Problem i devijacije u društvu

Gibetom bacaš svoja dobra djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Gibet (ogovaranje) jede dobra djela kao što vatra jede triješće. Sjedi na sijelu a prije toga je klanjao, postio, dao sadaku… I odjednom sve što je radio bude uzeto od njega. “Ovaj je ovakav, ovaj je onakav, taj i taj je rekao…” O Allahov robe, šta je tebi i šta to imaš s ljudima? Bavi se svojim mahanama, a ostavi se tuđih mahana. Tako ćeš naći da čovjek, Allah da sačuva, sakupi dobrih djela poput brda Uhud, a onda dijeli ta svoja dobra djela drugima, a nije ni svjestan. 
 
Allhov robe, čuvaj jezik! Nemoj govoriti osim ono od čega ima koristi. Allah kaže: “Nema kakva dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima, osim kada traže da se milostinja udjeljuje ili da se dobra djela čine ili da se uspostavlja sloga među ljudima. A ko to čini iz želje da Allahovu naklonost stekne Mi ćemo mu, sigurno, veliku nagradu dati” (4:114) Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhu ve sellem: “Onaj ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori dobro ili neka šuti“.
 
Treba da govorimo kako naučiti Kur’an napamet, kako biti dobročinitelj prema roditeljima, kako da naučimo biti saburli, kako da popravim svoj ahlak, kako da spasimo našu porodicu i komšije koji nisu na Pravome putu, kako da ostavimo tragove iza sebe za svoju vjeru i svoj ummet prije nego umremo… To je ono o čemu razmišlja pametan čovjek!
 
Da si na sijelu umjesto praznog govora proučio tri puta suru Ihlas, imali bi vrijednost trećine Kur’ana. Ili 100x “Subhanallahi ve bi hamdihi” bili bi ti oprošteni grijesi pa makar ih bilo poput morske pjene. Za svaki harf u Kur’anu po 10 dobrih djela i više.
 
Mnogo vremena trošimo ni u šta! Obaveza je da naša navika bude da ne gubimo bespotrebno vrijeme. Ako si umoran, šuti, razmišljaj, relaksiraj se. Pođi van grada, sjedni i opusti se. Posmatraj Allahovo stvaranje, prostranstva nebesa i Zemlje. A to da sjedneš s prijateljima i bezveze gubiš vrijeme u beskorisnim pričama, tom običaju moramo stati na kraj. Umjesto takvih razgovora, donesimo knjigu iz sire, knjigu iz medicine, ahlaka, rekaika, knjigu o uzrocima neustajanja na noćni namaz… Kaže se da govor o ulemi spriječava čovjeka da ustane na noćni namaz. Onaj koji govori protiv uleme neće imati uspjeha. Koji god čovjek gibeti ljudi neće moći naučiti Kur’an napamet. 
 
Zato, obaveza je da se potpomažemo u dobročinstvu i bogobojaznosti.
 
Abdullah el-Emin eš-Šenkiti
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta