Zanimljivosti i nauka

Jevrejski rabin i njegova porodica prešli na islam / Brza hrana uzrokuje bolesti srca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na zahtjev Aarona Kohena, jevrejskog rabina, instabulski muftija Beyoglu organizirao je ovih dana ceremoniju prelaska na islam Kohena i njegove porodice, pise turski list Hurriyet. Ovaj nesvakidasnji dogadjaj izazvao je…

veliki publicitet u Turskoj. “Postujem sve tri vjere. Islam je jedina vjera koja priznaje sve ostale. Sustina ucenja tri monoteisticke religije sadrzane su u Kur’anu“, izjavio je Kohen objasnjavajuci zbog cega je odlucio primiti islam.

Kohen je radio u istambulskoj Neva Shalom sinagogi 36 godina. On je presao na islam zajedno sa svojom suprugom Filori i zajednickim djetetom. Izjavio je da je Jevrejska zajednica Turske bila iznenadjena njegovom odlukom. “Neki su reagirali veoma osorno, ali nije me briga za njhove reakcije. Unutrasnji mir koji osjecam mi je vazniji.”
************************************
Brza hrana i zivotinsjke masnoce uzrokuju bolesti srca

Ishrana u kojoj dominiraju przena hrana, slane grickalice i meso uzrok je oko 35 posto srcanih udara u svijetu, pokazuju rezultati istrazivanja kanadskih naucnika. Istrazivanje kandskih naucnika, kojim su obuhvacene 52 drzave, pokazalo je da su ljudi koji su primjenjivali “zapadnjacku dijetu” baziranu na mesu, jajima i brzoj hrani, podlozniji srcanom udaru, dok je rizik bio mnogo manji kod onih koji su koristili vise voca i povrca.

Nova studija potvrdila je tvrdnje da brza, “losa” hrana i zivotinjske masnoce mogu izazvati bolseti srca, a narocito srcani udar. Rezultati studije su od izuzetnog znacaja, jer predhodna istrazivanja nisu jasno ukazivala na hranu kao uzrocnika oboljenja.

Casopis SAFF – novembar 2008

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta