Za sestre

Muslimanka kao svekrva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslimanka uvijek i u svakoj situaciji mora da se drzi Kur’ana i suneta i nikada sebi ne smije dozvoliti da uzme vise prava nego sto joj pripada ili da drugima predstavlja poteskoce, vec naporotiv, ona ce biti ta koja ce koristiti svaku priliku da svima oko sebe olaksa ulazak u Dzennet. Muslimanka mora da ima poseban odnos prema svojoj snahi i da se prama njoj ponasa kao prema vlastitoj kcerci, jer onaj ko nema rahmeta prema drugima…

Allah, dželle šanuhu, ce mu uskratit Svoj rahmet u onome danu kada mu niko drugi nece moci pomoci. Iako zbog velike razlike u godinama, razlicitim odgojima i mentalitetima, cesto dolazi do velikih i malih razmirica izmedju snehe i svekrve, one se moraju razlikovati od razmirica izmedju dzahila ili nemuslimana, jer muslimani imaju uputstvo kroz Kur’an i sunet kako rijesiti svaki problem, pa i te odnose izmedju snahe i svekrve.

Majka, svekrva koja ima daleko vece iskustvo od mlade zene koja je dosla, iz svoje kuce u kojoj je citav svoj zivot provela, u neku nepoznatu, potpuno novu sredinu, mora da olaksa svojoj snahi sto brze privikavanje i prihvatanje pravila i obicaja u novoj kuci u kojoj treba citav svoj zivot da provede. Ta ista majka najbolje poznaje svog sina, a samim tim i puteve do osvajanja njegovog srca, pa ce imati veliku nagradu za svoje savjete upucene snahi, Allahovom robu, koja ima zadatak da zadovolji svog muza, koji ima najvece pravo nad njom, a nad njim njegova majka.

Ni slucajno ne smije da se desi da majka zlupotrebljava svoje pravo nad sinom te mu otezava ispunjavanje zadace i duznosti prema svojim roditeljima. Ona ce na najblazi nacin da savjetuje svoju snahu, da se prema njoj postavi kao prema kcerki, prema svojoj prijateljici, jer, ipak, koliko god vlastitih kcerki imala, sve one idu svojim kucama i same su necije snahe te imaju obaveze prema svojim porodicama, dok je snaha ona sa kojom ce najveci dio svog zivota provesti i koja ce joj u starosti najcesci pomgac biti.

Svekrva muslimanka, ce iskoristit sve svoje mudrosti da pridje ka srcu te mlade, neiskusne, uplasene zene i posavjetovati je kako da se sto lakse prilagodi zivotu u njihovoj porodici. Ona ce imati stpljenja i razumjevanja cak i ako je ta mlada zena potpuno neiskusna ili odgajana suprotno od odgoja koji se u novoj kuci ocekuje, jer mora da zna da svako dijete svoje roditelje vidi savrsenim odgojiteljima i jako je tesko prihvatit da je neko drugi, mozda puno bolje organizovao zivot u svojoj porodici od onoga na koji je ona navikla.

Draga sestro, svekrvo, prisjeti se vremena kada si ti dosla u tudju kucu. Prisjeti se prvog jutra kada si ustala ne znajuci cak ni vrijeme ustajanja tvojih novih ukucana, ne znajuci ni kakavu oni kahvu vole, razmisljajuci kako izgleda njihov pocetak dana…

Prisjeti se sestro moja, koliko je bilo stida i straha u tvom srcu! Prisjeti se treme koju si tih dana imala! Koliko neizvjesnosti i poteskoce da zadovoljis sve oko sebe, ne znajuci da li ce da te prihvate ili odbace!? Sjeti se tvoje samoce uprkos svima oko tebe! Tvoga straha od svih novih obaveza i mogucnosti da ih neces moci zadovoljit !Sjeti se skrivenih suza od tuge za porodicom! Koliko je to samo tesko vrijeme za mladu zenu koja je do juce bila dijete kojoj su u njenoj kuci lako nalazili opravdanja, a danas u novoj kuci svi od nje ocekuju da bude savrsena snaha, kuharica, domacica, ljubavnica, komsinica… a sve su to za nju potpuno nova iskustva koja su odjednom dosla u jednom novom danu.

Olaksaj joj draga sestro, olaksaj svojoj snahi te poteskoce. Razumi njenu nervozu, njen stid i strah koji u ocima vidis. Ne krivi je ako suti i malo prica. Ne pripisuj joj to u „nekulturu ponasanja“ vec u stid koji je ukras zene muslimanke i strah da ne kaze nesto cime necete biti zadovoljni ili da ce te pogresno protumaciti.

Ne prigovaraj joj da je spora i nesposobna jer ona nema dugogodisenje iskustvo koja ti imas i nije naucila raspored poslova u vasoj kuci. Olaksaj joj svojim savjetima i pomozi joj da na vrijeme zavrsi svoje obaveze. Neka ti ne bude tesko da kroz salu i smijeh gulis krompir i luk i pripremas ostale namirnice potrebne za rucak koji ce spremiti. Neka ti cini zadovoljstvo da sa njom dijelis poslove kako su to radile mnoge zene pravovjerne koji su nasi uzori. Olaksaj svom dragom sinu pocetak novog zivota i ni slucajno nemoj da stavljas pred njega izbor izmedju njegove supruge i tebe kao majke, jer to je ubistvo za njegovo srce i dusu. Tezak je zivot izmedju dvije vatre (majke i supruge) pa ti kao starija i iskusnija pronadji puteve do snahinog srca.

Cak ako ti ona nepravdu ucini, ti se pouzdaj u Allaha, dželle šanuhu, i znaj da ce biti svako nagradjen ili kaznjen prema onome sto radi. Ali ti nemoj da budes uzrok svadja i razmirica izmedju tvog sina i snahe i ne daji sebi prava vise nego sto ti pripada. Ne dozvoli da im se petljas u zivot ili ulazis u njihovu intimu i nikada sebi ne smijes dozvoliti da prisluskujes njihove razgovore ili ih uhodis, jer to je veoma ruzna osobina koja vodi u dzehenemsku vatru.

Allah, dželle šanuhu, je dao najljepsi recept za postavljanje prema onima koji ti nepravdu cine pa kaze: “Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati pa ce ti dusmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postici samo strpljivi, to mogu postici samo srecni!“

Draga sestro muslimanko, ne dozvoli da ti sejtan pridje pa da zbog ljubomore na svoju snahu koja je osvojila srce tvog sina, postanes nepravedna ili da se koristis lazima i potvorama na to slabasno bice koje se lomi izmedju ceznje za roditeljima i starim nacinom zivota i zeljom da zadovolji i usreci svog muza i sve one koje on voli. Laz nije osobina vjernika i vjernik nikada ne moze da bude lazac. Ne dozvoli sejtanu, l.a., da unisti sva tvoja dobra djela i da te zaslijepi pa da zaboravis da je tvoje mjesto u sinovom srcu posebno i da ga niko i nikada ne moze oduzeti, ali ga ti svojim losim ponasanjem mozes zauvjek izgubiti i biti sebeb sinovog ulaska u Dzehenem.

Zato poslusaj sta te tvoj Sveznajuci Gospodar, dželle šanuhu, upozorava:
…i kada govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika..“… “i kada ljudima sudite, da pravicno sudite.“ Sestro draga, iskoristi blagodati svekrve(majke), postupaj blago i mudro. Nauci prastati i saburiti jer to su osobine onih koji su na ipsravnom putu, onih koji mnogo prastaju i pravedno postupaju nadajuci se oprostu i Milosti Onoga koji pravedno racune svidja.

Olaksaj svom sinu ispunjavanje obaveza prema majci! Budi na usluzi svojoj snahi u ispunjavanju duznosti prema muzu. Vidjet ces da ce se tvoj sabur i trud isplatiti i da ce ti tvoja snaha u kojoj vidis neprijatelja, uskoro postati najprisnija prijateljica.

Nađa Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta