Hadisi

Hadisi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem:

– “Uzviseni Allah je odredio sta je dobro, a sta je zlo, i objasnio: ko naumi da ucini dobro djelo pa ga ne ucini, Allah mu ga upise kao da ga je ucinio; a ko naumi da ucini dobro i ucini ga, Allah mu upise nagradu od deset do sedamdeset stotina puta, ili jos mnogo vecu. Ko naumi da ucini lose djelo pa ga ne ucini, Allah mu to upise kao dobro djelo; a ko naumi da ucini lose djelo i ucini ga, Allah mu upise samo jedno lose djelo.”

– “Uzviseni Allah kaze: – Covjece, oprastat cu ti grijehe, ne obaziruci se na njih, sve dok Me budes zvao i molio. Covjece, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti! Covjece, kada bi Mi dosao sa grijesima velikim kao Zemlja, i susreo Me bez imalo sirka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta.” (Tirmizi, Hasen)

– “Zaista Allah s.v.t. drzi Svoju ruku ispruzenom tokom cijele noci, primajuci pokajanja onih koji su danju grijesili, a danju pruza ruku, primajuci pokajanja onih koji su nocu grijesili, sve dok sunce ne izadje sa zapada”.(Muslim)

– “Onome kome ahiret bude glavna preokupacija Allah ce u njegovo srce uliti bogatstvo i svega mu dati, a ovaj svijet ce mu sa svih strani hrliti, dok oneme kome bude dunjaluk glavna preokupacija, Allah ce mu u ocima dati siromastvo, tako da mu uvijek nesto fali, a ovaj svijet ce mu donijeti samo onoliko koliko mu je vec odredjeno. ” (Tirmizi)

– «Nipošto ne potcjenjuj (ne omalovažavaj) ništa od dobrih djela,pa makar i to da se sretneš sa svojim bratom (prijateljem) radosna lica.» (Muslim)

– “Cuvate se sumnjicenja,jer je sumnjicenje nalazniji govor. Nemojte prisluskivati, nemojte spijunirati, nemojte se natjecati, nemojte zavidjeti jedni drugima, nemojte se medjusobno mrziti, nemojte jedni drugima okretati ledja, budite braca, o Boziji robovi, kao sto vam je On naredio.

Musliman je muslimanu brat i on mu ne cini nepravdu, ne ponizava ga i ne prezire. Bogobojaznost je ovdje, on pokaza svoje grudi-Dovoljno je covjeku zla da pezire svog brata muslimana.Allah ne gleda u vasa tijela niti u vase likove, nego gleda u vasa srca i vasa djela.” (Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta