Smrt i sudnji dan

Dvogodišnji sinčić mu u snu preselio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jutros me pogodila vijest da mi je jednom ahbabu preselio sinčić dvije godine star! Budio ga babo da ustane i da idu u vrtić, a tijelo mu se već ohladilo bilo. Prav, zdrav, Allah ga Sebi u snu uzeo. Subhanallah, kakav ibret! Razmišljam, nema pravila ni rasporeda, i po nas može doći svakoga trenutka. Na Sudnjem danu će svako shvatiti da je na dunjaluku ostao samo koliko dan ili dio dana. Zar da i dalje propuštamo namaz, našu prvu i posljednju vezu sa Gospodarom? Zar da i dalje robujemo dunjaluku, šta ćemo u mezar osim djela ponijeti? Zar da nama, muslimanima, život prolazi u međusobnim raspravama i okretanju jednih od drugih, a očekujemo da se u Džennetu susrećemo? Molimo Allaha da nam podari takvo razumijevanje vjere koje će učiniti da ono što nas čeka nakon susreta sa Melekom smrti bude bolje od onoga što ostavimo ovdje.
_____________________

Neki dan mi dolazi jedna žena da upiše dijete u mekteb i govori: “Ja slabo šta od vjere praktikujem, ali mi svaki put suze idu na oči kada uđem u džamiju. Sve mi srce zaigra. Šta misliš, šta je to, da nije možda od onih tamo…” “Nije!”, prekidoh je odmah. “Reci ti meni, kada neko ima bogatu sofru pred sobom i dobro se najede, da li onom siromahu bude teško dok ga gleda u tim blagodatima?” Kada je potvrdila, rekao sam joj: “Tako je isto i sa dušom, kada je ne hraniš, a onda je približiš toj njenoj sofri, kao što si ti sada učinila ulaskom u džamiju, ona plače od radosti što je blizu svojoj hrani, ali i od žalosti, što je na častiš češće. Moli Allaha da ti da snage da dušu redovno hraniš.

A ovo drugo, što sumnjaš na ‘anam-one-tamo’, znaj da Kur’an govori da je opasniji nefs (ego i strasti) u nama nego šejtanove spletke. On nagovara, odvraća, ali tvoj nefs upravlja! Ima ljudi koji se mole da budu opsihreni kako bi svoj neuspjeh svalili na šejtana, a ne na sebe. Čak će šejtan na Sudnjem danu kazati: ‘Ne krivite mene, već krivite svoj nefs!’ Tako, ko ne klanja, neka ne krivi šejtana, već svoju lijenost. Ko s drugima ima loše odnose, neka sebe preispita, umjesto da traži gdje mu je ko šta zakopao. Kome ne ide fakultet, neka se prihvati knjige umjesto što traži ko ga je urekao. Ko se još nije oženio/udao, neka ga priča o sihru ne baca u očaj, već neka se strpi dok mu ne dođe propisana nafaka. I tako dalje…

Allaha molim da tebe i sve nas sačuva od šejtanskih i nefsanskih iskušenja!”
________________________

Jason Statham nije primio islam ako je obukao kapicu, Cristiano Ronaldo ne udjeljuje svake sedmice po milion djeci Palestine, ne znači ako je Liam Neeson slušao ezane po Istanbulu da je automatski musliman, ne znači svaki neobičan oblik lubenice, oblaka ili pčele da tu piše Allahovo ime, itd.

Sve to prenose kvazi-portali koji su toliko neozbiljni da i virusi bježe od njih. Čudim se kompleksu pojedinih muslimana zbog pripadnosti svojoj vjeri, pa im kao treba neko poznat da primi islam ili da na nebu vide Božije ime da bi oni pojačali svoje ubjeđenje! Islamu ne treba niko, već on treba nama, islam je uzvišen i savršen način života, i sve dok ga ne budemo tako doživljavali zar da očekujemo da ga neko zbog nas i prihvati?!

hfz. Ammar Bašić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta