Rekaik

Dvije dirljive priče o sedždi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PRVA PRIČA:

Grupa mladića od Ehli Sunneta, uhvaćena je u Siriji od strane zločinačke vojske Bešar el-Asada. Tjerali su ih da učine sedždu na njegovoj slici. U početku su to odbijali, međutim, nakon žestokih udaraca, momci su to uradili, osim jednog. On nije htio. Onda su ga počeli mučiti raznima metodama: strujom, udaranjem, vatrom…

ali, nije htio, sve je trpio ali je odbio da učini sedždu na slici jednog zločinca, jer sedžda se čini samo Gospodaru ljudi. Kad su vidjeli da ne odustaje, sve zajedno su ih vratili u zatvor. U zatvoru, momci koji su uradili sedždu, čudili su se njegovoj izdržljivosti i upornosti.

Jedan od njih mu reče: “Slušaj, mi smo to uradili samo da nas više ne muče, bila je to nužda a znaš kad je život u pitanju, da je dozvoljeno negirati i Allaha, svakako samo riječima a vjera u Njega ostaje u srcu, pa smo i mi tako postupili, sedždu smo uradili ne zbog toga da mi njega nešto uvažavamo, dok smo činili sedždu, naše misli su bile usmjerene samo ka Allahu, jedinom Dostojnom da Mu se padne na sedždu, zašto nisi i ti tako postupio, Allah zna da smo bili primorani da bi spasili svoje živote?”

Izmučeni mladić reče:”NIKAD U ŽIVOTU NISAM OBAVIO NITI JEDAN NAMAZ I NIKAD U ŽIVOTU NISAM PAO ALLAHU NA SEDŽDU, PA NISAM HTIO DA MOJA PRVA SEDŽDA BUDE NA SLICI JEDNOG ZLOČINCA I ZLIKOVCA KAO ŠTO JE BEŠAR!” Na njegovom licu su se vidjele suze pokajanja i vračanja Gospodaru. Dovio je stalno u zatvoru da mu Allah oprosti prijašnje grijehe jer je živio u teškoj zabludi.
____________________________________

DRUGA PRIČA:

Šejh Salih el-Megamisi, Allah ga sačuvao, prenosi slučaj koji se desio u Medini, gradu Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Naime, dok se iščekivao jedan od namaza, u Poslanikovu, s.a.v.s., džamiju ušao je stariji čovjek iz Jemena porijeklom. Inače je živio u Medini i većina džematlija je znala da nije znao ni čitati ni pisati. Kad je ušao u džamiju, razgledao je da vidi imal ko da uči Kur’an.

Našao je jednog mladića te mu prišao. Zamolio ga je da mu uči Kur’an a on da sluša, jer nije znao čitati. Svakako, mladić je rado pristao. Mladić je melodično učio Allahove riječi a dedo iz Jemena je uživao. Vidjelo se na njegovom licu da uživa slušajući Allahov govor.

Mladić odjednom stade sa učenjem i reče dedi: “Amidža (tako mlađi arapi starije zovu od milja), u ajetu se spominje sedžda i treba da je uradimo.“ Ustali su te učinili sedždu. Mladić se vratio na svoje mjesto kako bi nastavio sa učenjem, a dedo je ostao na sedždi. Mladić pomisli da dedo na sedždi dovi i traži oprosta. Međutim, to je bila njegova zadnja sedžda. Dedo je na sedždi u Poslanikovoj, s.a.v.s., džamiji preselio. Da, ušao je u džamiju da potraži nekoga da mu uči Kur’an kako bi on slušao i na kraju je preselio na sedždi koja se spominje u ajetu. Blago njemu, lijep završetak.

Ako vam je se Allah smilovao pa znate učiti u Kur’anu (prvenstveno mislim na našu omladinu koji su dali hatme u džamijama), nemojte zaspati a da niste barem pola ili čitavu stranicu Kur’ana proučili, neka ti zadnje riječi pred spavanje budu Allahove riječi.

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta