Namaz

Kako obavljaš namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vrhunac u ibadetu je da radiš taj ibadet kao da Allaha gledaš i kao da te Allah gleda. Radiš ibadet iskreno, ubjeđeno i svo vrijeme svjesno da te Allah nadzire. To je potpunost. Time radiš djelo na najljepši način.

Kad kažeš: “Allahu ekber, Allahu ekber. Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden resulullah, Hajje ‘ale-s-salah, hajje ‘ale-l-feleh” još nisi počeo klanjati, a već si rekao – Allah je najveći, Allah je najveći! Pa zamisliš sebe, i svoje naselje, svoju državu koja je ništa na karti zemlje, i planetu Zemlju koja je ništa na prvom nebu, pa zamisliš prvo, drugo, treće… sedmo nebo, Arš i sva ta stvorenja koja se ne mogu ni sa čim snimiti, samo ih Allahov pogled može obuhvatiti, pa se sjetiš da je Allah najveći i da ćeš ti tog Allaha sada dozvati da tebe gleda! 

Kad kažeš “Allahu ekber” On će se okrenuti ka tebi i pazićeš šta Mu pričaš. Pa posvjedočiš da nema Boga osim Njega, da je On savršeni Gospodar koji jedini zaslužuje da mu se ibadet čini, a ti ćeš sad da Mu ibadetiš. I da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov poslanik i da moraš ibadetiti onako kako je Poslanik, alejhisselam, rekao, a ne po novotarijama. I da te Allah može nagraditi ili kazniti, a zove te: “Hajde na namaz, hajde na spas.” Ti upravo ideš da se spasiš.

Od širka se očistiš, Allahu veličinu potvrdiš, i onda dunjaluk za leđa baciš i kažeš ALLAHU EKBER i otpočneš namaz i srce prema Njemu okreneš. Takvi bi trebali biti ibadeti, a Alija, radijallahu anhu, bi išao korak prije toga. Pa kad abdesti preblijedi. Pitaju ga – šta ti je, jesi li bolestan, a on kaže: “Zar vi ne znate koga ću ja sad da dozivam?” Supruga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ga opisuje i govori da je bio tu s njima, s porodicom, pa kada bi se začuo ezan promijenio bi se, nikog od njih ne bi poznavao, otišao bi za ibadetom.

Otpočneš sa ALLAHU EKBER i znaš da te Allah u tom momentu posebno gleda jer si Ga dozvao, pa paziš šta učiš i šta izgovaraš, pa neće ti proći cijeli život da izgovaraš “Subhaneke…” a da ne znaš šta izgovaraš i šta znači.  Ili izgovaraš Fatihu, a ne znaš šta znači, nisi nikad odslušao ders i pročitao knjigu o njenom značenju, a to je srž namaza. Kad odeš na ruku i kažeš “Subhane Rabbijel-azim” Savršeni, bez mane, moj Gospodar koji sa mnom upravlja, Ogromni. Pa se sagneš i nakloniš tom Gospodaru. I tako sve do kraja namaza.

Ne zna i ne spoznaje Allaha onaj koji brzo klanja. Vallahi, da Allaha poznaje ne bi tako klanjao. Da je svjestan ičega što govori i da je svjestan Onoga kojeg doziva i Kojem se obraća ne bi tako klanjao. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Znajte da je najbolje vaše djelo namaz”. Najbolje što možeš uraditi na ovom svijetu, nakon što posvjedočiš i islam primiš, a ti to najbolje fušeriš.

Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta