Rekaik

Istinsko pokajanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedne prilike dodje jedna zena poslaniku Muhammedu, saws, i rece mu da je ucinila blud, ali da je se jako pokajala zbog toga i da zeli da se nad njom izvrsi serijatska kazna. Poslanik, saws, se okrenu od nje na drugu stranu, medjutim zena dodje na tu stranu i ponovi istu stvar, i rece da je iz tog cina zatrudnjela. Poslanik, saws, ponovo okrenu od nje glavu, ali je zena bila uporna. Na posljetku joj Poslanik, saws, rece da dodje kada se porodi. Kada je se zena porodila, ona…

uze djecaka sa sobom u narucje i ode kod Poslanika, saws, i podsjeti ga da je to ona zena, nad kojom treba da se izvrsi kazna smrcu (islamski propis je da onaj ko uradi blud, a ozenjen/udat je, ili je to bio, da se nad tom osobom izvrava smrtna kazna, kamenovanjem). Poslanik, saws, joj rece da ponovo dodje kada djecak malo ocvrsne i prohoda.

Poslije dvije godine dolazi ta ista zena, vodeci svoga sina za rukicu, koji je trcakrao pored nje, i podsjeca Allahovog Poslanika, saws, na njegovu raniju odluku. Poslanik, saws, upita prisutne ashabe: “Ko ce uzeti ovog djecaka i brinuti se o njemu kao o svojoj djeci? Ko to uradi, bice mi u Dzennetu blizu kao ova dva prsta” – pa pokaza Poslanik na svoj kaziprst i srednji prst. Javi se jedan ashab i uze sebi dijete.

Kada je zapoceto sa kaznom nad tom zenom, poce je jedan ashab kuditi, pa kad ga cu Allahov Poslanik, saws, posavjetova ga rijecima: “Ne cini tako, ova zena je se pokajala takvim pokajanjem, da kad bi se ono podjelilo na sve stanovnike grada Medine, sve bi zahvatilo, cak bi jos ostalo“.

A Uzviseni Allah nece spojiti dvije kazne, tj. nece se ova zena kaznjavati na onom svijetu, jer je ociscena kaznom na ovom svijetu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta