Novotarije i sujevjerje

Gledanje u fildžan ili šoljicu kahve

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koristeći svaku priliku da upozoravajuće govorim o različitim širkovima i sujevjerjima, rasprostranjenim kod nas na Balkanu i šire, želim se ovaj put osvrnuti na možda najučestaliji vid širka i sihirbaštva među nama, a to je, u narodu poznato, tzv. “gledanje u fildžan ili u šoljicu kahve”…

Nedavno sam pisao o sihirbazima te o njihovim kojekakvim hamajlijama i zapisima citirajući ajete i hadise koji strogo zabranjuju svaki vid gatarstva i proricanja kao i vjerovanja da bilo ko ili bilo što može da nas čuva i zaštiti mimo Allaha swt, ili da bilo ko osim Allaha swt može znati, šta će se sutra desiti, ili općenito, šta će se desiti u budućnosti.

Uzvišeni Allah kaže:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.” (Luqman 34)

Prokleti Šejtan konstantno napada naša srca, nagovara nas na činjenje malih i velikih grijeha, odvraćajući nas od kajanja i činjenja tevbe od istih da bi naša srca, preko malih grijeha (za koja se ne kajemo), pripremio za velike grijehe ili, ne daj Bože, za neoprostiv grijeh kao što je širk.

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ وَمَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَىٰ إِثْمًا عَظِيمًا

Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostiće manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki.” An-Nisa 48

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ وَمَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا

Allah, sigurno, neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostiće kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.” An-Nisa 116

Svjedoci smo da se na različitim medijima, TV, u štampi i na web portalima svakodnevno reklamiraju tobože iscjelitelji i proricitelji sudbine, “ogledajući” u karte, kocke, horoskope, slike, salijevanje strahe, kašike, viljuške, pa čak i u kuhinjske krpe a neupućen i zalutali narod im vjeruje (estagfirullah) i debelo plaća slijepo slijedeći njihove savjete i proročanstva koja se poslije “obistine”. Kako?

Često čujemo od onih koji posjećuju “onamo njih” (sihirbaze, ciganke, kokano “hodze” i “derviše” , “dobre” nane, “hadži-bule” i sl.), kako nam ubijedljivo govore: “Sve mi pogodio / la”!

Svako od nas ima od rođenja po jednog džina pratioca (Karina) a i mimo njega nas salijeću i drugi džini i šejtani, da bi nas odvratili od Islama i robovanja samo Allahu swt. Znamo iz hadisa da je Karin (džin pratioc) od Muhammeda saws primio Islam i da je Resulullaha saws navraćao samo na dobro. Ovi džini časkom izmijenu informacije sa Karinom i sa vojskom džina od dotičnog sihirbaza ili onog koji “ogleda” te kako sihirbaz dobije “uvid u akte” onih koji su mu došli a ujedno, džini prisluškuju na putu do sihirbaza svaki razgovor osobe koju prate, posebno dešavanja iz prošlosti i želje za budućnost pa to sve šapnu na lijevo uho sihirbazu. (Pošalju mu SMS – moderno kazano). Sihirbaz to sve stoči u lijepe riječi i savjete i zamka je perfektna! Džini zaduženi za sihr i Karin se udruže i trasiraju put pred dotičnom osobom, što dalje od ibadeta i pokornosti Allahu swt, da osoba izgubi Zaštitu svoga Gospodara, kako bi što lakše ostvarili željeni cilj a to je: čovjeka odvesti što dalje u zabludu kako bi izgubio i ovaj i onaj svijet. Da nas Allah swt sačuva te žalosti.

Posebno skrećem pažnju na najopasniju vrstu među njima, koji se ponekad koriste Islamom ili se kriju iza Islama da “zamažu oči” žrtvama, pa preporučuju klanje kurbana pod uslovom da se kurbansko meso baci ili da se oboje ili samo kožica zakopa u avliju kuće koja treba biti “zaštićena”, da se klanjaju dva ili više rekjata na posebnim mjestima, u turbetima, na mezarima, ko bajagi da sihirbaz klanja istiharu za osobu i obavijesti je o snu; da se osoba rastala ili razvodi u snu od muža ili žene, da ne govori sa roditeljima muža ili žene i sl. (Braćo, ovo je velika fitna i prevara, šejtan l.a. puno petlja i intrigira kroz san!)

Najčešći vid zablude i širka je na oko “bezazleno” ogledanje u fildžan ili u šolju kahve, gdje neke (skoro po pravilu samo žene) žene, “profesionalno” izriču sudbinu, “zazivajući vraga”, pa Allah swt dopusti džinima i šejtanima da učine ono što se zazivalo iz šolje kahve ili iz fildžana. Kazne su rogorozne: od neprimanja namaza 40 dana i noći do učinjenog kufra, što vidimo iz hadisa:

فقد روى مسلم في صحيحه هذا الحديث بلفظ: من أتى عرافاً فسأله عن شيء لم تقبل له صلاة أربعين ليلة. وقد رواه أحمد بلفظ: من أتى عرافاً فصدقه بما يقول لم تقبل له صلاة أربعين يوماً. وقد صححه الأرناؤوط.

وثبت أخطر من هذا في حديث المسند: من أتى كاهناً أو عرافاً فصدقه بما يقول فقد كفر بما أنزل على محمد. وقد صححه الألباني والأرناؤوط.

والله أعلم.

Imam Muslim navodi hadis u svom sahihu: “Ko ode gataru i upita ga nešto, neće mu biti primljen namaz 40 noći a u drugoj predajo 40 dana!” A u Musnedu stoji isti hadis uz navod: “Ko ode gataru ili vračaru pa povjeruje ono što mu je rekao, zanijekao je Objavu Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem!”

Ko nema čvrstu vjeru u Allaha, swt, šejtan mu se ponudi kao prijatelj a on je najgori drug! Molim Allaha swt da nas učini Njegovim iskrenim robovima i da nam On bude Zaštitnik, a divan li je On Gospodar i divan Zaštitnik! Amin!

Hafiz Fuad.A Seferagić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta