Aktuelnosti

Izvještaj sa evropskog seminara “Odgoj djece u islamu”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Seminar “ODGOJ DJECE U ISLAMU “ (drugi dio), održan 30. i 31. januara 2010 godine u Eindhovenu (Holandija), protekao je baš kao i prvi dio na jednom zavidnom i profesionalnom nivou kako od strane domaćina, tako od strane predavača i ostalih gostiju.

Snijeg i hladno vrijeme nije imalo uticaja na broj gostiju koji su dolazili iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Belgije i naravno Holandije.Tačnije, bilo je preko stotinjak braće i otprilike približan broj sestara i djece.

Dvodnevni skup se sastojao od šest predavanja i to četiri od mr. Safeta Kuduzovića i dva predavanja od iznenadnih gostiju, daijâ Abdullaha Mujića i Salima Mujkanovića iz džemata Tevhid (Beč), koju su se prisutnima obratili sa predavanjima i nasihatima koja su također bila vezana za temu.

Kako za prošli, tako sam i za ovaj seminar uradio pribilješke ili teze predavanja koje ću vam uz Allahovu pomoc predstaviti, iako sam došao u iskušenje sta da pribilježim od predavanja jer je sve bilo tako važno. Ostaje mi samo da vas draga braćo i cjenjene sestre,roditelji, prijatelji posavjetujem da što prije nabavite DVD-ove sa ova dva seminara i ovo nemojte shvatiti kao promociju DVD-ova, nego shvatite kao potrebu za znanjem (ilmom) i nasihatima o veoma važnoj i potrebnoj tematici koja će nam koristiti i na ovom i na onom svijetu.

Od šejhova četiri predavanja,jedno je bilo opšte predavanje, a sa druga tri šejh Safet Kuduzovic je odlučio završiti seminar na temu Odgoj djece u islamu.

Tri predavanja je podjelio na teme:
– Ljubomora kod djeca
– Laž kod djeteta
– Igra kod djece.

Navešćemo ukratko nekoliko teza sa tih predavanja:

● Kod svakog djeteta postoje lijepa i ružna svojstva, kao i pohvalna i negativna ljubomora, pa lijepa svojstva treba gajiti i podržavati, a ružna treba popravljati. Također pohvalnu ljubomoru treba gajiti, a negativnu usmjeravati ili kanalisati ka pozitivnoj.

● Pravednost prema djeci spriječava ljubomoru
● Ne pomagati jedno dijete protiv drugoga
● Učiti dijete da prihvaća i poraz i pobjedu
● Potreba da se u dijete usadi samopouzdanje tako što ćemo ga saslušati i pohvaliti

● Jedna od loših osobina kod djeteta je i laž, a laž je od svojstava munafika
● Statistike pokazuju da svaki četvrti čovjek i svako šesto dijete kad govore lažu
● Pedagogija kaže da dijete do treće godine ne laže jer smatra da mu čitaš misli
● Postoji: laž maštanja kod djece između pet i šest godina;dijete ne ralikuje stvarnost od mašte (ovo ne treba uzeti za zlo djetetu, jer je ovo period djetetovog prelaska u stvarnost odnosno početka logike)
● Djelimična ili polu-laž, također postoji i laž na laž,
● Profiterska laž; dijete laže da bi nešto dobilo npr. da je izgubilo igračku i sl.

● Laž stimuliranja; kada se dijete osjeti manje vrijednim ili za nešto uskraćen
● Laž osvete;kada se prema djetetu nepravedno postupa,
● Isto tako i roditelji igraju veliku ulogu u pojavi laganja kod djeteta tj. ako roditelj laže za očekivati je da će i dijete lagati
● Prema statistikama 68% djece laže bojeći se kazne, 20% njih laže zato sto têži laži i 12% nijh laže zbog svoje mašte.

• Otkrivanje laži kod djeteta:

– Dijete koje laže izbjegava gledanje u oči
– Kada laže dijete ne pokazuje nikakve pokrete
– Dijete koje laže daje neopćenite odgovore

● Najbolji način liječenja laži kod djece jeste lijep primjer, odnosno nastojanje roditelja da budu najljepši primjer i uzor u tom pogledu
● Dijete ne treba nikada kažnjavati ako kaže istinu (iako prizna urađeni problem ili zijan)
● Dijete treba nagraditi ako kaže istinu
● Čitati djeci priče (o iskrenim robovima) zatim voditi računa s kim se djeca druže

● Na kraju; ISKRENOST NE MOŽE DONIJETI NEGO DOBRO!!!
● Čovjek u kući ne treba da bude diktator nego da ima lijepo ophođenje, kako sa ženom tako i sa djecom.Najbolji uzor i primjer nam je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, koji je dopuštao i provodio (pored svih obaveza) vrijeme sa svojim suprugama i djecom u igri i razonodi.
● Igranje kod djece ima razne efekte i korist,i a jedno od tih koristi je jačanje tijela

● Igrom se dijete uči da se brzo snalazi i uklapa u društvo
● Ne treba se bojati niti treba braniti djeci igru ,jer je to od njihove prirode.Naročito obezbjediti djetetu igru kada dođe iz škole ili neke druge nastave, jer puko učenje može dijete umoriti i pokvariti njegov zivot
● Igrati se sa onim sto je dozvoljeno; trčanje,plivanje,hrvanje (džudo i sl.), košarka, nogomet i sl.

● Zabranjene igre su; igrati se sa oštrim predmetima, igre koje su popraćene muzikom, igračke koje u sebi imaju zvono, sport u kojem ima udaranja u lice i sl.
● Vrijeme u kojem je zabranjeno igranje; za vrijeme namaza, a naročito za vrijeme džume (na taj način će se djeca privikavati na namaz) i u vrijeme zalaska sunca (akšama), jer tada djeca treba da budu u kući.

Nadam se da ćete uskoro nabaviti DVD-ove sa ova dva seminara koji naravno opširno govore o gore navedenom.

Želio bih još da dodam da je ovaj seminar još jedan od dokaza kako muslimani zajedničkim radom i relativno malim trudom mogu postići inšaAllah lijepe rezultate i raditi na jačanju islamske svijesti i na jačanju džemata muslimana tražeći time ništa drugo osim zadovoljstva svoga Gospodara, Allaha ‘azze we dželle.
Na kraju molim Allaha da oprosti i meni i vama te da se ovim lijepim i poučnim predavanjima uvaženog šejha Safeta Kuduzovića okoristimo i izvučemo pouku.

Wesselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta