Za sestre

Prioritet kućnih obaveza i ibadeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U kucama svojim boravite i ljepotu svoju kao u davno pagansko doba ne pokazujte“. (Al-Ahzab 33) Ovo je poruka kojom nas upozorava nas Gospodar s.w.t. koji nas je stvorio i koji zna sta je najbolje za nas, da nam je bolje da u kucama nasim boravimo i da nam to bude prioritet svih prioriteta, jer u nasim kucama se nalaze nas muz, nasa djeca, nasa porodica a znamo da nas je…

Poslanik s.a.w.s obavjestio: “Svi ste vi pastiri i svaki pastir ce biti odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir,covjek je pastir svoje porodice, zena je pastirica u kuci svoga moza i njegove djece.“ Dakle, svakoj zeni muslimanki, koja zeli da postigne Allahovo dz.s zadovoljstvo, mora da bude prioritet njena porodica pa tek onda ostale aktivnosti ucesca u drustvenom zivotu poput skolovanja,zaposljavanja…

Muminka kojoj je konacan cilj dzennet Firdews mora da se u potpunosti razlikuje od bilo koje druge zene na ovom svijetu. Njena kuca mora da bude uvijek cista i uredna, posebnim mirisom ispunjena jer bez cistoce nema ni imana. Ugodan i topao dom moze da postigne samo ona zena koja puno boravi u svojoj kuci i koja s posebnom paznjom i ljubavi uredjuje mjesto svog boravka i time usrecuje svoju porodicu. Nju usrecuju sitne stvari kao sto je premjestanje namjestaja, zavjesa, promjena boja, cvijece, rucnih radova i sitnih detalja koji porodicnu atmosferu upotpunjuju i odaju utisak sretne pordice.

Njeno kuhanje hrane za njenu porodicu poredstavlja veliki uzitak i ona se trudi da sve sto skuha bude ukusno i s ljubavlju u ime Allaha pripremljeno. Vodi racuna o zeljama i ukusima njenih ukucana i pokusava da ih usreci i zadovolji. Trudi se da njena hrana uvijek bude zdrava, halal i na najljepsi nacin pripremljena i servirana. Ona je presretna kada lijepo obucena i nasminkana, u urednoj kuci na lijepo skuhan rucak doceka svog dragog muza s posla, i dragu, lijepo odgojenu djecu iz skole. To moze samo ona koja je dan provela u kuci.

Ona vodi racuna o higijeni svoje porodice i trudi se da je njihova odjeca uvijek besprijekorno cista, ispeglana,uredna i da se razlikuje od odjece dzahila(neznalica) i nevjernika. Posebna prednost takve zene je sto uporedo sa kucnim poslovima moze nesmetano da uci zikr, slusa ili ponavlja Kur an, slusa poucna predavanja i vrijeme u potpunosti ispuni ibadetom.

SubhanAllah,kako moze neka zena da bude nezadovoljna takvim zivotom kada joj ta njena lijepa kuca toliko blagodati i mogucnosti za sigurnim putem do dzenneta pruza?!
Ima jako puno sestara koje najvece probleme u braku prave zbog zelje muza da vise boravi u kuci ili ne izlazi bez njega van kuce a one nisu ni svjesne koliko nasilje sebi cine i koliko bi trebale da budu zahvalne takvom muzu sto ih cuva od harama, sto ih stiti od sejtanskih spletki, sto im pruza vise sanse za ulaskom u Dzennet ne trazeci nista sem izvrsavanja svojih duznosti prema njemu za uzvrat.

Muskarci su zastitnici zena i vode brigu o njima zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje“(En-Nisa, 34) Sestre moje drage, velika je to obaveza voditi brigu o nekome, obezbjedjivat opskrbu za svoju porodicu, zaradjivat i trosit. Postedit porodicu tih odgovornosti i tereta izdrzavanja. Ona koja nije bila u situaciji da preuzme ulogu i muskarca i zene i oca i majke, koja nije bila prisiljena obavljat muske obaveze, sigurno da nikad nece shvatit vaznost i teret tog amaneta, ali sama cinjenica da je Allah dao prednost muskarcima nad zenama, poznajuci nasu prirodu, dovoljno govori da mi nismo sposobne da nosimo taj teret ili se tesko u takvim situacijama snalazimo.

Zato drage moje sestre, ukoliko imate muza koji vam moze obezbjedit da nikad ne izadjete iz kuce, da nikada ne odete na pijacu jer su pijace mjesta najmrza Allahu, da se nikada ne mijesate sa muskarcima, da ne morate da zaradjujete i time gubite dragocjeno vrijeme koje mozete da iskoristite u odgoju djece, sirenju ljubavi u ime Allaha,cinjenju dobrocinstva, ucenju Kur’ana, izucavanju islama, zadovoljavanju Allaha s..w.t…tada zahvalite Allahu dz.s i znajte da ste velike sretnice, da vas je Allah pocastio velikim blagodatima.

Ima li nesto ljepse od toga da dodjes pred Allaha s.w.t a On zadovoljan tobom kao majkom, kao suprugom, kao kcerkom, kao sestrom, kao komsinicom, kao muslimankom koja nije niti jednu minutu svog boravka na dunjaluku izgubila u nepovrat?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta