Ishrana i zdravlje

Hrana koju možete jesti u velikim količinama i kada ste na dijeti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želite smršaviti, ali vam teško pada odreći se hrane iako ste na dijeti. Međutim, postoje namirnice koje možete jesti svakodnevno bez rizika od debljanja jer sadrže minimalnu količinu kalorija. Pojedine namirnice donose mnoge blagodati, zbog čega je bitno da ih uvrstite u prehranu.

Bjelance

Jaja su općenito zdrava, a bjelanjke možete jesti u ogromnim količinama, bez brige da ćete se udebljati. Upravo zato su bjelanjci korisni za sve one koji slijede strogu dijetu.

Salata

Salata je prepuna vitamina A i C, kao i folne kiseline i željeza. Praktično je bez kalorija, tako da konzumacija salate u velikim količinama neće uzrokovati debljanje.

Celer

Otprilike 95 posto celera čini voda, a ova zdrava namirinica sadrži 30 posto vaše dnevne potrebe za vitaminom K. Najbolje je jesti celer kad je svjež jer izgubi većinu korisnih svojstava u roku od pet dana od rezanja.

 

Krastavci

Krastavci sadrže gotovo jednaku količinu vode kao i celer. Svježi hrskavi krastavci imaju značajne zdravstvene koristi. Koža krastavca sadrži većinu svoje hranjive vrijednosti, posebno beta-karoten, koji je dobar za vaše oči. Tako da je bolje da ih ne gulite.

Međutim, kupovne krastavce treba dobro oprati jer mogu sadržavati bakterije i pesticide. Međutim, ako imate domaće krastavce, za to se ne morate brinuti.

Narandže

Narandže su mnogima jedan od najukusnijih plodova, a u 100 grama sadrže svega 47 kalorija. Najpoznatije su po sadržaju vitamina C, a ona bijela tvar koja se nalazi ispod kore sadrži puno vlakana koja pomažu u snižavanju holesterola.

Grašak

Grašak je idealna i ukusna namirnica koju mnogi vole. Možda ćete je voljeti još i više kad saznate da šoljica graška sadrži svega 35 kalorija. Iako je siromašan kalorijama, prilično je bogat vlaknima i proteinima.

Cvjetača

Cvjetača je izvrstan izvor vitamina C i K. Najhranjivija je kada je jedete sirovu, a mnogi upravo cvjetaču koriste za pravljenje smoothieja.

Paradajz

Paradajz je pun likopena, vitamina A, C i B2, folne kiseline, vlakana, kroma i kalija. Praktično je bez kalorija i pružaju hranjive tvari neophodne za vaše zdravlje, a osim toga su i ukusne.

Brokula

Brokula je omiljena hrana onih koji žele smršaviti jer u 100 grama sadrži samo 33 kalorije, ali je i čudesna namirnica jer sadrži mnogo blagodati. Osim vitamina A, C, E i K, sadrži otprilike 20 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima, kao i velik udio proteina.

Kokice

Jedna šoljica kokica napravljenih bez ulja neće utjecati na vaše tijelo. Stoga nezdrave grickalice možete zamijeniti kokicama, pa ukoliko želite nešto pregrsti umjesto čipsa uzmite kokice. (Klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta