Za sestre

Kako iskoristiti vrijeme u periodu hajza i nifasa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Menstrualni ciklus (hajz) i postporodjajni period (nifas) su sasvim normalne pojave kod svake zene, i u skladu s time treba da se i ponasaju, a posebno kada su u pitanju islamske duznosti. Taj period ne treba ni slucajno da bude nikakav treret za muslimanku i da se, zbog neugodnosti koju sa sobom donosi, osjeca manje vrijednom ili beskorisnom.

Hajz i nifas je sprecavaju da obavlja namaz, post, ulazi u dzamiju, osim ako ima potrebu da samo prodje kroz dzamiju s tim da bude sigurna da je nece zaprljat svojom necistocom, sprecava je u spolnom odnosu u polni organ ali nema smetnje nasladjivanje tijelom iznad pupka i ispod koljena kako nam je prenijela Ajsa r.a.: „Allahov Poslanik, s.a.w.s., mi je naredjivao da pokrijem spolni organ pa bih to i uradila, a on bi imao intimni odnos sa mnom, a bila bih u hajzu.

Ako je za vrijeme obavljanja hadza zadesi stanje necistoce, tada ce raditi sve sto rade i druge hadzije, osim sto nece obavljati tevaf oko Kabe, niti saj izmedju Saffe i Merve sve dok ne prestane period necistoce, nakon cega ce se okupati i obaviti tevaf i saj.

Veoma je vazno da svaka muslimanka nauci da planira svoje vrijeme u svakoj prilici, pa tako i u periodu necistoce izazvane hajzom ili nifasom, koja je ralativno dug period u odnosu na necistocu dzunuba, zbog cega se i razlikuju propisi vezani za necistocu dzunuba, jer on moze odmah nakon oneciscenja da se okupa ili uzme tejemum te nesmetano obavlja islmaske duznosti.

Muslimanka u hajzu i nifasu ce sto vise da uci zikr, da trazi oprost za svoje grijehe, da slusa ucenje Kur’ana (posebno kada joj se javi nervoza koja cesto dolazi uz period necistoce), da ga uci napamet, i obnavlja sure koje je naucila, kako ih ne bi zaboravila, a posebno u periodu nifasa koji moze da traje i do 40 dana ili manje od toga sto je dug period. Zena moze da uci Kur’an, ali da ga ne dodiruje, da uci tefsir i drugu islamsku literaturu, da slusa poucna predavanja na razlicite islamske teme i time jaca svoj iman.

Period necistoce je ni slucajno ne spreceva u cinjenjenju dobra i odvracanju od zla jer to je duznost svakog muslimana u svakoj situaciji. Ona ne smetano moze da dijeli sadaku, zekat, cini dobrocinstvo svojoj porodici i drugima. Najljepse da svoje vrijeme rasporedi tako sto ce recimo u periodu cistoce redovno da uci po dzuz i vise Kur’ana, pa da svaki mjesec prije pojave hajza zavrsi jednu hatmu, a to je velika blagodat koja sa sobom nosi niz pogodnosti kao sto je primanje dove.

Nakon nastupanja hajza, vrijeme ce posvetit ibadetu i sirenju svog islamskog znanja, a nakon sto nastupi period cistoce nastavit sa novom hatmom (ucenjem citavog Kur’ana), tako da svaki mjesec prouci po jedan puta cijeli Kur’an, s tim da to ucenje za vrijeme ramazana umnogostruci zbog posebih osobenosti i blagodati koje sa sobom nosi mjesec ramazan.

Ukoliko muminka pravilno ispanira svoje vrijeme i svoj zivot, tada nece ni osjetiti vrijeme necistoce hajza i nifasa, i to nece donijeti sa sobom neugodnosti koje mogu da se pojave ukoliko ne vodi racuna o gore navedenim stvarima.

Onome ko cini dobro bio muskarac ili zena, a vjernik je, Mi cemo dati da prozivi lijep zivot i doista cemo ih nagraditi boljom nagradom nego sto su zasluzili.“ (Kur’an)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta