Za sestre

Najblagoslovljenija žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko muslimanka doista zeli da bude najblagoslovljenija supruga, tada mora da zrtvuje dunjaluk za ahiret i pokaze na prakticnom primjeru da je od onih koje je najlakse opskrbiti. Takva muslimanka nikada sebi ne smije dozvoliti da svog dragog muza…

opterecuje preko njegovih mogucnosti i da od njega trazi ono sto joj on ne moze da pruzi. Ona ga nikad ne smije dovest u poziciju da pohrli za haram zaradom zbog njenih prohtjeva i mora da mu bude podsticaj na sabur i samo halal opskrbu. Zene pravovjerne su svoje muzeve podsticale na halal zaradu rijecima:“Cuvaj se haram zarade jer mi mozemo trpiti glad i zedj ali ne mozemo trpiti dzehennemsku vatru!

Ako analiziramo, vidjet cemo da veliki broj muslimanki ne poznaje prioritete ili su zamjenile dunjaluk za ahiret tako da veoma cesto dolazi do razvoda braka ukoliko muz nema mogucnosti da ispuni sve njene zelje i prohtjeve, i nerijetko se to pravda „nemogucnoscu izdrzavanja od strane muza“. A takve zene obicno ne znaju sta se podrazumjeva pod „izdrzavanjem“, pa misle da im je muz duzan obezbjedit sve ono sto ima njena prijateljica ili komsinica na koju se ugleda, a lose su uzore uzele. To je veliki zulum prema bratu muslimanu, prema onome koji se toliko trudi da obezbjedi osnovna strdstva za zivot svoje porodice.

Draga sestro, on zasluzuje najvece pravo kod tebe, zbog toga nemoj da mu cinis nasilje i nemoj da se poredis sa onima koje veoma malo vrijede. Prisjetimo se sabura koje su imale Poslanikove zene i druge zene pravovjerne. Prisjetimo se koliko je bilo tesko Poslaniku s.a.w.s kada su njegove casne supruge pozelile da im on pruzi vise od onoga sto je bio u stanju. Koliko je samo patio i tuzan bio. Jako ga je pogodila zelja za dunjalukom njegovih dragih supruga. Danima nije ni s kim razgovarao i posjete najdrazih ashaba nije primao.

Dzabir, r.a., nam to opisuje ovako: „Dosao je Ebu Bekr, r.a., da ga primi, a pred vratima je sjedilo jos svijeta, ali mu nije dozvolio iako je bio unutra. Zatim je dosao Omer, r.a., pa ni njemu nije dozvolio da udje.Kasnije se predomislio pa otvorio njima dvojici, i oni su usli. Zatekli su ga da sjedi i suti a oko njega njegove zene. Omer rijesi da ce kazati nesto sto ce ga nasmijati, pa rece: “Da je ranije njegova kcer zatrazila od njega(Omerova)para za trosenje, glavu bih joj odrubio“. Poslanik s.a.w.s se nasmija pa rece: “Evo ove oko mene traze da trose.” Ebu Bekr tada skoci prema (kcerci)Aisi da je udari, a Omer isto tako prema Hafsi, govoreci: “Trazite od Poslanika s.a.w.s ono sto on nema.“ Poslanik ih zadrza, a one povikase: “Tako nam Allaha, od ovog trenutka mu necemo zaiskati ono sto on nema“.

Poslije ovog dogadjaja Allah, s.w.t, je objavio ajet u kome se Poslanikove, a.s, zene stavljaju na izbor. Poslanik, s.a.w.s, prvo poce od Ajse, r.a.: “Navest cu ti nesto u vezi s cime treba da se izjasnis, samo ne bih volio da to uradis prije nego sto se konsultujes s roditeljima. “A sta je to?” – upita ona.

Poslanik s.a.w.s joj prouci ajet: „O Vjerovjesnice ,reci zenama svojim:“Ako zelite zivot na ovom svijetu i njegov sjaj onda se odlucite, dat cu vam pristojnu otpremu i lijepo cu vas otpustiti. A ako zelite Allaha i Poslanika Njegova i onaj svijet, pa Allah je doista onima medju vama, koji cine dobra djela pripremio nagradu veliku.“/El Ahzab 28./

„Zar pored tebe roditelje da konsultiram“ – rece Aisa, r.a., i nastavi: „Ne, ja izabiram Allaha i Njegova Poslanika. I molim te da nijednoj zeni ne spominjes to sto samm izabrala.“ Poslanik s.a.w.s na to rece: “Allah me nije poslao da budem surov nego me poslao da poducim i olaksam.Koja god me od njih upita sta si izabrala,reci cu joj.“ Naravno sve su izabrale kao i Aisa r.a..

Pogledajmo upozorenje koje je poslao Allah, s.w.t., najodabranijim zenama, majkama svih vjernika: Imale su jasan izbor izmedju dunjaluka i ahireta. Birale su izmedju razvoda i Allaha i Poslanika! Nije to sitnica! To je veoma ozbiljna poruka!

Sta mislis sestro draga, koja svog muza opterecujes preko njegovih mogucnosti, kakvu bi ti poruku dobila od svog Gospodara? Bojis li se da zamislis trenutak susreta sa Allahom s.w.t? Svjesna si da Allahovog roba ispracas namrgodjena, sa spiskovima dunjaluckih zelja i zahtjeva, a docekujes ga umornog, prigovaranjem i nezahvalnoscu, bez imalo stida i rahmeta! Boj se Allaha sestro draga! Zar da zrtvujes vjecni rahatluk i uzivanje u blagodatima dzenneta za lazni sjaj dunjaluckih ukrasa? Ne, nemoj to sebi dozvoliti mila.

Popravi svoj odnos prema Allahu popravljajuci svoj odnos prema muzu! Budi ponosna da nosis epitet najblagoslovljenije zene. Budi mu iskrena saputnica u dobru i zlu i nadaj se nagradi koju je Milostivi obecao strpljivima i zahvalnima. Ne zaboravi mila: “Kome ahiret bude najveca briga, Allah ce mu obogatit srce i ucvrstit ga, a dunjaluk ce mu neminovno doci.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta