Za sestre

Istinska veza u islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

NE RAZUMJEVANJE ISTINSKOG ZNACENJA SESTRINSTVA U ISLAMU

Onaj tko nije spozano istinsku ljubav u ime Allaha s.w.t taj je doista veliki gubitnik.
Na zalost, puno je onih koji su veliki gubitnici i koji se olako pozivaju na sestrinstvo ili bratstvo u islamu. Zbog toga je potrebno da razjasnimo pravo znacenje sestre muslimanke.

Allah s.w.t kaze: “Doista su vjernici samo braca…“ pa kako onda dolazi do velikih fitni izmedju sestara koje se pozivaju na slijedjenje Kur ana i Suneta?? Kako moze u mu’minskom srcu da bude koliko trun ljubomore, zavidnosti?? Kako moze mu’minka da ogovara svoju sestru, da je potvara, da o njoj siri bestidne glasine ??

Ne, to nije mu’minka, jer Poslanik s.a..w.s nas je obavjestio o osobinama vjernika pa kaze: ”Musliman je onaj od cijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani“ ”Niko od vas nece u potpunosti vjerovati dok ne bude svom bratu zelio ono sto zeli sam sebi, i prezirao ono sto sam sebi ne bi zelio da mu se desi.

Danas imamo situaciju gdje se sestre jedne drugima obracaju sa najljepsim rijecima: draga, ukhti(sestro), habibeti, mila moja, duso, sestrice,…a iza ljedja njeno meso jedu gibeteci je ili prenoseci sve ono sto joj se otvarajaci dusu povjerila. Takve je Poslanik s.a.w.s. upozorio rijecima: ”Na Sudnjem danu kod Allaha najgori ljudi ce biti oni koji imaju dva lica, pa dolaze jednima sa jednim, a drugima sa drugim licem“. Licemjerstvo, dvolicnost je veoma ruzna osobina i tesko onima koji se prepuste toj bolesti duse i srca. Sacuvao nas Allah tog iskusenja.

Biti sestra muslimanka je velika blagodat koja sa sobom nosi najljepse osobine koje garantuju ulazak u dzennet za one muslimanke cija su srca mekana i blaga suosjecaju sa drugima. One imaju veliki rahmet i njeznost prema svojim sestrama. One sa njima suosjecaju u iskusenjima jer ih smatraju dijelom svoga tijela, jer se osjecaju dijelom zajednicke gradjevine sastavljene od ljubavi i rahmeta.

One se medjusobno pomazu u dobru i u zlu. Medjusobno se savjetuju i podsjecaju jedna drugu na prioritete, vaznosti sabura u iskusenjima i cinjenju dobrocinstva. One jedna drugu podsjecaju na blagodati dzenneta i na strahote dzehenema i opomenu prihvataju kao savjet a nikako kao kritiku sto je danas veoma rasprostranjeno. Sestra muslimanka ne brine za privatnost svoje sestre jer nema pravo na to. Ona se uvijek sjeti upozorenja Allahovog Miljenika, a.s., koji kaze: “O vi koji ste muslimani samo na jeziku, a do cijih srca nije dopro iman, ne uznemiravajte muslimane, ne istražujte njihove mahane. Jer, ko istražuje mahane svoga brata muslimana, Allah, dželle šanuhu, istražit ce njegove mahane. A ciju mahanu Allah istraži, razotkrit ce ga cak i u njegovoj kuci“.

Allah, dz.s., Svoja obecanja ispunjava pa svaka ona koja svoje srce jos nije ocistila od ovih ruznih osobina, mora de se sjeti da bi je njen Sveznajuci Gospodar mogao poniziti i osramotiti tamo gdje ce je najvise zaboliti, jer samo On uzvisuje i ponizuje, a da ne pricamo jos o strasnim posljedicama za one koje se hrabro upustaju u lazi i potvore na svoje sestre muslimanke. ”A oni koji vjernike i vjernice vrijedjaju a oni to ne zasluzuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.“ (Kur’an)

Sestro moja muslimanko, krajnje je vrijeme da se posvetis sebi i svojim iskusenjima i slabostima, a tvoje najvece iskusenje je ono kojeg si najmanje svjesna-tvoj odnos prema drugim muslimanima i muslimankama! Pozuri sa trazenjem halala od onih koje si na bilo koji nacin povrijedila, jer ono sto je izmedju tebe i drugih ljudi, bice ti najveca nesreca na Sudnjem danu! Cuvaj se situacije da ne razgovaras sa svojom sestrom muslimankom ili da budes sa njom u zavadi jer ”Muslimanu nije dozvoljeno izbjegavati svoga brata (sestru) duze od tri dana i susretati se, okrecuci glavu jedan od drugog. Od njih dvojice je bolji onaj ko porvi nazove selam“.

Zbog toga sestro moja muslimanko, budi bolja od druge. Budi brza u nazivanju selama pa cak i ako ti je druga sestra ucinila nasilje (sjeti se da smo mi medjusobno braca a da je sejtan nas otvoreni neprijatelj). Osaburi i uputi dovu za svoju sestru muslimanku ocekujuci da ce meleci reci amin i tebi. Preduhitri je u dobrocinstvu i prepusti presudu u toj raspravi Onome koji pravedno racune svidja jer: ”Psovka izmedju dvojice koji se vrijedjaju je protiv njih samih i to; protiv onoga koji je prvi poceo, dok onaj drugi ne uzvrati.

Trudimo se da vlastitim primjerom pokazemo sta znaci ljubav u ime Milostivog Gospodara.
To je ljubav bez ikakvih ovodunjaluckih inetresa! To je ljubav koja ima najvecu vrijednost i ciji ce konzumanti zagarantovano uci u dzennet i biti u Allahovoj, dz.s., hladovini i zastiti kada ne bude druge zastite. Neka nam smjernica u odnosu prema drugim muslimanima bude uputa koju nam je Poslanik s.w.s prenio: ”Nemojte jedni drugima zavidjeti, nemojte se jedni s drugima nadmetati, nemojte jedni druge mrziti, nemojte jedni drugima ledja okretati i nemojte se u kupoprodaji utrkivati , nego –kao Allahovi robovi –budite braca.

SVE GORE NAVEDENO VRIJEDI KAO ZA SESTRE TAKO I ZA BRACU!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta