Za sestre

Vrijednost majčinog mlijeka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj tekst je prije svega namijenjen mladim sestrama koje jos nisu iskusne u blagodatima majčinstva. Cilj nam je olakšati i upotpuniti blagodati majčinstva. Kaze Allah, dželle šanuhu,: “Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti

štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to. A ako njih dvoje na lijep način i sporazumno odluče dijete odbiti, to nije grijeh. A ako zaželite da djeci svojoj dojilje nađete – pa, nije grijeh kada od srca ono što ste naumili dadete. Allaha se bojte i znajte da Allah dobro vidi ono što radite.“(Al-Bekare: 288.)

Svaka muslimanka je svejesna da joj Njen Gospodar narađuje samo ono sto je dobro za nju i njen dunjaluk i ahiret a zabranjuje ono što je nesreća za njen dunjaluk i ahiret pa tako i ova naredba dojenja u trajanju od dvije godine donosi sa sobom jako puno mudrosti i korsiti.

Medicina i nauka tek danas pokušavaju da se približe tim vrijednostima dojenja a muslimani su takvu poruku dobili od svog Stvoritelja objavom Kur ana Časnog. Majčino mlijeko je nezamjenjivo i niti jedan hemijski spoj ne može da se približi vrijednostima onoga što joj je Svevišnji Gospodar podario a sa njime dao i velike privilegije doilji koja ima posebno mjesto u islamskom društvu pa čak i prilikom razvoda braka.

Dojenje sa sobom donosi nebrojeno puno koristi za dijete kao sto su:

-zaštita djeteta od raznih infekcija, bolesti disajnog sistema, upale pluća i proljeva
-smanjuje rizik od astme
-smanjuje rizik od upale slijepog crijeva tokom djetinjstva
-djeluje pozitivno i sprijecava temperaturu dijeteta
-smanjuje rizik od bolesti srca u odrasloj dobi….

Pored koristi za dijete, velike su koristi i za majku koja doji jer dojenjem se stvara posebna ,neraskidiva veza između majke i djeteta. Među njima se rađa velika ljubav i rahmet a posebno je to važno tokom prvih godina života kada se dijete osjeca nesigurno i usamljeno. Analize su pokazele da je daleko veća ljubav izmedju majke i djeteta koje je dojilo nego između onih koji su hranjeni na flašice i raznorazne hemijske preparate. Dokazano je i da su djeca koja su dojila puno inteligentnija od onih koji to nisu.

Mlade sestre muslimanke moraju da se upoznaju i informišu što više o blagodatima dojenja te načinima na koji se to najbezbolnije radi kao i ishranom koja najbolje pomaže u dobivanju što kvalitetnijeg mlijeka. Prečesto zbog neinformisanosti, mlade majke pomisle da je njihovo mlijeko nekvalitetno jer ga vide providnim i vodenastim a ustvari svako mlijeko tokom prvih mjesec dana i treba tako da izgleda jer ga je Sveznajući Tvorac konstrusiao u najljepšem obliku i najprilagodljivijem za stomačić i bubrege malene bebice.

Tek nakon prvog mjeseca počinje da nastaje zrelo mlijeko ali tada dolazi do iskušenja onim majkama koje su prvi mjesec dana dojile nepravilno jer se smanjuje kolicina mlijeka a samim tim i potrebe djeteta te će ukoliko ga budete nepravilno držale, biti nemoguće da dođe do svoje potrebne količine koja se nalazi u vašim dojkama pa će dojenje postat bolno, bradavice oštećene a dojke upaljene zbog neizdojenog mlijeka koje ostaje u dojci. Iz tog razloga, sestro muslimanko, neka te ne bude stid da zatražiš savjet od iskusnijih sestara ili patronažne sestre koja te obilzi prvih mjeseci nakon poroda.

Treba da znaš da je tvoje mlijeko od posebne važnosti i za tebe i za malenu bebicu a ukoliko budeš naučila ispravno dojenje, neće biti nikakvih problema niti bolova.
Ukoliko pak dođe do oštećenja i krvarenja bradavice, tada ih masiraj AD kapima ili maslacom, kao i uljem od suncokreta ili kremaom Pure Lan 100… Uz Allahovu pomoć bol će, inšAllah prestati a ti budi uporna da prevaziđeš te prolazne bolove i upotpuniš svoje dojenje te na taj način ispuniš naredbu svoga Gospodara.

Treba još da znaš da beba u početku doji svaka dva sata pa i češće a da li joj je tvoje mlijeko dovoljno najbolje ćes testirat ukoliko budeš pratila njeno mokrenje jer ona beba koja je sita ,dnevno mokri najmanje 10-12 puta. Takođe, treba da je redovno vagaš i uz pomoć pedijatra odrediš da li tvoje čedo dovoljno napreduje.

Tek ukoliko se ispostavi da mu nije dovoljno mlijeka, u saglasnosti i dogovoru sa svojim mužem potraži drugu dojilju koja ti može upotpunjavati dojenje ili eventualno neki od preparata ali i u tom slučaju dobro vodi računa da ne postaneš žrtva trgovine propagandnih reklama jer većina hemijskih proizvoda koji su izrazito skupi, ima jako puno štetnih sastojaka za bebu. Dvotrećinsko kravsko mlijeko nije ništa manjeg kvaliteta od svih onih skupih hemijskih spojeva. Nemoj da budeš preponosna iako misliš da tvom djeteu jedino ti želiš dobro (to je normalna majčinska reakcija) ipak se posavjetuj sa svojom majkom i starijim ,iskusnijim ženama, kako se ne bi bez potrebe opteretila preko svojih mogućnosti.

Ne zaboravi sestro mila, Allah dželle šanuhu je poznavalac svih tajni pa ne dozvoli da zbog želje za čvršćim grudima i boljim izgledom, odbiješ upozorenje i naredbu tvog Gospodara i ne upotpuniš dojenje kako je to propisano. Daj svojoj bebi njeno pravo kod tebe koje joj pripada. Figuru svog tijela možeš da oblikuješ uz pomoć raznoraznih korisnih vježbi a propuštenu obavezu ne možeš ničim da zamjeniš!

I za kraj hadis kudsi za razmišljanje:
Date su ti dvije žile u grudima tvoje majke iz kojih izlazi čisto mlijeko, toplo zimi a svejže ljeti.“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta