Odgovori

Imam malo dijete i često ne mogu klanjati namaze

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum, moje pitanje glasi: imam malo dijete i često ne mogu namaze klanjati tačno u njihovo vrijeme, da li je to onda opravdano ??

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Allah, tebareke ve te’ala, je propisao i naredio da se namazi klanjaju u tačno određenim vremnima. Kaže Allah Uzvišeni: “…namaz je, uistinu, propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima.” [En-Nisa’, 103] I nije dozvoljeno vjerniku da mu namaz izađe iz njegovog tačno propisanog vremena osim iz opravdanog razloga kao što je putovanje, velika kiša, velika hladnoća, veliki strah (na način da spaja podne i ikndiju, a akšam i jaciju), te zbog nesvjestice ili zaborava (s tim da će takav klanjati kada se probudi ili kada se sjeti).

Allah je dao da namaska vremena ne budu kratka, nego čovjek ima širine unutar tih namaskih vremena da rasporedi svoje obaveze, a da može i da stigne klanjati obavezne namaze. Od prvih muslimana i muslimanki pa do danas ljudi i žene su imali malu djecu i uspjevali su klanjati svoje namaze na vrijeme, jer Allah, tebareke ve te’ala, je dao određene olakšice kao što su da žena u slučaju potrebe u toku namaza može da čuva svoje dijete u naručju i sl. Neki od tih prijera su:

Od Enesa, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista ja počnem klanjati s namjerom da odužim, ali začujem plač djeteta pa skratim kako ne bih otežao njegovoj majci.” (Muttefekun alejhi) Hadis ukazuje na dozvoljenost klanjanja brže kako ne bi dijete plakalo i bilo samo.

Ebu Katada el-Ensari, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao namaz držeći u naručju Umamu, kćerku svoje kćeri Zejneb i Ebu Asa b. Rebia. Kada bi činio sedždu, spuštao bi je na tlo, a kada bi ustajao na kijam, uzimao bi je u naručje. (Muttefekun alejhi. Buhari, br. 516)

U predaji ovog hadisa koju bilježi imam Muslim u svom Sahihu navodi se: Ebu Katada el-Ensari, radijallahu anhu, rekao je: “Vidio sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kako ljudima predvodi namaz, a Umama, kćerka Ebu Asa i Vjerovjesnikove kćeri Zejneb, nalazi se na njegovim plećima. Kada bi činio sedždu, spuštao bi je na tlo, a kada bi ustajao, vraćao bi je na pleća.” (Muslim, Sahih)

Tako da trebate naći načina da klanjate namaz na vrijeme i da ne ispuštate da vam namaz izađe iz njegovog propisanog vremena. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta