Aktuelno

Ismijavanje sa onima koji su se vratili vjeri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mnogo je danas onih koji spočitavaju osobama koje su se vratile vjeri, nakon što su bile u očitoj zabludi i griješenju, pa ih je Uzvišeni Allah nakon toga, iz Svoje neizmijerne milosti uputio. Takvima prigovaraju riječima: “Šta on zna, šta on priča, kada je do jučer bio takav i takav. Ne slušaj ga, uradio je to i to. Ma pusti ga, kad se samo sjetim kakav je bio, muka mi je od njega!” itd.  Sve to čine s ciljem ismijavanja, omalovažavanja, podcjenjivanja navedene osobe, ili iz svoje ljubomore, zlobe, zavisti i pakosti, da Allah uzvišeni sačuva!

Znaj, brate i sestro, da je ovo ružan, odvratan i prostački ahlak i ponašanje, da nastojiš da osramotiš svoga brata, iznosiš i spominješ njegova ružna djela, za koja se on pokajao, a svojim djelima i ponašanjem, on je to potvrdio. Da belaj bude veći, neki to čine i nakon dugog prijateljstva, nakon što su im se određene osobe povjerile, smatrajući ih svojim iskrenim prijateljima. Međutim, čim između njih nastupi problem, nesuglasice, tada počnu iznositi te njihove sramote, grijehe i mane, što jasno ukazuje na nivo imana i svijesti o Allahu i Njegovim granicama, kod onih koji to čine. Ovakav ahlak i ovakvo ponašanje ne dolazi od moralnih osoba, čestititih, onih koji su svjesni Allahovih granica, svjesni Allahove veličine i Njegovog savršenog nadzora, već dolazi od nestabilnih osoba, onih slabog imana, osoba nečistih namjera, zlonamjernih ljudi, i veoma loših osoba.

Zar takvi ne znaju, da se čovjeku, njegovim povratkom islamu, brišu sve vrste grijeha?! Zar ne znaju, da insanu, kada se iskreno pokaje, Allah briše sve grijehe?! Zar ne znaju, da Uzvišeni Allah takvoj osobi sva njegova loša djela zamijeni dobrim? Subhanallah! Pa zbog čega spominješ njegova ružna i loša djela? Zbog čega to činiš? Zbog čega ga sramotiš??

Znaj, kada bi tebe analizirao neko ko je tebi blizak, zaista bi mnogo toga lošeg našao kod tebe, od čega bi se sigurno zastidio.

Stoga, znaj da ti nije dozvoljeno da grijehe svoga brata spominješ, da javno pišeš o njima, da ukazuješ na njega: učinio je to i to, bio je takav i takav, uradio je to i to, itd. Sve to je zabranjeno. Čast muslimana je sveta!

Nastoj da se popraviš, da svoju dušu očistiš od ove vrste grijeha, bori se da ovu lošu osobinu odstraniš od sebe, ne slijedi svoj nefs, već daj prednost istini nad svim, pa i nad samim sobom! A Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste!

prof. Sanel Ramić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta