Poučne priče i tekstovi

Jesi li krompir, jaje ili kahva?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedne prilike, kćerka se požalila ocu rekavši da joj je život jadan i da ne zna kako nastaviti dalje. Bila je umorna od borbe i mučenja čitavo vrijeme, činilo joj se da se problemi nižu jedan za drugim. Otac je potom odveo u kuhinju, uzeo tri posude i napunio ih vodom, te svaku stavio na jaku vatru. Kada je voda u sve tri posude počela ključati, u jednu je ubacio krompir, u drugu jaje, a u treću nekoliko zrna kahve. Potom ih je pustio da se kuhaju…kćerki nije ništa objašnjavao već samo to uradio bez riječi. Ona je nestrpljivo čekala, pitajući se što to njezin otac radi. Nakon dvadesetak minuta, otac je ugasio vatru i izvadio krompir, jaje i kahvu.

Potom se okrenuo prema kćerki i upitao:  „Kćeri, šta vidiš?“,  na šta je ona odgovorila: „Krompir, jaje i kahvu.“ … „Pogledaj bolje“, rekao je „…i dodirni krompir.“. Kćerka je to učinila i primijetila da je sada mekan, gotovo da se raspada. Zatim ju je zamolio da uzme jaje i razbije ljusku, uradila je to i shvatila da je unutrašnjost kuhanjem očvrsnula. Isto je uradila sa kahvom, a potom upitala oca: „Što si htio sa ovim primjerom?“, na šta on odgovori…“Draga moja kćeri, sve tri namirnice su se srele sa istom „nedaćom“ (misleći pritom na kipuću vodu). Međutim, svaka od njih je reagirala drugačije – krompir je ubačen u vodu čvrst, ali je u kipućoj vodi postao mek i zamalo se raspada. Jaje je ubačeno u vodu krhko, tanka ljuska štitila je unutrašnjost, ali kuhanjem je očvrsnulo. A zrna kahve su bila posebna, nakon što su izložena kipućoj vodi, izmjenila su se i stvorila nešto novo, još bolje nego što je bilo prije (kahvu čiji se lijep i intenzivan miris širio kuhinjom).

“Što si ti od ovoga troje?”, upitao je kćer. “Kada ti nedaća pokuca na vrata, kako ćeš reagirati? Jesi li krompir, jaje ili zrno kahve?” U životu se razne stvari događaju i oko nas i nama samima, susrest ćemo se sa nedaćama ali jedino što je istinski važno jest ono što se događa u nama.

Što smo mi od navedenog? Kada iskušenja dođu, kako ćemo reagirati? Hoće li nas učiniti slabima, učvrsnuti ili će nas natjerati da to pretvorimo u nešto još bolje i vrijednije?
___________________

U svrhu motivacije i ohrabrenja vjerničkih srca, navodimo nekoliko hadisa i ajeta:

Vjernika neće zadesiti ni jedno iskušenje, čak niti ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha.” (Buhari i Muslim)

 „A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…” (El-Bekara, 186)

Zar Allah nije dovoljan robu Svome?“ (Ez-Zumer, 36)

 „I ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost!“ (Jusuf, 87)

I zapamtimo, „Kome Allah želi dobro, stavi ga na iskušenje.” (Buhari)

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta