Problem i devijacije u društvu

Iskušenja: Kako se sačuvati samoubistva?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Potaknuta sve većim broje samoubistava mladih ljudi, razmišljam… Naši životi su naše lekcije, kao i životi drugih. A pouku uzimaju, kako Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže, samo razumom obdareni. Ukoliko ne razmišljamo o svemu onome što se desilo nama ili nekom drugom ne da bismo žalili za time ili ulazili u mudrost Allahovih odluka već da bismo došli do pouke koja nam je ostavljena i data time, onda zaista nismo razumjeli blagodat razuma.

Naši životi su jedna prolaznost. Naš život na ovom svijetu nije cilj, nego sredstvo koje nas može dovesti do postizanja cilja- Allahovog zadovoljstva i užitka na onom svijetu. Veoma često, mi smo toliko opterećeni i zaneseni ovim svijetom- kao da je on sam po sebi cilj, i kao da života više neće biti nakon ovog života. Zbog toga, često iskušenja koja nam Uzvišeni daje na ovom svijetu uzimamo previše srcu, prepuštamo im se i tonemo duboko. Još češće, stanje svoje duše ili nemamo s kim podijeliti, ili ne želimo (uključujući i odlazak kod stručnih lica, što nikako nije i ne smije biti sramota). A svako iskušenje i svaki musibet koji stavimo u svoju dušu i koji pustimo da sam raste- često će pustiti korov koji će obrasti našim cijelim tijelom i našim umom. Posljedice su različite, od depresije i različitih psiholoških problema- pa sve do ubistava i samoubistava, Allah da nas sačuva.

Zbog toga, želim sa vama podijeliti nekoliko koraka kako na određeni način prevazilaziti probleme, iskušenja i musibete koji nas zadese?

 1. Prvi korak jeste naša vjera u Allaha, privrženost vjeri islamu i njenim principima, naše napajanje sa izvora koji nam daje smiraj duši i naša što čvršća veza sa Kur’anom. Također, mnogo može pomoći i čitanje kazivanja o Allahovim poslanicima i vjerovjesnicima i razmišljanje o njihovim misijama i poteškoćama na koje su nailazili na tom putu. Međutim, mnogo je važno znati da vjernik može zapasti u depresiju i da može imati različite duševne krize. Reći vjerniku da je slab vjernik jer je u jednom momentu svoga života “pao” imanski ili psihički- isto je kao reći vrsnom sportisti da ne vodi računa o svome zdravlju i da je slab sportista jer se prehladio. Time se osoba (vjernik) gura dublje u problem, odnosno dodatno joj se narušava njeno stanje.
 2. Drugi korak jeste prihvatiti problem, stanje, musibet- prihvatiti ga i priznati sebi da postoji. Uočiti ga i definisati.
 3. Treći korak jeste pokušati pronaći prvi “izduvni ventil”. Nakon sedžde i razgovora sa Uzvišenim, ne smjemo zanemariti ni našu ljudsku potrebu za drugim ljudima, članovima naše porodice, iskrenim prijateljima i razgovorom sa njima. Na taj način ćemo “izbaciti” problem iz sebe, podijeliti našu teškoću u nošenju sa nekim iskušenjem, našu percepciju problema. Možda neko drugi ima rješenje za naš problem, i možda baš tome Allah omogući tu čast da bude onaj koji će pomoći nevoljniku. Možda neko ima riječi utjehe, ili pak je preživio isto i već ima iskustvo kako se nositi s tim i kako nastaviti dalje.
 4. Izuzetno je korisno pronaći osobe koje su već “prebolovale” ono što nas u datom momentu muči, i čuti njihova iskustva.
 5. Ne trebamo potiskivati suze i vraćati ih nazad (srcu i duši). Treba ih pustiti da teku i da traže svoj put.
 6. Ukoliko zaista nemamo nekoga bliskog kome možemo povjeriti svoj problem, ili ukoliko nas nama bliske osobe ne razumiju, postoje i druga rješenja. Jedno od njih je pisanje “dnevnika duše” i izbacivanje unutrašnje tegobe na papir. Zasigurno, za nekih deset godina, ili će nam ti problemi biti “smiješni”, ili ćemo ih s poštovanjem čitati i diviti se sebi. Također, psiholog i psihoterapeut su odlična rješenja, i apsolutno nije sramota zatražiti njihovu stručnu pomoć i savjet.
 7. Pronaći neki cilj, hobi, posao, zanimanje ili bilo šta drugo (naravno u okviru halala) što nas ispunjuje i što nam odvraća fokus od negativnih misli. Boriti se “proizvodnjom” protiv “propadanja”. I umjesto da sebi dozvolite da budete gubitnik na svim “frontovim”, nižite pobjede tamo gdje možete a prihvatite poraz tamo gdje je on bio nužan.
 8. Ne predajite se tuzi, očaju, muzici, porocima. Ništa od ovoga ne može biti lijek. Lijek je u suprotnom- pronalasku snage koja nas drži uspravnim čak i onda kada bi svi drugi bili oboreni.
 9. Koristiti prirodne preparate koji opuštaju poput čaja od đumbira, kamilice, ulja kantariona i slično.
 10. Učiti po mogućnosti što više istigfare i donositi salavate na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. I svakako, redovno učiti Kur’an i prepuštati mu se u potpunosti.
 • Umjesto povlačenja od problema, izabrati i prigrliti borbu. Jer, cilj je vječnost, a put do vječnosti je borba, sabur i ustrajnost.

Nastavit će se…

H.Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta