Brak i islamska porodica

Kako pomoći supruzi da postigne zadovoljenje, mir i ljubav? (za bračne supružnike)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muškarcu je vrlo lahko da se uzbudi i upusti se u seksualnu intimu te da, zahvaljujući uzbuđenosti, sve završi u nekoliko trenutaka. Ako je to tako, žena će vrlo vjerovatno biti frustrirana i nesretna makar nemala hrabrosti ili bila odveć pažljiva ili odveć stidljiva da to kaže…

Ako ste muškarac, i ako ste upravo pročitali prethodni paragraf, i ako ste upravo shvatili da je to ono što vi radite, ali da to svakako ne važi za vašu suprugu, jer ona je savršeno sretna, onda bi bilo dobro da zastanete i provjerite dokaze. Kako često se smije i pokazuje svoje zadovoljstvo? Kako često žuri da te zadovolji raznim malim stvarima? Kako rado ona radi dosadne i neprijatne kućne poslove u tvoje ime? Ako ima čovjeka koji je voli i pazi, ona će i najdosadnije poslove za njega raditi sa zadovoljstvom!

Ali ako joj on ne pridaje pažnju, ona će vremenom biti utučena razočarenjima i gnjevom, i svo zadovoljstvo porodičnog života koje je Bog Svojom milosti predvidio za nas, netragom će nestati. Neki muškarci sasvim pogrešno vjeruju da nema nikakvog načina da oni budu drugačiji nego što jesu. Ustvari, možda neki od njih misle da je za njihove žene kompliment što se oni mogu tako brzo uzbuditi i svoj nagon tako brzo zadovoljiti. To je bezvezarija.

Ako pročitate bilo koji medicinski priručnik o ovom pitanju, otkrit ćete da ako muškarac dostigne orgazam za manje od tri minute od ulaska u svoju ženu, to se smatra ‘prijevremenom ejakulacijom’, te se smatra nečim što muškarac treba pokušati liječiti. S medicinske strane, postoje neke korisne kontramjere za ovaj rašireni problem. Pogledajte, naprimjer, islamska pomoćna biljna sredstva navedena u Čištijevom The Traditional Healer (Tradicionalni liječnik) na strani 276 za impotenciju i 278 za prijevremenu ejakulaciju.

Drugi koristan način za rješavanje ovog problema je da podignete važnost vaše intimnosti određujući više vremena za nju umjesto da je ostavite za kraj noći kada ste već iscrpljeni od umora. Vrijedno je prisjetiti se da tradicionalno vrijeme za seks u mnogim muslimanskim društvima nije noć već popodnevni odmor. To nije lahko ako ste na poslu od 9 do 5! Ipak, povremeno možete otići u krevet sat vremena ranije.

Vrlo je uvredljivo za suprugu da jedina pažnja koju ona ikada dobija bude iznenadna najava da su strasti njenoga muža probuđene, možda nakon što je sjedio i dokasno gledao TV nakon čega se svalio u krevet da završi ‘posao’ što je prije moguće i prevrnuo se da spava.

Isto tako, nema opravdanja za korištenje svoje vjerske predanosti kao izgovora za uskraćivanje intimnosti voljenom partneru. Prema Ebu-Sa’du, Poslanik, a.s., jednom je ukorio suprugu Safvan ibn el-Mu’attala zato što je svojom pretjeranom pobožnošću dovodila u pitanje svoj brak. Ona je uobičajavala na noćnom namazu učiti dvije duge sure dok ju je suprug čekao, a često je i postila bez njegove dozvole, što ju je iscrpljivalo i onemogućavalo bilo kakvu šansu za seks tokom dana s obzirom da je seks zabranjen tokom posta. Plemeniti Poslanik je presudio u korist muža, preporučujući joj da svoje učenje svede na jednu suru i da posti samo uz dozvolu muža.

Isto tako, kada je Poslanik čuo da njegov asketski drug, ‘Abdullah ibn ‘Amr, ima običaj klanjati po cijelu noć i postiti svaki dan, rekao mu je da ublaži svoje ibadete ukazujući mu da: “Tvoje oko ima pravo kod tebe, tvoji gosti imaju pravo kod tebe, i tvoja supruga ima pravo kod tebe.” (El-Buhari) Ovaj hadis treba uzimati ozbiljno. Mnoge supruge muslimanke u atomskim porodicama dobro znaju šta znače dugi sati samoće dok su njihovi muževi u džamijama, i kako često oni traće vrijeme sa svojim prijateljima (pa i iza jacije kada je ona vrlo kasno) a ponekad u krevet dolaze tek kada supruga već zaspi ili je toliko umorna da više nije zainteresovana!

Praksa plemenitog Poslanika je bila da ne ostaje u džamiji ili sa svojim drugovima nakon jacije, već je izlazio iz džamije i vraćao se kući. Sunnet je ići i u krevet ranije, a također i ustati rano. Ako ovo što smo kazali izgleda kao relativno precizan opis onoga kako vi postupate ili razmišljate, onda bi bilo dobro da preispitate svoju savjest! Niko ne sugerira da normalan brak treba biti konstantna fizička gimnastika u svakom dijelu dana, već samo da legitimne potrebe oba partnera moraju biti uzete u obzir.

Dobra supruga muslimanka de učiniti sve što može da njen muškarac bude sretan i zadovoljan. Dobar muž musliman bi morao znati da ima upravo istu obavezu prema svojoj supruzi. Ponekad on to ne uspijeva učiniti jer je sebičan čovjek i slab musliman (makar nalazio vremena za svojih pet namaza). Tragično je da, ponekad, muškarci muslimani ne ispunjavaju svoje obaveze jednostavno zbog nepoznavanja svojih obaveza, te tako nepotrebno nanose bol sebi i svojim suprugama.

To nije ono što je Allah naumio ni za jedno od njih u njihovom braku, i uz malo znanja i napora stvari se daju ispraviti. Upravo o tome govori ovaj posljednji dio moje knjige. Ako muškarac konstantno odbija odgovoriti na dovu svoje supruge za njegovom ljubaznom pažnjom, on mora shvatiti da će na Sudnjem danu morati pružiti odgovor na neka neugodna pitanja i da će knjige biti otvorene i sve kazati – bez obzira kako sramotno to bilo!

On može za sebe misliti da je ‘najbolji musliman a da nje dokučio značenje riječi Božijeg Poslanka: “Najbolji među vama su oni koji su najljubazniji prema svojim suprugama i porodicama.” Zamisli kakav bi to šok bio da na kraju pobožnog života punog molitvi i milostinje otkrijete da ste, ustvari, bili okrutni prema svojoj supruzi sve te godine, i da sada za to treba da odgovarate! Srećom, svaki dan je novi dan, i nikada nje kasno početi iznova i popraviti stvari. “Pokajanje muslimana se prihvata sve do smrtnog hropca” (El-Hakim, El-Mustedrek).

Iz knjige: Vodič za muslimanski brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta