Hidžab

Kakav treba biti šerijatski hidžab?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Po pitanju hidžaba danas imamo jedno iskrivljeno mišljenje. Nekad mišljenja budu neispravna. Mnogi misle da je danas hidžab ono parče tkanine kojim se pokriva glava ili samo dio glave. Ovo nije tačno. Hidžab je potpuna odjeća, potpuni zastor, a ne ta krpa koja se stavlja na glavu ili koja prekriva kosu. Pa se tako nekad ljudi raduju: “Ta i ta se pokrila.” A ona oblači pantalone, strukiranu tuniku, koristi karmin, puder, surmu, namazanih obraza i nosi je ukrasna odjeću… To NIJE ISPRAVNO ! Nemojte se ismijavati sami sa sobom. Ovo opisano NIJE hidžab. Allahu subhanehu we teala kaže Svome Poslaniku: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerkama svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše poznati pa neće napastovane biti.”
 
Dakle biće prepoznate po STIDLjIVOSTI i SKRIVENOSTI, pa neće biti uznemiravane. I kaže Allah Uzvišeni: “Neka vela svoja spuste na grudi svoje;neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima, ili očevima muževa svojih” i zatim spominje ostale mahreme… E ovo je hidžab PROPISAN ŠERIJATOM! U njemu nema ukrasa, nema uljepšavanja šminkom. To nije hidžab. Ona koja izlazi našminkana – NIJE POKRIVENA! Ona koja otkrije dio svoje kose – NIJE POKRIVENA ! Ona koja nosi pantalone, a ne pokrije ih odjećom da se ne vide – NIJE POKRIVENA! Ona koja oblači strukiranu odjecu – NIJE POKRIVENA ! Ona koja nosi ukrasnu odjeću – NIJE POKRIVENA! I ovo je savjet iz srca za moje sestre, kćeri, ovo vam NIJE hidžab! HIDžAB JE ONO ŠTO POKRIVA TIJELO!
 
Ne pričamo ovdje o pokrivanju lica (nikabu) i razilaženju po ovom pitanju. Već govorimo o onome na čemu su se složili svi učenjaci i oko čega su jednoglasni i na tome se složio cijeli ummet. Nije hidžab ako otkriješ makar dio kose namjerno. Nije hidžab ako se našminkaš šminkom, koja je postala veliko iskušenje za puno muslimanki. I nije hidžab ako ne pokriješ pantalone, nosiš strukirano, ukrasno…Ovo nije hidžab. Ovakva NIJE pokrivena pa taman svi za nju govorili da je pokrivena, ona NIJE pokrivena. Ovakva je samo pokrila svoju kosu krpom! Jer ako bi otklonila tu krpu sa glave, ne bi bilo razlike između nje i drugih otkrivenih žena. Ovo nije hidžab.
 
Žene, BOJTE SE Allaha tebareke we teala! I kad kažu da su se pokrile, neka se pokriju hidžabom propisanim šerijatom koji je naredio Allah, subhanehu we teala, a to je da pokrije svoje tijelo sa odjećom koja će joj tijelo prikriti, i da ne pokazuje ukrase svoje, i da se ne miriše pred muškarcima. Također da se ne šminka pred muškarcima koji su stranci (koji nisu mahremi). Već da sve to zadrži da bude u njenoj kući, u njenoj porodici, za njenog muža, a ne da pred svijetom izlazi u svim svojim ukrasima, pa poslije da se kaže da je takva pokrivena. To nikako nije ispravno!
 
Također i neke koje nose nikabe danas, ukrašava oči surmom, parfemiše se itd…Za nju neko kaže da “nosi nikab”. Nije tačno, to nikako NIJE ispravno. Na nama je da se bojimo Allaha u pogledu naših žena, kćerki, sestara, naših majki, a i na ženama je da se boje Allaha Uzvišenog i da se drže ispravnog hidžaba! Allah da nam pomogne.
 
Preuzeto sa stranice USBIUM sa predavanja šejha
Dr. Osmana El-Hamisa
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta