Brak i islamska porodica

Kakav je moj supružnik?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan se muž stalno žali kako mu žena loše kuha. Drugi se od supruge razveo jer je smatrao da mu nije dovoljno čistila kuću. Jedna žena se stalno žali kako joj muž slabo zarađuje. A druga opet- da njena prijateljica nosi ”markiranu” odjeću, dok njoj muž nikada nije kupio ništa markirano. I ovakvi ili slični primjeri bi se mogli nabrajati u nedogled.

A ova supruga na koju se muž žali da loše kuha je toliko čista i uredna, da bi pomislili da u njenom stanu niko ne živi. Već da su odaje za izložbu. Ona druga koja nije dovoljno čistila kuću, toliko je voljela muža da se radovala spremiti za njega što ukusniju hranu (a dobro zna kuhati). Ili ga obradovati nekim iznenađenjem, ili se posebno uljepšavati za njega. I još mnogo toga. Onaj muž na kojeg se supruga žali da malo zarađuje, radi težak posao. Jer ne može naći bolji. A opet, svaki mjesec je obraduje posebnim poklonom, baška za nju. A onoj kojoj ne kupuje „markirano“ kupio je prostran stan- za sebe, nju i djecu. Uštedio je novac, da im bude divan dom.

Razmišljam, koliko su samo ljudi stvoreni kao nezahvalna bića. Šta god imali- uvijek im nešto fali. I ona jedna ili dvije „negativne“ osobine kod supružnika vrednije su od stotinu njegovih lijepih osobina- koje se uglavnom i ne vide. Ili, ako se i vide- uvijek stoje u drugom planu. Kao da smo mi savršeni, nepogrešivi.

Uvijek imamo na šta da se žalimo,  a rijetko da pohvalimo. Ili kažemo lijepu riječ. Ili budemo vjetar u leđa onom drugom, svom supružniku. A sigurna sam, da samo malo više gledamo očima zahvalnosti i pozitivnosti- bili bi itekako zadovoljni. I imali dunjalučki Džennet, harmoničan dom. Učili bi i svoje potomke time da na svijet gledaju pozitivno. Da budu oni koji traže ljepotu u svemu.

Zamisli brate, oženio si moralnu djevojku. Kolika ti je to samo blagodat u današnjem vremenu. Ili sestro, udala si se za iskrenog vjernika, koji te ne vara sa drugim ženama. Kolika ti je to blagodat.

Oženio si onu koja te iskreno voli. Koja je napustila sve, zbog tebe. Iz ljubavi prema tebi. Da bi gradili svoj dom, pravili svoje gnijezdo. Kod majke nije radila sve što danas kod tebe treba. Dadni joj vremena- neka stekne svoju rutinu. Neka se navikne da sve na nju čeka. Nešto joj ne ide najbolje- sabur brate, naučit će. Okreni se, pogledaj svoju suprugu. Potraži u njoj ono lijepo, ono milo, ono što voliš. I kada ti šejtan pokuša reći kako je tvoja žena loša (tvojim mislima ili riječima nekog insana)- sjeti se svega lijepog kod nje. Uputi dovu Allahu za nju. Da bude bolja. I ti zajedno s njom. Jer, nisi ni ti savršen. Sigurno i njoj nešto kod tebe neodgovara- ali iz ljubavi prema tebi- daje prednost tvojim epitetima. Ne dozvoli da ti one njene negativne osobine budu sebeb da zaniječeš njenu dobrotu.

Udala si se za čovjeka koji te voli. Pažljiv je prema tebi. Ne čini ti zulum. Trudi se da vam zaradi opskrbu. Da vam obezbijedi topli dom. Ne traži mu mane. Ne govori da ti nije dovoljno. Ne uspoređuj svoj brak sa brakom prijateljice čiji muž možda ima ljubavnicu, ali njoj „markiranom“ odjećom zavarava oči. Gledaj kod svog muža ono što nije prolazno- dobrotu duše. Gledaj njegov iman- da li te poziva hajru. Kada poželiš da mu budeš nezahvalna- sjeti se svega što čini za tebe i što je nekada učinio. I shvatit ćeš da imaš divnog supruga.

Draga sestro i brate,

Sjetite se da ni jedan rob na zemlji nije savršen. Tražimo dobrotu jedni u drugima- a posebno u svojim supružnicima i bliskim članovima porodice. Ne budimo od onih koji ruše- već gradimo. Budimo vjetar u leđa onom drugom. A za ono što nam smeta kod supružnika-  imajmo strpljenja. Imajmo metodu nježnosti i lijepih riječi. Jer, vjerujte mi- lijepa riječ uvijek ima više efekta od ružne. To nam Uzvišeni u Kur’anu preporučuje. Loše riječi, ucjene, uvrede i grubost- mogu uništiti i najveću ljubav.

Uzmimo pouku. Kada sebi postavimo pitanje: „Kakav je moj supružnik?“- odgovorimo prvo sa svim pozitivnim epitetima. Pohvalimo ih, dajmo im na značaju. A kada dođemo do onih koji to nisu- neka već budemo umorni.

Gospodaru naš, molim Te da budemo od onih koji će u ljudima tražiti i vidjeti samo dobro. Molim Te da budemo od onih koji mire, grade i šire ljubav. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta