Rekaik

Pismo pred smrt – jako potresno i poučno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pismo jednog brata muslimana koje je napisao prije same smrti, a koje je na jednom od svojih predavanja pričitao poznati svjetski daija (misionar) Taufiq Choudhry:

Moja najdraža braćo i sestre u islamu, dobio sam poruku od jednog brata, sad ću da vam je pročitam: “Es-selamu alejkum, Tevfik! Ovo je, vjerovatno, moja posljednja poruka tebi dok ovdje ležim i čekam da dođe moj zadnji izdisaj. Ovo je, vjerovatno, posljednji put da ću moći bilo kome pisati, pa pomislih da tebi pišem, ne bi li možda, kada budeš imao svoje kurseve i predavanja, mogao podsjetiti ljude na ovo moje posljednje obraćanje…

Ti me poznaješ dugo vremena. Bio sam običan musliman. Nastojao sam redovno obavljati namaze, postiti kada bi god došao ramazan, obavio sam hadž jednom u životu. Da, imao sam djecu, ali nikad ih istinski nisam pazio. Moja su djeca odrasla ne naučivši mnogo o islamu. I dok čekam ovdje da se “zvono oglasi”, jer će se moj život završiti, umrijet ću od raka gušterače, doktori su rekli da ne mogu preživjeti duže od ove sedmice, dok čekam Meleka smrti, imam samo jednu riječ koja mi dolazi u glavu, a to je žaljenje. Jednostavno, osjećam veliko žaljenje.

Znaš, toliko sam stvari želio da uradim. Želio sam naučiti napamet Kur’an, ali nikad to nisam učinio. Želio sam svake godine otići na hadž, ali nikad ni to nisam uradio. Želio sam zagrliti majku, ali ni to nikad nisam uradio. Želio sam podučiti svoju djecu islamu i Kur’anu, da budu dobri ljudi, ali ni to nikada nisam uradio. Želio sam da imam priliku da dočekam još jedan ramazan, ali nikada ni to neću dobiti.

Želio bih da sam u Haremu u Meki, ali nikad neću ni tu priliku dobiti. Želio bih da znam neke ajete iz Kur’ana da ih mogu učiti, ali ja ne znam ništa osim Fatihe, i još jednu ili dvije sure koje učim svaki dan. Jedino o čemu mogu razmišljati jeste veliko žaljenje. Niko me se neće sjećati osim tebe i, možda, moje vlastite porodice, ako nađu vremena, prije nego što podijele moje bogatstvo. Moji su me prijatelji napustili, moja se porodica mene neće sjećati.

Nikakvo dobro na ovom svijetu neću ostaviti i, tako mi Allaha, sve što sam uradio jeste samo to da sam dodao još jedan kabur, grob, na ovoj zemlji. Ja sam tvoj brat, musliman, Muhammed.”

Za NUM pripremio Samir Peco

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta