Smrt i sudnji dan

Jevmul – Ahir donosi smirenost na iskušenjima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjerovanje u Sudnji dan donosi smirenost i stabilnost pri susretu sa neprijateljem i podstice ga na sabur (strpljivost) na iskušenjima i u teškim situacijama, kao što kaže Uzvišeni u prici o Talutu i njegovoj vojsci, koja se sukobila sa…

tehnicki i brojem mnogo jacim neprijateljem: “I kad Talut vojsku izvede, rece: “Allah ce vas staviti na iskušenje kraj jedne rijeke: onaj ko se napije iz nje – nije moj, onaj ko se ne napije, jedino ako šakom zahvati, moj je”. I oni se, osim malo njih, napiše iz nje. I kad je predoše, on i oni koji su s njim vjerovali – povikaše: “Mi danas ne možemo izaci na kraj sa Džalutom i vojskom njegovom!” Ali oni koji su tvdo vjerovali da ce pred Allaha izici, rekoše: “Koliko su puta malobrojne cete, Allahovom voljom, nadjacale mnogobrojne cete!” – A Allah je na strani izdržljivih. (Prijevod znacenja – El-Bekare, 249.)

Nasuprot tome nevjerovanje u Sudnji dan i proživljenje poslije smrti odvodi covjeka u nevjerstvo, griješenje, cinjenje nepravde i nereda na Zemlji. “O Davude, Mi smo te namjesnikom na zemlji ucinili, zato sudi ljudima po pravdi i ne povodi se za strašcu da te ne odvede sa Allahova puta; one koji skrecu s Allahova puta ceka teška patnja na onom svijetu zato što su zaboravljali na Dan u kome ce se racun polagati.” (Prijevod znacenja – Sad, 26.)

“Oni nisu ocekivali da ce racun polagati i dokaze Naše su pretjerano poricali…” (Prijevod znacenja – En-Nebe, 27. -28.)

“Znaš li ti onoga koji onaj svijet porice? Pa to je onaj koji grubo odbija siroce, i koji da se nahrani siromah ne podstice.” (Prijevod znacenja – El-Ma’un, 1. – 3.)

O vjerovanju u Sudnji dan i proživljenju govori Kur’an i Sunnet Poslanika, a.s. Poznato je da je Kur’an od pocetka do kraja ispunjen ajetima koji govore o dogadajima na Sudnjem danu koji detaljno objašnjavaju ono što ce se desiti toga dana. Sve to je utvrdeno vjerodostojnim vijestima i navedenim primjerima radi uzimanja pouke. Pored toga, u Kur’anu se navode dokazi koji potvrduju Sudnji dan i odbacuju sumnje onih koji ga poricu. Zdrava ljudska priroda (fitra) takoder nas poziva i ukazuje na vjerovanje u proživljenje i nije istina ono što govore oni koji su u zabludi, da ljudski razum odbija da se dogodi proživljenje.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta