Kur'an

Kako da ti srce bude sretno i spokojno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Umorit ćeš se od dunjaluka. Od čekanja i nadanja. Umorit ćeš se od svakodnevnih aktivnosti, od rutine. Umorit ćeš se od svega predvidivog i nepredvidivog. Jer, kao što rekoh, dunja je to. Poželjet ćeš pogledati omiljeni film, razgovarati sa onima koje voliš, čitati neku knjigu… Poželjet ćeš otići u prirodu, ili možda popiti kahvu sam/a sa sobom… Pokušat ćeš da se odmoriš. I hoćeš, barem malo. Biće ti lakše.

Ipak, osjetit ćeš sigurno da tvoja duša jeste odmorna – ali ne i ispunjena i spokojna. Bit će u njoj ona neka neopisiva praznina, koju ni sebi nećeš moći objasniti, a ni bilo kome drugom. Jer, odmor duši može biti svašta. Ali, njen spokoj je jedino blizina Gospodaru. Njen istinski smiraj su samo i jedino Njegove riječi. I blizina Njemu.

Vjeruj mi, istinu da ti govorim. A, ukoliko mi i ne vjeruješ, ipak uzmi Kur’an. Pokušaj da se družiš s njim. Otvori mu srce. Pokušaj da ispitaš istinitost mojih riječi. Neće možda biti lahko. Onda kada odlučiš da ga uzmeš u ruke, onda kada ga počneš učiti i s njime se družiti, naići ćeš na mnoštvo prepreka. U jednom momentu, sjetit ćeš se svega iz prošlosti. Sjetit ćeš se svih mogućih planova i poslova koje trebaš obaviti. Osjetit ćeš umor i bezvoljnost. Znaš, nije to facebook ili neka druga društvena mreža. Kako li samo na njoj brzo vrijeme prođe! Ni umora, ni sjećanja. Čak zaboravimo i ono što moramo da uradimo.

Eh, da. To je poenta. Zar nije tako i sa namazom? Duša voli svoj spokoj, ali spokojnu dušu ne voli prokleti šejtan. On voli onu praznu, tužnu, neispunjenu, depresivnu. Onu koja prividnu utjehu traži u muzici, cigaretama, alkoholu i ostalim porocima. I baš zato koristi sve načine da dušu odvrati od onoga što će je istinski činiti sretnom i zadovoljnom. Od blizine Gospodaru. Ali, poput preparata koji čiste toksine iz našeg tijela, isto tako i Kur’an čisti toksine naše duše. Neka sjećanja, neka umora, neka milion iznenadnih misli. Svaka poplava izbacuje “smeće” na površinu. Bori se, nemoj odustati. Jer, jednog dana će Kur’an očistiti tvoju dušu, učiniti je spokojnom. I, umor će biti zamijenjen jedva čekanjem, inšaAllah.

Ne troši vrijeme u traženju utjehe na pogrešnim mjestima. Tvoja istinska utjeha je tako blizu tebe. Toliko ti je dostupna. I besplatna. Kur’an. Namaz. Zikr. I svako dobro djelo. I ne samo da je besplatno, već je pronalazak spokoja tvojoj duši najvrjednija investicija u tvome životu. Činiš dobro. Imaš sretno i spokojno srce na dunjaluku. I još plus – Njegovo zadovoljstvo i divno mjesto koje te čeka na Ahiretu, ako Bog da.

Ne čekaj. Tvoji ispravni životni koraci mogu promijeniti tvoj život iz temelja.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta