Poučne priče i tekstovi

Istinski oslonac na Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan prosjak došao je i pokucao na vrata Aiše, r.a., pa je njena služavka Barira, r.a., otvorila vrata, pa je prosjak rekao: ”O porodico Allahovog Poslanika, udijelite mi nešto.” Služavka je odgovorila da nemaju ništa da mu dadnu, a Aiša, r.a., koja je slušala ovaj razgovor upita služavku s kim priča, pa joj služavka odgovori da je to jedan prosjak, i da oni imaju samo šaku pšenice koju će pripremiti da se mogu iftariti kad dodje vrijeme akšama (a tada je bila ikindija). Aiša, r.a. reče: ”Daj mu to što imamo, Allah će nam dati!”

Kada je došlo vrijeme akšama Aiša, r.a., je prekinula post s vodom, jer ništa drugo nisu imali, i počela klanjati akšam namaz, a Barira, r.a., je sjedila tu i sarkastično se smijala i rekla: ”O Allah će dati, Allah će dati…” Odjednom je neko pokucao na vrata, to bješe neki čovjek koji im pokloni jednu kozu kao poklon. Kada je Aiša, r.a., završila namaz upita služavku ko je to bio, pa joj služavka začuđeno odgovori: “To je bio jedan čovjek iz našeg komšiluka, tako mi Allaha, nikad nam ranije ništa nije dao, ali danas nam je kupio kozu.” Pa joj Aiša, r.a. reče: “O Barira, nije li koza bolja od šake pune pšenice, koju si danas imala?”

I onda joj je nešto rekla, što pokaziva vjeru (iman) ovih ljudi (prvih generacija muslimana), rekla je: “Tako mi Allaha, niko od vas neće biti pravi vjernik, sve dok vam vjera u Allaha ne bude jača od onog što imate u svojim rukama”.

Ono što imaš u svojoj ruci je nešto vidljivo i opipljivo, ali vjera i oslonac na Allaha treba da bude jače od toga – to je istinski iman. Kada si svjestan da Uzvišeni daje nafaku i da će pomoći onima koji pomažu drugima. Zar nije Uzvišeni rekao: „Onima koji milostinju budu udjeljivali i onima koje je budu udjeljivale. I koji drage volje Allahu zajam budu davali – mnogostruko će im se vratiti i njih čeka nagrada plemenita.“ (EL-Hadid 18)

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Rekao je Uzvišeni Allah:”Udijeli čovječe, udijeliću ti!“ (Buharija i Muslim)

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nema dana u kojem osvanu robovi, a da dva meleka im ne siđu i jedan ne kaže: Allahu, povećaj darežljivcu imetak! A drugi melek kaže: Allahu, podari škrtici propast!“ (Buharija i Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta