Brak i islamska porodica

Kako lakše proći kroz razvod braka?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Veza između muža i žene je, zaista, posebna. Muž je ženi, i žena mužu, ono što nije ni roditelj, ni dijete, ni brat, ni sestra, ni prijatelj. Bliskost koju uspostave supružnici u braku, Uzvišeni Allah je u Kur’anu nazvao odjećom: …one su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća…(sura El-Bekare, 187)

Odjeća je nešto najbliže čovjeku. Ona ga štiti od hladnoće i toplote, pokriva njegove sramotne dijelove tijela, a često i nedostatke. Svako od nas, gotovo uvijek, zaštićen je odjećom. I ovo poređenje je, uistinu, velika Allahova mudrost kojom nam On objašnjava kakav bi naš odnos trebao biti prema našem supružniku. Također, ljubav među supružnicima je posebna i drugačija od drugih. Ona je smiraj, spokoj, ljubav koja je pomiješana sa čežnjom i strašću. Međutim, nerijetko, posebno u današnjem vremenu poremećenih vrijednosti, ta ljubav ili veza između supružnika bude osuđena na propast.

Nećemo ovdje pisati o važnosti pokušaja i ulaganja truda da se prevaziđu bračne krize, sačuva brak i obezbijedi djeci zdravo porodično okruženje. O tome, inšallah, će biti govora neki drugi put. Ovdje ćemo se osvrnuti na prevazilaženje iskušenja razvoda braka.
_____________________

Nekada, uistinu, nije lahko prihvatiti da vam je osoba koja je do jučer bila neko najbliži, vaša odjeća – danas potpuni stranac. Nije lahko prihvatiti da vas neko više ne voli, ili da vas čak mrzi. Neko s kim ste u svojim mislima gradili budućnost. Neko s kim ste željeli dočekati starost. I odjednom, neko najbliži vam više „nije niko“. U takvim trenucima prvo što osjećate jeste očaj, bezvrijednost, izgubljenost. Odjednom počnete primjećivati sretne i nasmijane bračne parove oko sebe. I to učini da se još više osjećate usamljeni i da razmišljate kako apsolutno ne vrijedite.

Zatim slijedi faza u kojoj krivite sebe za sve: „Do mene je, možda je moglo još trajati.“ Tada redovno dolaze tzv. misli „šta bi bilo da je bilo“ koje po hadisu Allahovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi wa sellem, otvaraju vrata šejtanu.

U jednom trenutku počinjete razmišljati o svim mogućim ishodima. O vašim ili tuđim greškama. I često se desi da o tome želite nekome pričati, jer imate potrebu da na taj način zaliječite dušu. Najiskreniji savjet vam je: ne pričajte drugima o vašem bivšem supružniku, makar on bio i najgori. Ne pokušavajte nikome pravdati sebe. Nikom niste dužni polagati račun za svoju sudbinu. Imajte uvijek na umu da vas većina pita o vašem braku iz čiste radoznalosti. A onda, kada saznaju vašu priču, prenosit će je drugima, dodajući, mijenjajući i oblikujući onako kako oni žele. A zamislite da se sutra budete htjeli pomiriti sa bivšim supružnikom, kako bi se tada osjećali? Na kraju, šta uopšte imate od toga da drugi znaju o vama i njemu/njoj? Ako, pak, osjećate potrebu da olakšate svojoj duši, onda neka to budu stručna lica (psiholozi i savjetnici) ili rijetki, bliski, povjerljivi i iskreni ljudi iz vaše okoline. Definitivno, ne bilo ko. Ne bilo kada. I ne bilo gdje.

Često problem nakon razvoda braka jeste i pitanje: šta sada? Ili: šta me čeka u budućnosti.

A zatim i okolina. Mišljenje drugih. „Sramota“ i neizostavna „manja vrijednost“.

_________________________

 • Bol, razočarenje, tugu, i ostale emocije je sasvim uredu osjećati. Ne borite se da ih sakrijete. Proživi te ih. Suočite se s njima i naučite se nositi s njima. Nemojte bježati od njih tako što ćete posezati za antidepresivima, cigaretama, ili nečim drugim. Otplačite. Lakše je nego „trpati u sebe“. Ali, ne zaboravite da se pri susretu sa takvim emocijama zapravo suočavate sa sobom. Trudite se držati pod kontrolom sebe, prema sebi i prema drugima.
 • Vaš bivši supružnik nije mjerna jedinica vas. Vrijedite i bez njega. Možda apsolutno nije do vaše vrijednosti, možda se ona samo našla u pogrešnim rukama.
 • Nemojte zavidjeti drugima jer su sretni, u braku. Pri svakoj takvoj pomisli imajte na umu da samo Allah zna kakav je čiji brak između četiri zida. I da, ako nemate supružnika, neko drugi nema vid, sluh, govor i druge blagodati koje vi imate. Takav je dunjaluk. Na njemu uvijek nešto nedostaje.
 • Možda ste doprinijeli svojim ponašanjem razvodu braka. Uredu je biti samokritičan. Ali ne da biste padali u očaj, već da biste ispravili zulum prema osobi i popravili svoj odnos s njom. Ili, da biste naučili iz toga za ubuduće. A najbolje bi bilo oboje.
 • Imajte na umu i da je vaša sudbina Allahovo određenje, naročito ako ste dali sve od sebe da vaša bračna zajednica opstane. Umjesto „šta bi bilo kad bi bilo“ okitite se mislima „ovo je Allahova odredba, i On će mi sigurno ono što je bolje za mene dati.“ Vjerujte Allahu. Nemojte zbog roba izgubiti Rabba.
 • Zaposlite svoje misli. Radite. Učite. Bavite se nečim. Najcrnije misli su uvijek u glavama onih koji im se prepuštaju. Život ne smije stati zbog nekoga ili nečega.
 • Učenje sure Et-Talak, čitanje njenog prijevoda i razmišljanje o njoj je nevjerovatno umirujuće u trenucima razvoda braka.
 • Okrenite se vjeri. Možda ste iskušani razvodom braka samo da biste poredali prioritete i stavili ljubav prema Njemu na prvo mjesto.
 • Ne stidite se tražiti stručnu pomoć, ukoliko osjetite da se ne možete nositi sa tim iskušenjem. Nije sramota.
 • Okolina će uvijek imati šta da priča. Ako budete dovoljno snažni, ako budete radili na sebi, vremenom će te priče postati propao potpuno beznačajne. I najbolja generacija muslimana, ashabi, su se razvodili. Razvod braka, ili ostajanje u braku, definitivno ne definišu vrijednost bilo kojeg insana.
 • Nemojte nikada ulaziti iz braka u brak, samo da biste nekome dokazali da vrijedite. Takvi brakovi su najčešće velike greške.
 • Imajte na umu da i onaj ko je u braku, kao i onaj ko nije, na kraju sami liježu u kabur. To je jedina realna slika dunjaluka.

Gospodara molimo da iskušanim olakša iskušenja i zaliječi rane. I da popravi stanje u našim porodicama i brakovima. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta