Poučne priče i tekstovi

Pouke iz poplava

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Obavezno, obavezno pogledajte kratko predavanje dr. Safeta Kuduzovića ispod ovog teksta koje najslikovitije objašnjava uzroke današnjih musibeta u Bosni, a imajte na umu da je predavanje održano prošle godine

U Bosni se danima spušta  kiša i na sve strane teče i razlijeva se mutna voda. Mutna kao što smo i mi sami, kao što i naša srca postaju, gušeći se u grijesima. Zaista me ta voda podsjeća na nas, kakvi smo postali i kakvi svakim danom sve više postajemo. Dok teče, ona mutna voda…

nosi otpad, razne neupotrebljive stvari, a brza toliko da te strah hvata. Tako brzo teče, kao da žuri negdje, isto onako kako i mi žurimo, trčimo za dunjalukom. Ruši voda i uništava ono što joj se nađe na putu, baš kako i mi ne biramo načine da bismo došli do svojih ciljeva. Zaista Allah daje samo u vodi toliko pouke za one koji pouku uzeti žele, pa uzmi je, Bošnjače! Allah, dželle šanuhu, u Kur’anu je objavio: “A zar su sigurni oni koji ružne podmuklosti snuju – da ih Allah neće u zemlju utjerati ili da im neće, odakle ne mogu ni pomisliti, kazna doći, ili da ih neće na putovanjima njihovim kazniti – oni neće umaći! Ili da ih neće malo-pomalo kažnjavati? Ali, Gospodar vaš je doista blag i milostiv.” (En-Nahl, 45–47)

Čitam, vallahi se i narod zabrinuo. A kako i ne bi?! I sad, onako zabrinuti, svi se pomalo prisjećaju kako postoji i od njih nešto više, jače. Sjeća se narod pomalo da postoji Neko ko je iznad nas i svime upravlja, Neko bez čijeg odobrenja ni list na zemlju ne može da padne. “Čovjek je uistinu stvoren malodušan: kada ga nevolja snađe, brižan je, a kada mu je dobro, nepristupačan je.” (El-Mearidž, 19–20)

Izgleda da smo mi narod koji samo teške nesreće i iskušenja mogu malo probuditi i osvijestiti, a prošlo je već dvadeset godina od kada je ovaj narod od Allaha bio iskušan teškim iskušenjem. Zar ti treba Allahova kazna, Bošnjače, da bi uvidio kuda srljaš svakodnevno i koliko si se od Gospodara odmetnuo? “Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo zaista je bolno i strašno.” (Hud, 102)

A gdje su sada oni što se ohole, kao oni iz naroda Âd, na koje je Allah strašnu kaznu poslao, pa da nam oni zaustave ove kiše? Gdje su oni što onako javno, bez imalo stida, sebe bogovima nazivaju, euzubillah?! Vallahi sam toliko puta takve izjave u zadnje vrijeme čula i to od onih koji nose imena naših čestitih ashaba. “Âd se bez ikakva osnova bio na Zemlji uzoholio. ‘Ko je od nas jači?’, govorili su. A zar nisu znali da je Allah, koji ih je stvorio, jači od njih, a i znamenja su naša poricali.” (El- Fussilet, 15)

Zar ne znaš šta je Gospodar tvoj s Âdom uradio, sa stanovnicima Irema, puna palata na stubovima, kojima ravna ni u jednoj zemlji nije bilo; i Semudom, koji je stijene u dolini klesao, i faraonom, koji je šatore imao – koji su na Zemlji zulum provodili i poroke na njoj umnožili, pa je Gospodar tvoj  bič patnje na njih spustio.” (El-Fedžr, 6–13)

A gdje su sada oni koji se ismijavaju sa Gospodarom nebesa i Zemlje, da oni spriječe da ljudima domove vodena bujica “guta”?! Gdje su oni što se ismijavaju sa vjernicima zbog njihovih ibadeta i dobrih djela?! A gdje su oni maleni robovi koji misle da je čovjek gospodar Zemlje?! Eno ih u kućama! Skrili se od kiše, sjede i iščekuju. A šta bi drugo mogao da radi maleni Allahov rob?! Sjeti se, insanu, da si samo mala praška u beskraju.

Bosna grca u grijesima. Sve što je nekad bilo sramota, danas se smatra nečim normalnim. Omladina nam je vjerski neobrazovana, a roditelji nimalo ne mare za time. Alkohol, blud, droga, kamata i mnogi drugi grijesi postali su normalne stvari u životu jednog Bošnjaka, a kod Allaha na vagi jako velike, ogromne stvari. Homoseksualci su počeli javno istupati, a naše djevojke svoja gotovo naga tijela reklamirati okolo i pokazivati ga cijelom dunjaluku. A Gospodar je samo zbog jednog grijeha takvog, poput homoseksualizma koji bi se proširio u jednom narodu, znao cijeli narod uništiti, kako se njihove bolesne ideje zemljom ne bi širile, a ti, Bošnjače, sve te grijehe na plećima svojim nosiš.

Zar ti  nije bilo dovoljno četiri godine prolijevanja krvi? Zar se nisi opametio i pouku uzeo? Zar ti treba još nesreća da bi postao Allahov poslušni rob? Probudi se, insanu, dok ti Allah još daje priliku!

U predaji koju prenosi Omer, radijallahu anhu, navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nema noći a da more ne traži od Allaha da potopi ljude, i meleki to požuruju, a onda im Uzvišeni Allah kaže: ‘Meni ostavite Moje robove.’”

Tvoj Gospodar te čeka da mu se vratiš, zato požuri!

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta