Tekstovi

Kako kontrolirati našu ljubav prema dunjaluku?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što je dunjaluk?

Riječ dunjaluk obuhvata mnoge stvari, ali općenito označava vremenski, ovaj zemaljski svijet za razliku od vječnog duhovnog bogatstva onostranog svijeta. Doslovno, riječ dunya znači ‘bliže’ ili ‘niže’.” Kolokvijalnije rečeno, „dunya“ je svaka zemaljska briga, materijalno na ovome svijetu. Mi ljudi doduše volimo dunjaluk. I nema problema u ljubavi prema dunjaluku. To je na kraju krajeva sredstvo za održavanje naših života. Na kraju krajeva, to je blagodat za nas i način da budemo zahvalni našem Stvoritelju.

Kada ljubav prema dunjaluku ode predaleko

Problem nastaje kada učinimo da dunjaluk postane cilj, a ne sredstvo za taj krajnji cilj (Džennet). Dunjaluk je mjesto gdje se nalazimo neko vrijeme, a sve što je ovdje, na dunjaluku treba koristiti ili izbjegavati s krajnjim ciljem Allahovog zadovoljstva.

Naš cilj ne treba biti pod svaku cijenu bogat, imućan, uspješan. Ovaj život je samo sredstvo za ahiret gdje će ono što radimo na dunjaluku odrediti naš položaj kod Allaha. A Allah zna kako mi zaboravljamo koje je mjesto dunjaka u našem putovanju na ahiret. On kaže u Kur’anu: Ali, vi više život na ovom svijetu volite, a onaj svijet je bolji i vječan je… (87:16.-17.)

Kada počnemo juriti za dunjalukom radi dunjaluka umjesto da ga koristimo kao sredstvo za naš pravi cilj (zadovoljstvo Allaha), tada se naši prioriteti pomiješaju i izgubimo kompas. A to vodi do posljedice da počinjemo patiti od ozbiljne duhovne bolesti.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom je stao pred ashabe i rekao: Ne plašim se siromaštva za vas, nego se bojim za vas da će vam se svijet ( dunjaluk ) pokazati kao što je prikazan onima prije vas, pa ćete se za njega natjecati, a on će uništiti vas, baš kao što je uništio njih.” (Ibn Madže)

Kao što fizička bolest uništava tijelo, duhovna bolest uništava dušu. Kada ljubav prema ovom prolaznom svijetu stavimo ispred ljubavi prema Allahu, bolesti kao što su pohlepa, oholost, arogancija, nezahvalnost, ljubomora i taština počinju da preuzimaju naša srca i malo, pomalo uništavaju naše živote.

Usmjeravanje djece

Djeca imaju prirodnu ljubav prema Allahu. A tu ljubav u njima je lako njegovati. Ali čim su dovoljno stari da obrade vizualni podražaj i izraze svoje želje, bombardiraju ih reklame usmjerene na njih, uvjeravajući ih da trebaju najnoviju i najbolju igračku, odjevni predmet ili grickalicu na tržištu. I tu počinje bojno polje za srce.

Dobra vijest je da, kao roditelji, možete učiniti mnogo da osigurate da ljubav prema Allahu pobijedi ljubav prema dunjaluku u srcima i umovima vaše djece. Iskoristite njihovu opsjednutost nabavom te svijetle i sjajne nove igračke kao trenutak za podučavanje. Pričajte im o djeci koja su mogla samo sanjati da imaju sve što imaju.

Borba protiv prevelike ljubavi kod odraslih

Kao odrasli, još uvijek padamo na iste zamke kao i kao djeca. Reklame su možda sofisticiranije i naši prijatelji možda imaju veće igračke da nas navedu na natjecanje, ali sve je isto. Slično tome, lijek za ovu bolest prevelike ljubavi prema dunjaluku je isti.

Kada želimo najnoviju i najbolju “igračku” i postanemo opsjednuti njome i osjećamo se kao da ne možemo živjeti bez nje, možemo pogledati one koji imaju manje od nas. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Pogledaj one koji su na nižem (finansijskom) nivou od tebe, a nemoj gledati one koji su na višem nivou od tebe, jer bi to blagodati (koje ti je Allah dao) učinile beznačajnim (u tvojim očima). (Muslim)

Kada osjetimo poriv da se natječemo s drugima u materijalnom bogatstvu ili imovini – stvarima koje vam neće ni malo pomoći na onom svijetu, niti ćete ih ponijeti sa sobom – zamijenite to natjecanje natjecanjem u dobrim djelima i stjecanju vjerskog znanja – stvarima zbog kojih će Uzvišeni Allah dati za nas sagraditi vile, dvorce i najlijepše bašče za nas na ahiretu.

Ključ je u razumijevanju da Allah ne poriče naše porive. Potiče nas da ih preusmjerimo na nešto bolje. Podsjetite se da sve što radite na ovom dunjaluku možete učiniti za Allahovu ljubav, ali samo ako imate ispravne namjere.

Reci: ‘Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova… (6:162)

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta