Hidžab

Tri prelijepe priče o hidžabu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Mlada žena, nije znala ni Fatihu proučiti. Upisala dijete u mekteb i uz njega pomalo počela čitati Ilmihal i spoznala vjeru. Allah je uputio. Nikad doticaja s vjerom nije imala, ali je prihvatila sve vjerske propise. Odmah počela klanjati i polahko se spremala za hidžab. Kako je porodica nije podržavala u njenoj želji da se pokrije, kaže da ih je spremala za taj trenutak. A i sebe također. U sred ljeta bi išla vani u majici dugih rukava i u pantalama širokim ili suknji. Njeni su vidjeli da je ozbiljna, pa joj rekoše da radi sve, ali da se ne pokriva. Odlučila se pokriti u ime Allaha po svaku cijenu. Po cijenu i da je njeni odbace i po cijenu da je muž razvede. Jer ima pravo na svoj hidžab. Srce žudi za njim i niko nema pravo da se miješa u tu odluku. Ona je odlučila i postala najsretnija osoba na svijetu. Postala je još vrijednija, još ljepša, još poštovanija. Svako dobro ju je srelo s hidžabom.
__________

2. Djevojka, cijeli život je sve imala, ali nije imala nikad onog pravog mira i rahatluka u grudima. Sve do trenutka dok nije krenula da klanja. Logično, kad je krenula s namazom, budila se želja i za hidžabom. Njena porodica, naročito babo su kategorično bili protiv toga. Ona je jako bila vezana za babu, ali znala je da joj je Gospodar važniji od bilo koga. Odlučila je. Po cijenu svega da se izbori za svoj hidžab. Babo nije htio da razgovara s njom par mjeseci. Bio je ljut. Ona se fino ponašala i pokušavala na lijep način doći do babinog srca. Dovom i zikrom danima, noćima trudila se i tražila od Gospodara da omekša srca njenih roditelja, da ih uputi na Pravi put i da joj On pomogne da dođe do svoga cilja. Vremenom, njeni roditelji su se mijenjali, omekšali, i tog Ramazana nakon 3 godine borbe, dozvolili su joj da radi šta je i naumila.

Prvi dan Bajrama je stavila svoju krunu. U toku sljedeće dvije godine njen babo je promijenio društvo, razmišljanje, pomagao joj i stalno govorio da je sa hidžabom ljepša, objašnjavao drugima da nije hidžab ništa strašno, da je njegova kćerka svašta uspjela, a nikakvo loše iskustvo s njim nije doživila. A najveća radost za nju je bila kad joj je babo nakon nekog vremena rekao da ima želju da i on krene obavaljati namaz. Insan svede račun sam sa sobom, shvati da na kraju krajeva svi moraju umirati i stati pred Allaha. Vremenom spoznaju da bez namaza nema spasa. Ova djevojka je zaradila dosta sevapa, pokrila se i babu usmjerila na namaz, hvala Allahu koji najljepše razveseli insana.
____________

3. Starija žena, cijeli život je klanjala i učila Kur’an, pridržavala se većine vjerskih propisa. Uvijek je voljela hidžab, ali nikad nije smogla snage da odluči da ga stavi. Uvijek se željela pokriti, ali ništa konkretno, niti je znala ni kad ni kako. Sve dok jednog dana nakon što je klanjala podne namaz nije odlučila da ikad više izađe iz kuće bez hidžaba. Muž bi joj uvijek govorio da sve radi, ali samo da ne stavlja šal na glavu. Pobunio se kad ju je vidio s hidžabom. Tražio je da ga skine. Ona mu je rekla: “U svemu ću te poslušati, ali u ovom ne. Ovo je moje pravo. Moja velika želja. Naredba od Gospodara nebesa. Ja sam odlučila i niko me ne može pokolebati u odluci.” I pokrila se. Svi su bili oduševljeni.
__________

A ti? Šta te to spriječava da staviš krunu? Ljudi? A šta ti imaš s njima? Nikakve koristi od ljudi nećeš imati na Sudnjem danu i u kaburu.
Stavi Allaha i njegove propise na prvo mjesto i sve ostalo u tvom životu će biti na svom mjestu.

Minela Maksumić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta