Odgovori

Ima li pokajanja za mene ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum, ako neka osoba ne slijedi islam vjeru i radi sve grijehe roditelji i porodica je/ga se odreknu zbog bruke njegove tj. bluda koji je učinio.

Međutim poslije se vrati vjeri, klanja sve i praktikuje a porodica ne želi za njega čuti, da li će mu ALLAH dž.š. oprostiti ako bude dobar vjernik ?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Allah, tebareke ve te’ala, oprašta grijehe onome ko mu se iskreno pokaje, te to pokajanje nije vezano za promjenu mišljenja ljudi o njemu. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “Osim onih koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine; Allah će njihova loša djela u dobra promijeniti, a Allah je Onaj Koji oprašta grijehe i milostiv je.” [El-Furkan, 70] Čak šta više takva osoba treba da ustraje i da se mnogo približava svome Gospodaru. Allah je milostiv i prašta grijehe svojim robovima. Međutim, treba da razgovara sa svojim roditeljima i porodicom i da im na lijep način pojasni svoje pokajanje. Naročito je to bitno zbog prava roditelja kod čovjeka, jer je obaveza čuvati rodbinske veze, a na čelu toga je veza sa roditeljima. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta