Pokajnici

Kako je doktor medicine u Francuskoj prešao na Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je kratka ispovjest dr. Ali Salmana (nekada Dr. Benoist), francuskog doktora medicine, o njegovom putu u Islam:

“Ja sam doktor, koji je odrastao u strogoj katolickoj porodici. Medjutim, sam moj poziv doktora i moj veliki interes za naukom opcenito, u meni je vremenom izazvao odbojnost prema krscanskom vjerovanju. Nisam se mogao sloziti sa svojom porodicom u mnogim vjerskim pitanjima. Dakako, vjerovao sam da je Bog onaj koji je sve stvorio, ali ucenje crkve i njene teorije o ocu, sinu i svetom duhu, te vjerovanje da je Isus (Isa a.s) Boziji sin je nesto sto moj razum jednostavno nije prihvatao.

Duboko u sebi sam bio cvrsto ubjedjen u postojanje samo jednog Boga, i to moje ubjedjenje me uvjek drzalo podalje od crkve i onoga u sta su vjerovali moji roditelji. Tako sam, bolje receno, vec i prije mog prihvatanja Islama nosio jedan dio islamskog vjerovanja u sebi (La ilahe Illallah).

Moje shvatanje Boga i zudnja za odgovorom koji bi zadovoljio moje srce po ovom pitanju, dovela me u dodir sa Islamom. Poceo sam istrazivati o Islamu. Kada sam, proucavajuci Kur’an naisao na suru Ihlas: “Reci: “On je Allah – Jedan, On je Utociste svakom, nije rodjen niti je rodio, i niko Mu ravan nije!“ (Kur’an 112. Sura), rekao sam sebi: „Ovo je ono u sto vjerujem!“. Bio sam i sretan i uzbudjen. U meni se javila zelja da jos vise istrazim Islam.

Sto sam vise istrazivao, sve vise sam bio sigurniji da se moja razmisljanja i ubjedjenja poklapaju sa njim. Islam niti u jednom trenutku ne daje Poslanicima bilo kakav bozanski stepen, nego ih vidi samo kao ljude. U islamu ne postoji nijedan covjek, niti svecenik niti Papa, koji bi drugom covjeku mogao oprostiti pocinjene grijehe, – to pravo pripada samo Onome koji je i stvorio ljude – Allahu dz.s.. Bio sam fasciniran spoznajom da u Islamu ne postoji niti jedna naredba ili pravilo, a da nije bila prihvatljiva i srodna ljudskoj prirodi. Sve je tako jednostavno, a opet tako savrseno i skladno! Pomislio sam tada u sebi: “Islam je upravo onakva vjera kakvu sam sebi oduvjek prizeljkivao!“

Islam ne prihvata ucenje da svako od nas na svijet dolazi sa grijehom, kao sto je slucaj sa krscanstvom. Islam nas uci da se covjek radja potpuno cist, i od njega zato kasnije zahtjeva kako otjelesnu tako i duhovnu cistotu. Najvece pravilo medicine – cistoca, je naredjeno od Allaha, dz.s, i Allah, dz.s., voli one koji se mnogo ciste. Pred Njega mogu stati i molitvu obavljati samo oni koji su cisti. Ovako nesto se ne moze naci niti u jednoj drugoj religiji.”

Sa njemackog preveo i poslao brat Esad B.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta