Odgovori
tilt-shift lens photography of fire ember

Gubim li abdest ako zagrlim “drugaricu”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum
Imam drugaricu koja me zna zagrlit ili je ja zagrlim ili je diram rukom ili ona mene. Zanima me da li izgubim abdest ako se zagrlimo ili ako je diram ali u dva slučaja: ako nemam nikakvih strasti i ako imam strasti (tj. osjetim “pomjeranje” svog spolnog organa)
Allah vas džennetom nagradio vas i roditelje vaše i porodicu čitavu. amin.

Odgovor:
Ve alejkesselam!
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Bilo bi veoma neodgovorno da ti samo odgovorim na postavljeno pitanje bez da se osvrnem na sve spomenuto.
Doticanje suprotnog spola bilo rukovanjem ili grljenjem je veliki grijeh za koji je došla teška prijetnja u hadisu i spada u približavanje bludu koje je Allah Uzvišeni zabranio u Kur’anu, osim ako se radi o mahremima (šerijatski određenim rođacima).

Stoga te savjetujem da se pokaješ Allahu od toga, prestaneš rukovati, grliti…sa ”drugaricama” i objasniš im da te ne dotiču jer je to strogo zabranjeno vjernicima te tako izbjegneš moguću bolnu kaznu na Ahiretu.

A potom, što se tiče konkretnog pitanja, ispravno mišljenje je da doticanje svoje žene ili strankinje, sa strašću ili bez, ne kvari abdest osim ako to ne dovede do lučenja neke od tekućina (sperma ili mezijj) iz polnog organa. U tom slučaju čovjek je obavezan da se očisti a zatim abdesti ili okupa u zavisnosti od toga da li je izašla sperma ili nešto drugo (mezijj).
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta