Aktuelno

Gledajmo prednosti, a ne nedostatke trenutne životne situacije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Savjeti i preporuke

Životna situacija i okolnosti u kojima se nalazimo imaju svoje prednosti i nedostatke.

Nažalost, mnogi su fokusirani na nedostatke ili na ono što ne mogu činiti u ovome vremenu, a malo je onih koji gledaju prednosti ove životne situacije i razmišljajući prave plan i donose ciljeve što sve mogu „pametno“ učiniti u ovome periodu kada se ne preporučuje vanjsko kretanje odnosno kada nam se nalaže boravak u kućama i domovima. Ovo je vrijeme kada su naše kuće, stanovi i domovi u potpunosti pretvoreni u centar sveukupnog radnog ili poslovnog, društvenog ili porodičnog, vjerskog i obrazovnog (edukativnog) života. Vječiti izgovor kako „nemamo vremena“ sada po prvi put gubi osnovu i uporište i nikad nismo imali više vremena kao ovih dana, zato je neophodno donijeti kvalitetan plan koji će obuhvatiti sve aspekte našeg života.

I ovo provedeno, iskorišteno ili neiskorišteno vrijeme bit će svjedokom za nas ili protiv nas te je zato važno da iznova pročitamo suru ‘Asr i razmislimo o njezinim porukama kao i hadise Poslanika koji nas podsjećaju na važnost vremena kao jedne od Allahovih blagodati za koje ćemo biti pitani i odgovorni.

Mnogi koji se bave uredskim, administrativnim ili nekim drugim poslovima, sada obavljaju posao kod kuće. Jako je važno pripremiti si poslovni ambijent unutar naših kuća kako bi bili disciplinirani i obavili posao na način da nam ne odvlače pažnju druge stvari i da posao završimo na vrijeme kako bismo se mogli posvetiti drugim aspektima našeg života.

Nikad više vremena nismo provodili sa svojom porodicom ili ukućanima kao sada, to je jedna odlična prilika koju trebamo iskoristiti da se bolje povežemo, da odaberemo ugodne i lijepe teme za razgovor, posebno supružnici, da razgovaramo o svim onim temama o kojima dosad nismo „imali vremena“ ili smo ih odgađali.

Vrijeme kada se možemo konačno posvetiti onima koji najviše čeznu za našom pažnjom i vremenom, a to su djeca; da odaberemo neku edukativnu i društvenu igru, porodično se opustimo i zabavimo, pročitamo svaku večer našoj dječici neku poučnu islamsku priču, komentiramo zajedno s njima, postavljamo im pitanja i dadnemo im neke zadatke kroz koje će izvući pouke i poruke iz te priče.

Uspostaviti rodbinsku, prijateljsku, komšijsku telefonsku vezu sa onima koje slabo, rijetko ili nikako da nazovemo s posebnom pažnjom na našu rodbinu, sa kojima se dugo nismo čuli, posebno kontaktirati one kojima je u ovoj situaciji teže nego nama jer su usamljeni, bolesni, nemoćni i da ih pitamo za njihovo stanje.

Naše kuće i domovi su sada postale i centar vjerskog života odnosno džamije i džemati, one su sada centar našeg duhovnog života u kojima smo formirali porodične džemate, ako dosad nismo, trebali bismo čim prije na način da odredimo svoj „kućni mihrab“ i da se motiviramo na zajedničko obavljanje namaza, što bi bila jedna odlična prilika da motiviramo i one unutar naših domova koji nisu dosada (redovno) obavljali namaz, a posebno djecu i mlađe.

Neka ovo bude period i vrijeme kada će Gospodaru na sedždu početi padati i oni koji dosada nisu, prilika je to odlična da se uzme „Ilmihal“, nauči ili ponovi zaboravljeno i otvori jedno novo životno poglavlje odnosno i donese jedna od najboljih životnih odluka i promjena u ovim okolnostima i trenucima.

Nakon obavljanja nekog od zajedničkih namaza, pokrenuti halke Kur’ana, odnosno predramazansku kućnu ili porodičnu hatmu, da svi ukućani, koji znaju ili ne znaju učiti Kur’an-uzmu Kur’an i prate učenje ko zna učiti Kur’an, a potom da se pročita prijevod proučenog, a najmlađima dati zadatak da kroz nekoliko minuta odaberu ajet ili ajete koji su im se posebno dojmili te da zajednički komentiraju i razgovaraju o porukama i značenjima tih ajeta.

Dati važnost, prostor i vrijeme za čitanje hadisa kroz hadiske zbirke, a također ulogu u izboru hadisa dati i našim najmlađima, da ponekad odaberu hadis koji će oni naglas pred porodicom pročitati.

Naše kuće ili domovi su sada i centar obrazovnog (edukativnog) života, postale su škole u kojima djeca prate školsku nastavu online i sva školska edukacija je sada u kućama. Prilika je to da kao roditelji budemo i u ulozi njihovih asistenata ili dodatnih učitelja koji će zajedno pratiti njihovo (ne)snalaženje u novim okolnostima praćenja nastave i rješavanja preuzetih zadataka i obaveza.

Sve ovo ističem kako bih vas potakao da svako od nas razmisli još danas, večeras, dok čitate ovaj tekst,  šta je to šta smo oduvijek željeli da činimo posebno u prostoru i mogućnostima naših domova, a nismo pronalazili vrijeme, da preslagamo našu kućnu biblioteku, presložimo neke stvari, očistimo naše ormare od onoga što ne koristimo i pripremimo za davanje i podjelu onima kojima će dobro doći.

Zatim, da nešto naučimo što neznamo, da ponovimo što smo zaboravili, posebno da obnovimo ili iznova naučimo-stranice, sure, ajete; da započnemo jedno novo poglavlje u našem životu, jednu odličnu promjenu zbog čega će nam ova životna situacija ostati pozitivno u sjećanju jer smo se oplemenili novim vještinama, umijećima, znanjem, učvrstili porodične i rodbinske veze, ojačali naš iman, povezali se više sa našim Gospodarom.

Oni u čijim domovima se ne obavlja nikako namaz, ne klanja se, ovo je idealno vrijeme, prilika i mogućnost da donesemo nijjet ili namjeru da ćemo uzeti ilmihal, koristeći sadržaje interneta i naučiti osnove namaza te započeti jedno novo poglavlje u našem životu; to bi bila jedna od najboljih odluka koje bismo mogli donijeti u ovo vrijeme.

Oni koji ne znaju učiti u Kur’anu, ovo je idealno vrijeme i prilika da putem različitih onlina platformi nauče osnove kur’anskog pisma odnosno Sufaru te da dočekaju mjesec Kur’ana, Ramazan na najbolji mogući način, kroz ulazak u Kur’an.

Da svaki dan uvedemo naviku zikra, spominjanja Allaha dž.š., ili neki od dobrovoljnih ibadeta, nafila poput duha-namaza ili noćnog namaza, da svaki dan 100 puta donesemo istigfar, kažemo ESTAGFIRULLAH, oprosti mi Gospodaru ili dvije riječi najdraže našem Gospodaru SUBHANALLAHI VE BI HAMDIHI, Slavljen neka si Gospodaru i Tebi hvala.

Da vas Allah čuva i podari svako dobro vama i vašim ukućanima.                                    

Alem Crnkić
Glavni imam MIZ Sisak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta