. Ukoliko se osoba bude često prisjećala smrti, počet će se i pripremati za ono što ga čeka čineći što više dobrih djela i kajući se za propuste.

Trebala bi namaz što češće obavljati i učiti Kur’an, u nadi da bi ta dobra djela mogla biti sebeb da Allah primi tvoje pokajanje i uputi te ka hajru. Slušaj islamska predavanja i dersove poznatih učenjaka i daija koji su poznati po istinoljubivosti, odanosti vjeri, iskrenosti i znanju.

Vrata pokajanja su otvorena i Allah oprašta pokajniku i raduje se njegovom povratku; Allah mu oprašta i prima pokajanje bez obzira na vrstu grijeha. A onaj ko se pokaje od grijeha je poput onoga koji grijeha nije nikako ni imao.

Ako budeš imala dodatnih pitanja ili dilema, slobodno nam se obrati. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova“.

Savjete dao: Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta