Odgovori

Izbor buduće supruge

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum! Kakav je šerijatski stav kada je u pitanju izbor buduće supruge, ako prije ponude za brak djevojka kaže da ima problema sa sihrom/urokom i da se liječi, a to stanje je potvrdio i šerijatski učač rukje. Koliko ima težinu takvo stanje pri izboru buduće supruge i na šta čovjek treba da obrati pažnju kada je pomenuta situacija u pitanju. Napomena da je sve u okvirima šerijata i da oboje praktikuju vjeru.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Nema nikakve smetnje u tome da čovjek oženi ženu koja se liječi od sihra i dr. šejtanskih opsjedanja. Učenjaci pri odgovoru na ovo pitanje spominju da je osoba koja se ženi(udaje) a iskušana je tim iskušenjem obavezna to spomenuti prije stupanja u brak. Druga strana ako prihvati brak sa takvom osobom može biti dodatno nagrađena zbog sabura i razumijevanja. Ono na što treba obratiti pažnju i biti spreman je preuzeti odgovornost za nastavak liječenja i ustrajati na tome. Pri tome insan treba očekivati promjenu ponašanja od strane iskušanog supružnika i neke neobične stvari pa se treba naoružati saburom i ne požurivati sa ljutnjom niti razvodom jer džin će sigurno pokušati da negativno utiče na brak. Međutim, ko se na Allaha osloni On mu je dovoljan a ko se Njega boji On će mu izlaz dati iz svakog problema i iskušenja. Allah vas pomogao i od svakog zla sačuvao.

Na pitanje odgovorio: Jasmin Durić, prof.
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta