Poučne priče i tekstovi

Hutba: Poplave, kao opomena, iskušenje ili kazna

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pravi su gubitnici oni koji svoje kuće pretvaraju u kabure ili ruševine, a svaka kuća u kojoj se ne klanja, ne uči Kur’an i ne spominje Allahovo, subhanehu ve te’ala, Ime je kabur i svaka kuća u kojoj se gledaju i slušaju ili konzumiraju i čine harami je kuća nesretnika, kuća kojom su ovladali prokleti šejtani i to je kuća pravih gubitnika! Ne dozvolimo da naše kuće budu kaburi, ruševine i kuće nesretnika i gubitnika!

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Poplave, kao opomena, iskušenje ili kazna. Poplave su ovih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini nanijele velike materijalne štete javnim i privatnim dobrima i zbog toga smo tužni i zabrinuti. Kada su se braćo i sestre upregnule sve institucije zakonodavne i izvršene vlasti na svim nivoima, pa i Oružane snage u spašavanju ljudi u teško pogođenim područjima Maglaja, Zavidovića, Ilidže, Doboj Juga, Olova i drugih mjesta, pokazala se Allahova, subhanehu ve te’ala, Svemoć i naša nemoć i bespomoćnost! Zato iz pomenutih poplava svi mi treba da izvučemo pouke i da se mijenjamo nabolje!

Allah, subhanehu ve te’ala, govoreći o potopu Nuhova, alejhis-selelam, naroda kaže u ajetima 11. – 16. Sure El-Kamer:

فَفَتَحْنَا أَبْوَابَ السَّمَاءِ بِمَاءٍ مُنْهَمِرٍ(11) وَفَجَّرْنَا الْأَرْضَ عُيُونًا فَالْتَقَى الْمَاءُ عَلَى أَمْرٍ قَدْ قُدِرَ(12) وَحَمَلْنَاهُ عَلَى ذَاتِ أَلْوَاحٍ وَدُسُرٍ(13) تَجْرِي بِأَعْيُنِنَا جَزَاءً لِمَنْ كَانَ كُفِرَ(14) وَلَقَدْ تَرَكْنَاهَا آيَةً فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ(15) فَكَيْفَ كَانَ عَذَابِي وَنُذُرِ(16)

I Mi smo kapije nebeske pootvarali vodi koja je neprestano lila,(11) i učinili da iz Zemlje izvori provru i vode su se sastajale kako je određeno bilo,(12) a njega (Nuha, alejhis-selam) Smo nosili na (lađi) od dasaka i eksera sagrađenoj,(13) koja je plovila pod brigom Našom – nagrada je to bila za onoga ko je odbačen bio.(14) I Mi to ostavismo kao pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?(15) I kakve su bile kazna Moja i opomene Moje?!(16)

Braćo i sestre, ima li koga da primi pouku iz popalava proteklih dana? Ima li ko da se pokaje i odluči da neće više griješiti?! Ima li onih koji čine tevbu i natječu se u dobru?! Ima li onih koji će razmisliti o težini grijeha koji se javno čine?! I ima li onih koji će pravilno razumjeti hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

عَنْ زَيْنَبَ بِنْتِ جَحْشٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اِسْتَيْقَظَ مِنْ نَوْمِهِ وَهُوَ يَقُولُ: “لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ، وَيْلٌ لِلْعَرَبِ مِنْ شَرٍّ قَدْ اقْتَرَبَ. فُتِحَ الْيَوْمَ مِنْ رَدْمِ يَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ مِثْلَ هَذِهِ، وَحَلَّقَ بِإِصْبَعِهِ الْإِبْهَامَ وَالَّتِي تَلِيهَا.” قُلْتُ: “يَا رَسُولَ الله،ِ أَنُهْلَكُ وَفِينَا الصَّالِحُونَ؟” قَالَ: “نَعَمْ. إِذَا كَثُرَ الْخَبَثُ.” (البخاري)

Prenosi Zejneba bint Džahš da se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, probudio iz sna i rekao: „Nema drugog gospodara sem Allaha! Teško Arapima od zla koje se približilo! Danas je Je’džudžu i Me’džudžu otvorena brana ovoliko!“ pa je spojio palac i kažiprst.“ Rekoh: „Allahov Poslaniče, zar ćemo biti uništeni, a među nama ima dobrih?“ Reče: „Da, kada se rasprostrani razvrat!“ (Buharija)

Na kakvom su braćo i sestre gubitku oni koji ne obavljaju namaz, svjedoči hadis koji bilježi imam Nesaija:
عَنْ نَوْفَلَ بْنِ مُعَاوِيَةَ الدَّيْلِي أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “مَنْ فَاتَتْهُ صَلَاةُ الْعَصْرِ، فَكَأَنَّمَا وُتِرَ أهْلَهُ، وَمَالَهُ” (النسائي)

Prenosi Nevfel bin Muavija Ed-Dejli da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kome prođe ikindija, kao da je izgubio porodicu i imetak!“ (Nesaija)

Kako je braćo i sestre, teško ovo poređenje propuštanja namaza, pa zato čuvajmo svoj namaz i nikada ne prekidajmo vezu sa našim Stvoriteljem! Uistinu su pravi gubitnici oni koji prekidaju vezu sa Allahom, dželle še’nuhu, Koji nam je u Noći Mi’radža, u redžebu, jednom od četiri Sveta mjeseca u kojem se nalazimo propisao namaz, kao stub islama i stalnu vezu sa Njim, azze ve dželle! Pravi su gubitnici oni koji svoje kuće pretvaraju u kabure ili ruševine, a svaka kuća u kojoj se ne klanja, ne uči Kur’an i ne spominje Allahovo, subhanehu ve te’ala, Ime je kabur i svaka kuća u kojoj se gledaju i slušaju ili konzumiraju i čine harami je kuća nesretnika, kuća kojom su ovladali prokleti šejtani i to je kuća pravih gubitnika! Ne dozvolimo da naše kuće budu kaburi, ruševine i kuće nesretnika i gubitnika!

Šta misle oni koji ne čuju mujezine i ne odazivaju se na njihov poziv u džamiju, šta misle oni koji u našim mahalama po cijeli dan i noć loču alkohol ili drže birtije da u njima drugi loču, šta misle oni koji otvaraju sportske kladionice i šta misle oni koji se u njima klade, šta misle oni koji otvaraju noćne klubove i šta misle oni koji ih posjećuju i šta misle oni kojima smetaju ezan, nikab, hidžab i brada, a ne smetaju im preglasna muzika i golotinja?

Draga moja braćo i sestre, ko od muslimana danas, pa i nas imama zna za dovu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za prestanak kiše:

“اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلَا عَلَيْنَا، اَللَّهُمَّ عَلَى الْآكَامِ والظِّرَابِ، وَبُطُونِ الْأَوْدِيَةِ وَمنَابِتِ الشَّجَرِ.” (البخاري)
“Allahu, (spusti kišu) oko nas, ne po nama, na ravnice, brda, doline i na korijenje drveća!“ (Buharija)

A kako bi mi Bošnjaci, pa i mi njihova ulema znali ovu dovu i kako bi ona bila kabul, kada su mnogima od nas važnije i poznatije zvijezde raznih šoua, za koje mnogi glasaju telefonskim putem i tako na njih troše više novca nego što troše na telefonske razgovore sa svojom rodbinom i kada se u kućama velikog broja nas gledaju razvratne serije i filmovi, dok nam po Mushafima pada prašina i dok nam djeca u svojim sobama bez ograničenja surfaju po internetu i tamo traže i nalaze lažne autoritete!?

Braćo i sestre, institucije vlasti su dužne da u skladu sa zakonom i mogućnostima ugroženima pruže pomoć, ali i mi kao vjernici smo to isto dužni, pa zato dovama i materijalno, pomozimo našoj ugroženoj braći i sestrama, otvorimo vrata naših kuća svima onima koji su ostali bez krova nad glavom, jer oni imaju pravo da bez naknade stanuju zajedno sa nama dok im se stanje ne popravi, oni i njihove porodice imaju hak u našim soframa i oni ne smiju biti gladni, žedni i bosi, a nakon prestanka kiše i povlačenja voda, pomozimo im u saniranju šteta i tako ćemo posvjedočiti jačinu našega imana!

Braćo i sestre, svako od nas ko je iskušan posljednjim poplavama i ko je preživio određenu materijalnu ili ljudsku štetu, neka se pronađe u jednoj od tri kategorije, a svi mi sami sebi možemo biti najrealne sudije? Razmislimo, jesmo li ovim poplavama: opomenuti, iskušani ili ne dao Allah kažnjeni?

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da pomogne našoj ugroženoj i obespravljenoj braći ma gdje bili, da od nas otkloni poplave i sve druge nevolje i iskušenja, da olakša onima koji su pogođeni posljednjim poplavama, da popravi naše stanje, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti, da se smiluje našim roditeljima i precima, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca i da nam bude milostiv na Sudnjem danu i u Džennetu nas počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

Nezim ef. Halilović – Muderris

Akos.bA

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta