Smrt i sudnji dan

Kaburska patnja i užitci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mozemo samo zamisliti kakve su to strahote i patnje. Pomisao samo na to da ce covjek, nakon sto umre, sam uci u kabur i biti zakopan u zemlju i ostavljen sam – je zastrasujuca. Medjutim, ovdje nas obavjestava…
niko drugi do Allahov Poslanik s.a.w.s., da ce pored te strahote biti i patnja u kaburu. I to kakva patnja za one koji su tu patnju zasluzili.

Vrste kaburskog azaba

1. Udaranje zeljeznim cekicem

U hadisu koji prenosi El-Bera’ ibn-Azib, opisujuci meleka koji ce doci u kabur, kaze se:”…A u ruci mu je cekic. Kad bi njime udario brdo, postalo bi prasina. Udarit ce jednom i on ce se pretvoriti u prasinu. Zatim ce opet udariti tako jako da ce njegov krik cuti sva stvorenja u njegovoj blizini, osim ljudi i dzina”.

2. Otvaranje vrata dzehennema

U hadisu koji prenosi Ebu-Se’id kaze se:”…A potom ce mu se otvoriti vrata dzehennema”.

3. Stjesnjavanje kabura

Kabur ce se stijesniti do te mjere da ce njegovim stanovnicima rebra uci jedna u drugo.

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao:”Naredit ce se zemlji: ´´Sastavi se!´´ i ona ce se sastaviti i stijesniti tako da ce rebra umrlog uci jedna u druga”.

4. Pokazivanje mjesta u Dzehennemu ujutro i navecer

Od ibn-Omera se prenosi da je Poslanik s.a.w.s. rekao:”Kad neko od vas umre, njegovo mjesto mu se pokazuje svakoga jutra i svaku vecer. Ako je od stanovnika Dzenneta, pokazuje mu se mjesto u Dzennetu a ako je od stanovnika Dzehennema, pokazuje mu se mjesto u Dzehennemu, i kaze mu se: ´´Ovo je tvoje mjesto koje te ceka nakon Sudnjeg dana´´”.

5. Covjekovo lose djelo ce se pretvoriti u lik covjeka veoma ruznog lica i odjece neprijatnog mirisa

U hadisu od El-Bera ibn-Aziba, kaze Poslanik s.a.w.s.:”…I doci ce mu covjek ruznog lica, u ruznoj odjeci neprijatnog mirisa i reci:´´Raduj se onome sto te ceka. Ovo je dan koji ti je obecan.´´ Upitat ce ga kabur sahibija:´´A ko si ti?´´ Reci ce:´´Ja sam tvoje lose djelo´´”

Nabrojat ce mo samo neke uzroke patnje u kaburu, kako bi se klonuli tih djela:

– Kazna zbog neodstranjivanja mokrace sa spolnog uda i neciscenje poslije male nuzde,

– Kazna zbog prenosenja tudjih rijeci i ogovaranja,

– U hadisu od Semurete ibn-Dzunduba su sadrzani jos neki uzroci kaburske pantnje kao sto su:

kazna bludnicima, onima koji uzimaju kamatu, onima koji su bili nemarni prema namazu i.dr.

Spomenut ce mo jos i uzroke covjekovog spasenja od kaburske patnje a to su:

– Er-ribat – Bdijenje na Allahovom putu radi odbrane muslimana i cuvanja granica islamske drzave,

– Sehadet – Smrt na Allahovom putu,

– Smrt od stomacnih bolesti,

– Redovno ucenje sure Tebareke (Mulk),

– Smrt petkom ili uoci petka.

Kaburski uzici

Kaburski uzici su, naravno, pripremljeni vjernicima a od njih su:

1. Kabur ce se rasiriti i osvijetliti

Ebu Hurejre r.a., prenosi hadis u kome se kaze:”…Zatim ce se kabur prosiriti za sedamdeset arsina uzduz i poprijeko, zatim ce se osvijetliti, a potom ce mu se reci: ´´Mirno spavaj´´. On ce reci:´´Da se vratim svojoj porodici, pa da ih obavijestim o onome sto me zadesilo?´´ Reci ce mu (meleki):´´Spavaj kao sto spava mladozenja kojeg ne budi niko osim najvoljenije mu osobe´´. I tako ce ostati dok ga Allah ne prozivi iz njegove postelje…”

2. Kabur ce se ispuniti zelenilom

U hadisu koji Enes ibn-Malik se kaze:”…I ispunit ce se zelenilom i tako ostati sve dok ne bude ponovo prozivljen…”

3. Kabur ce se prosiriti dokle dopire ljudski pogled

U hadisu od El-Bera’ ibn-Aziba se kaze:”…I kabur ce mu se prosiriti onoliko dokle dopire njegov pogled”.

4. Djela ce se pretvoriti u lik covjeka koji ce njihova pocinioca obveseliti Dzennetom

Kao sto stoji u hadisu od El-Bera’ ibn-Aziba:”Doci ce mu covjek lijepog lica, lijepe odjece, prijatna mirisa i reci: ´´Raduj se onom sto ce te veseliti, raduj se Allahovom zadovoljstvu i dzennetskim bascama, punim uzivanja. Ovo je dan koji ti je obecan.´´ Reci ce kabur-sahibija:´´Allah te obradovao, a ko si ti? Tvoje lice je kao lice onoga koji donosi dobro.´´ Reci ce mu covjek:´´Ja sam tvoje dobro djelo´´”.

***

Da, draga braco i cjenjene sestre, to je taj odmor koji nas ceka ako budemo Allahu pokorni i trazili Njegovo zadovoljstvo. Umjesto straha i patnje cekat ce nas radosne vijesti, prosirenje kabura i ostali uzici. Kao sto mi godinu dana radimo i stedimo tokom te godine za ljetnog odmora, gdje ce mo se odmoriti od posla, isto tako nas ceka odmor u kaburu kojeg treba zasluziti dobrim djelima i pokornosti Allahu Uzvisenom.

Molimo Allaha Uzvisenog da nas sacuva od kaburskih patnji i svih djela koja vode kaburskoj patnji i da nam podari kaburske uzitke i uputi nas na djela koja vode Njegovom zadovoljstvu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta