Hadisi

Hutba Poslanika alejhiselam nakon posjete šehidima Uhuda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od ‘Ukbe b. Amira, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao na mjesto šehida Uhuda nakon osam godina, i dovio kao da se oprašta sa živima i mrtvima, zatim se popeo na minber i rekao: “Ja sam vaš predvodnik i svjedočim za vas, naše mjesto susreta će biti Havd i ja ga sada vidim sa ovog mjesta. Ne bojim se za vas širka (vraćanja u idolopoklonstvo), ali se bojim natjecanja u dunjalučkim dobrima.” Rekao je ‘Ukbe b. Amir: “Ovo je bio posljedni put da sam vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.” (Hadis je muttefekun alejhi) U drugoj predaji ovog hadisa stoji: “Ali se bojim da ćete se natjecati u dunjalučkim dobrima i boriti međusobno, pa ćete zbog toga biti upropašteni kao što su upropašteni i oni prije vas.” Rekao je Ukbe: “Posljednji put sam vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na ovom minberu.” U drugoj predaji stoji da je Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, rekao: “Ja sam vaš predvodnik i vaš svjedok, i ja, tako mi Allaha, sad vidim svoj Havd. Meni su uistinu dati ključevi zemaljskih rizica, i ja se ne bojim za vas da ćete se poslije mene vratiti idolopklonstvu, nego se bojim da ćete se natjecati za te riznice.”

[Vjerodostojan] – [Muttefekun alejh]

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selllem, je otišao do Uhuda i dovio za šehide, a to je bilo osam godina nakon bitke na Uhudu. Potom se popeo na minber, sallallahu alejhi ve sellem, i držao hutbu ljudima kao da se oprašta od njih. Rekao im je kako vidi svoj Havd sa mjesta na kojem stoji i da će on biti predvonik i prvak ljudi kod Havda i da će svjedočiti za njih. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao da će njegovom ummetu biti date zemaljske riznice, te da se on ne boji za njih vraćanja u širk i idolopoklonstvo, nego se boji da će se zbog tih riznica natjecati međusobno i sukobljavati, pa da će zbog toga biti upropašteni kao prijašnji narodi. ‘Ukbe, radijallahu anhu, je rekao da je ovo bio posljednji put da je vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na minberu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta