Savjeti

Kako se sačuvati od bluda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Problem: Pošto se pripremam za maturu, često idem u knjižnicu jer se doma nemogu u potpunosti koncentrirati. Malo mi je neugodno o ovome pričati, ali uistinu nemam nikoga kome bih to mogla reći, a da bi me mogli dobro savjetovati. U knjižnicu dolazi jedan dečko kojega ja na početku nisam pretjerano primjećivala, ali sada skoro svaki put kada dođem u knjižnicu vidim njega. Problem je to što je on sigurno kršćanin, a pretpostavljam i Hrvat(a to se mojim roditeljima ne bi svidjelo), pa je po svemu tome on zabranjen za mene, a meni se ipak sviđa, mislim da je to više na fizičkoj bazi. Problem je u mojim mislima, a ne u djelima; razmišljam o zabranjenim stvarima, pa se bojim da ne bi to pretvorila u djela.

Ono što me smeta je to što znam da to nije u redu, a opet je sve isto. Jučer je isto bio u knjižnici i cijelo vrijeme je pogledavao, meni je to tada bilo zabavno, ali kada sam došla doma me uhvatila svojevrsna ljutnja i bijes jer si to dopuštam. Ono što bi mogla učiniti je ne ići u knjižnicu, ali ista ta stvar mi se može dogoditi bilo gdje da odem, jer uistinu gdje god odem ima više kršćana nego muslimana. Voljela bih kontrolirati samu sebe, kako da se uvjerim da to nije dobro pošto on nije musliman i da na taj način izbjegnem daljnje gluposti?

SAVJET:

Poštovana sestro,

Ovdje ćemo ti spomenuti šerijatski propis kada su u pitanju tkz. “veze” u Islamu prije braka . U islamu je zabranjeno ašikovanje, osamljivanje i slične stvari prije braka , bez obzira da li je osoba musliman ili nemusliman (a nemuslimani su svakako zabranjeni za brak, tako da taj krščanin ne dolazi u obzir ni u jednoj opciji,osim da prihvati ISLAM). U islamu je pravilo da se budući mladenci upoznaju uz prisustvo mahrema (tvoga babe ili brata), susretnu jednom ili eventualno dva puta ako postoji baš potreba i poslije se odluče jesu li jedno za drugo, te se šerijatski vjenčaju uz sve propise kako već ide.

Tim postupkom je Allah zadovoljan i u takvim brakovima daje harmoniju, sreću,ljubav, sklad….a sve ostale “veze” i “vezice” su haram i uglavnom završe nesrećno,,,jer njima je šejtan kumovao, a on gdje kumuje tu dobra nema.. Ukoliko se ovo ne ispoštuje kako se onda može očekivati da Allah dadne onda sreću u haram vezi. Treba da si svjesna da tvoja sreća nije sa tim momkom u toj haram vezi, niti sa bilo kojim momkom sve dok je to zasnovano na haramu.

Svaka veza neminovno vremenom može dovesti do toga da zapadneš u blud sa nekim dečkom…jer šejtan tako i radi, prvo te polako zavodi sa mislima i maštanjima, onda to krene sa pogledima i osmijehom, pa sa razgovorom i dopisivanjem, pa sa sastankom i šetnjama, pa onda osamljivanje daleko od očiju drugih i onda se desi,nedao Allah, svašta…nadamo se da razumiješ našu zabrinutost. Upravo i ta razmišljanja i mašte koje imaš u glavi su od prokletog šejtana koji ti došaptava.

Znaći ono što je dozvoljeno u Islamu je da ti možeš uz prisustvo tvog mahrema (babe, brata ili amiđe ) naći se sa nekim dečkom (muslimanom) koji ti se svidio i da na tom sastanku dogovorite sa njim zaruke i da se nakon toga sklopi šerijatski bračni ugovor….Ukoliko niko iz tvoje porodice ne želi da prisustvuje takvom sastanku,a ti si upoznala nekog mladića ispred džamije, onda možeš(maksimalno oprezno) sa njim jednom razgovarati tu na javnom mjestu gdje ima još ljudi,ali ne smijete se nikako osamljivati, dodirivati i razgovor treba da bude isključivo u vezi zaruka i braka….pretpostavljamo da ti je sve ovo dok čitaš previše strogo i u najmanju ruku nemoguće.

Pretpostavljamo i to da ćeš sada ovdje reči: ” pa kako je to moguće, brak sklopiti odmah nakon jednog ili dva viđenja i to još da moj babo bude tu prisutan…’”…ali takav je šerijatski propis i mi smo dužni da ti ga iznesemo nakon što si nas upitala, a ti si razumna, odrasla osoba i znaš sebe i svoje stanje, i ti češ biti odgovorna za svoje postupke..Pretpostavljamo da je ovo možda za tebe teško prihvatiti u stanju u kojem se nalaziš,a to je da nema zabavljanja sa momcima, izlaženja itd…ali to je Islam i takvi su propisi i mi smo dužni da ti ih kažemo onakvim kakvi jesu, u protivnom ćemo mi biti odgovorni pred Allahom zato što te nismo upozorili kad si nas pitala, a na tebi je sada da se toga paziš i da to primjeniš kod sebe nakon što si to saznala….
_______________________

Danas većina naših mladih je upalo u zamku “zabavljanja”, “zaljubljivanja”, “hodanja” i more drugih “vezica” koje su haram i čiji je epilog UGLAVNOM ravan katastrofi,a to je da sve te veze manje više puknu, djevojke bivaju uglavnom seksualno iskorištene, izgube nevinost, povrijede im se emocije…pa tako djevojka tvojih godina dok dođe do dvadest i neke godine već je imala par veza, par seksualnih iskustava,a možda i koji abortus i onda kao takva hoće da se uda za princa na bijelom konju i da bude voljena…a nasuprot sebe ima dečka koji je promijenio na desetine djevojaka…samo da te pitamo da li bi ti sutra inshaALlah svoju kčerku mogla da zamisliš da je neko voda par mjeseci, da sa njim ima odnos, pa onda drugi,pa treći, četvrti…?

Ne, to nije u urođenoj ljudskoj prirodi, to nije normalno…već je svijet postao izopaćen i ono što je normalno postalo je nenormalno i obrnuto…Pitaj svaku sestru vjernicu koja je pokrivena i koja se pridržava vjere kako je njoj u braku ako je udata i kako se je udala, ili onu sestru koja još nije udata kako je njoj saburati I na koji način to radi…..žena koja vjeruje u ALlaha boji se takvih veza i harama,zna da je Allah može kazniti, ali isto tako da joj Allah može dati veliku nagradu za njen sabur i obradovati je princom na bijelom konju koji će joj biti idealan muž,pa taman da ga je prije toga samo jednom vidjela…i uglavnom je danas tako…najmanje razvoda ima kod muslimana praktičara (kod pokrivenih žena) za razliku od onih muslimana koji su to samo imenom, a o nevjernicima da ne govorimo, oni se više i ne žene, već žive u modernim vezama gdje svako može otići kad mu se prohtije…pa jel takav život želiš, da sutra imaš “muža” koji može da te ostavi kad je njemu volja i kojem je svejedno bio sa tobom ili sa drugom.

Jer šta ga spriječava da to ne učini…vjera? Pa on nema vjere…strah od Allaha?..pa on se ne boji Allaha…da se boji Allaha i da vjeruje u Allaha znao bi da Allah žestoko kažnjava za takve stvari kao što je nepravda prema supruzi i porodici….
________________________

Ti idi u knjižnicu, tu dolaziš da učiš, OBORI SVOJ POGLED, usmjeri svoje misli na učenje prije svega, zamoli Uzvišenog Allaha dovom da te zaštiti od drugih i da tvoje srce zaštiti od tih šejtanskih došaptavanja po pitanju momaka. Pa ako i dalje budeš slaba na njegovo prisustvo, promijeni knjižnicu ili gledaj da dolaziš kada on nije tu(možeš otprilike ustvrditi kada on uobičajeno dolazi ). A ukoliko se on odluči da ti priđe, daj mu jednostavno do znanja da nisi zainteresovana I tu bi trebao biti kraj. Znaj da te Allah uvijek vidi, da zna tvoje stanje, tvoja razmišljanja, zato se boji Njega samo, Njemu nije ništa skriveno i Njega ne možemo prevariti,pa nek ti to uvijek bude na pameti.

Naravno da ćeš imati svakakvih misli po glavi, ali to je normalno, jer šejtan nas sviju napada sa njima, ali sve je to dobro dok ostaje na mislima, a belaj je kad to počne prelaziti u djela. Toga se čuvaj, ali gledaj i da se čuvaš tih misli I tjeraj ih od sebe koliko možeš, nije ti dozvoljeno kada ti dođu te misli od šejtana da ih onda ti prihvatiš i da se prepustiš maštanju i razmišljanju o haramima.

Nije vrijedan jedan mladić tvoje mladosti i sreće, čekaj svoga princa na bijelom konju, moli Allaha da ti pošalje čovjeka koji će biti vjernik, bogobojazan ,musliman i koji će biti dobar za tvoj dunjaluk i tvoj ahiret i kada uputiš te dove čvrsto vjeruj da će ti se one uslišati.

Svjesni smo i činjenice da češ ti u tom okruženju gdje živiš možda jako teško naći takvu osobu koja će pristati na takav vid upoznavanja, zatim tu je i tvoj babo koji možda neće pristati da on bude prisutan i na kraju tu si i ti kojoj je sve ovo novo i čudno i u najmanju ruku radikalno , te ti sve ovo izgleda nekako staromodno, neprirodno itd. Međutim to je Allahov zakon, a Allah nas najbolje poznaje i zna šta je dobro po nas a šta nije ma koliko god se tebi to činilo na prvu drugačije.
_____________________

A zašto je to tako propisano u Islamu da nema “veza”, zabavljanja i ašikovanja prije braka pokušaćemo jednim djelom da ti damo odgovor u nastavku pa ti sama donesi sud o tome:

Naime, muškarci su takvi kakvi jesu, večina (osim vjernika) u ženama, nažalost, vide uglavnom samo rješenje svojih egoističnih sexualnih potreba…večini momaka danas je važno da zavede što veći broj djevojaka, te da ih iskoristi ili da bar jedno vrijeme budu zaljubljeni a potom da idu drugoj, pa uzmimo za primjer nekog dečka, doći će, gledati te, nasmijati se, namignuti ti, pa će ti ispričati 2-3 slatke priče, reći da te voli, povjerovačeš mu i tako sve do prve prilike kada ćete se osamiti i onda belaj, iskoristit će te, možda će te voljeti jedan period, međutim znaj da uvijek ima ljepša od ljepše djevojke i da šejtan kad tad dođe sa drugom i nakon izvjesnog perioda taj dečko će te ostaviti (on se ne boji Allaha, ne zna propise, ne veže ga ništa za tebe, nije te oženio, uzeće ti možda nevinost, povrijediti te emotivno i onda samo otići).

Ti češ vjerovatno izluditi, patiti, pa možda, nedao Allah, i dignuti ruku na sebe, izgubićeš vjeru u muškarce, misličeš da su svi isti, da samo žele jedno. Kao takvoj bit će ti teško pronaći sebi nekoga odgovarajućeg za brak, jer češ imati svaki put dozu sumnje obzirom na prethodno iskustvo..i to sve zbog jedne barabe koja je iskoristila tvoju naivnost i mladost i oduzela ti djevojačke snove o sretnoj ljubavi…to je otprilike scenario koji uglavnom slijedi nažalost kod današnje omladine, osvrni se oko sebe, pitaj svoje drugarice nek ti iskreno kažu kakva su one iskustva doživjele sa dečkima i većina tih djevojaka danas ili pati ili su postale skoro kao i muški(bez morala i časti)…pa ko još razmišlja o braku, kada sve oko nas poziva na nemoral i na razvrat.

E zato je došao Islam između ostalog da zaštiti ženu od ovakvih i gorih stvari, da joj pruži sigurnost, pa zato kada žena odlući da stupi u brak onda treba da joj se nađe idealan muškarac kojeg će voljeti ,koji će je paziti, izdržavati, voljeti, brinuti o njoj a takav danas može biti samo musliman vjernik koji se pridržava Allahove vjere i koji zna sve te vrijednosti I koji se boji Uzvišenog Allaha,pa te takav neće smijeti tuči jer je to zabranjeno vjerom, neće te maltletirati,zlostavljati,neće te ostaviti nakon što te iskoristi i tako dalje.

Dok svi ostali muškarci uglavnom ne žele brak, ne žele obavezu, oni žele tebe, tačnije tvoje tijelo, da se njime naslade, pa kad im dosadiš onda se okreću i idu dalje, ostavljaju te, bez obaveze, naravno, nisi sa njim u braku, ne mora te izdržavati, a za tvoje osječaje ga nije ni briga, samo si još jedan broj u nizu, trofej o kojem će ponosno pričati u svom muškom društvu…pa da li ti treba takvo poniženje u životu.

Baš zato Islam nalaže: “odmah brak, bez ašikovanja”, da se ne bi desilo upravo ovo o čemu smo pričali,jer u toku ašikovanja malo pomalo strasti prorade pa se desi svašta između dvoje mladih i onda kad dođe vrijeme za brak onda budući mladoženja kaže: “ja sam tebe okusio i probao,međutim ima boljih od tebe i odoh ja sad dalje”…ili još gora opcija da nakon par mjeseci braka to uradi…i tako ostade ti “stara” cura, razvedena i oduzete nevinosti, povrijeđene duše i srca…

Zato Islam nalaže i obaranje pogleda, pa tako čovjek smije da gleda samo svoju ženu, a ne druge žene, pa će mu njegova žena biti najljepša…u protivnome ako pusti na volju svome pogledu onda će gledati tuđe žene i djevojke (a uvijek postoji od ljepše još ljepša, pogotovo kad je tuđa) i onda kada dođe kući ti mu više nisi dovoljno lijepa…pogledaj kako je Islam ponudio adekvatan lijek za ovu anomaliju…”OBARANJE POGLEDA”…a većini ljudi kad danas kažeš za obaranje pogleda, oni se ismijavaju sa tobom, a vidimo kako je to djelotvorno oružje protiv šejtanskih strijelica kojima želi da uništi brakove. I nisu li većina brakova danas uništeni upravo zbog nečuvanja pogleda, zbog gledanja u zabranjene stvari i onda čovjek nije više zadovoljan onim što ima već čezne i žudi za onim što nije njegovo i što mu je zabranjeno…

E zato je islam tako strog po pitanju zabrane ašikovanja, zabavljanja i veza prije braka. A brak je najbolje vrijeme kada će čovjek ašikovati, upoznavati se i zabavljati se sa svojom ženom, samo što je šerijatskim brakom vezan da ne može otići tek tako i ostaviti ženu na cjedilu, za razliku od “veze” prije braka.
____________________

Molimo te da nam ne zamjeriš ako smo malo oštriji u pogledu pisanja savjeta, ali savjetujemo te kao što bi savjetovali kčer ili sestru rođenu i cilj nam je da vidiš realno situaciju u kojoj danas živimo.

Sestro, ne dozvoli da budeš još jedna žrtva pokvarenjaka oličenih u ljudskome obliku, ti koja imaš mlado srce srne, koja si tek procvjetala, pupoljak koji će postati lijepa ruža, zar ti treba da svoje ukrase (svoje tijelo i dušu) poklanjaš nekome ko ih nije vrijedan i ko ih neće znati cijeniti…ne , naprotiv, ti treba da maštaš o princu na bijelom konju koji će doći po tebe, jer prinčeva još uvijek ima.

Ti si još mlada i imaš, inšallah, čitav život pred sobom, pa ne dozvoli da ti šejtan dolazi sa mislima o maštanjima sa tim mladićem ili bilo kojim drugim u haram vezi. To su samo šejtanska došaptavanja kojim hoće da te navede na pogrešnu stranu. Upamti dobro, on niti ore niti kopa, već mu je jedini cilj da tebe, nas i što više ljudi koliko mogne(uz Allahovu dozvolu) povede sa sobom u džehenemsku vatru…i na tome danonoćno radi.

Stoga te savjetujemo da se posvetiš učenju,a da te strasti koje osječaš potisneš uz dovu Uzvišenome Allahu da ti olakša. Pa kad završiš školu i budeš, inshaAllah, spremna za brak, reci svome babi da bi voljela da se udaš i da eventualno postoji neki musliman vjernik koji ti se sviđa (kojeg si možda vidjela u džamiji ili u komšiluku) i da onda odeš sa svojim babom, ili bratom ili amiđom (koga već imaš a da ti je mahrem) i da razgovaraš sa tim mladićem i vidiš da li ste jedno za drugo.

Zato je bitno da čovjek živi u jednoj islamskoj sredini gdje ima dosta muslimana koji se pridržavaju vjere i onda nema takvih problema kada dođe vrijeme za brak, jer je puno veći izbor supružnika i čovjek može uvijek preporučiti nekoga pouzdanoga.

Molimo Allaha da ti olakša, da ti podari princa na bijelom konju kada to bude najbolje za tebe, a do tada da ti dadne sabura i da budeš Njegova pokorna i zahvalna robinja, i molimo Ga da ti podari džennetske bašće i dvorce i voljenog muža na ahiretu gdje je istinsko i vječno uživanje, a ovaj dunjaluk je samo varljivo i prolazno naslađivanje.

Allah ti dao svako dobro.

Esselamu alejkum ve rahmetullah

Redakcija web portala NUM

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta