Savjeti

Nisam prebolio bivšu djevojku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Na fakultetu sam upoznao jednu djevojku u koju sam se bio zaljubio, a nedugo zatim smo bili intimni. Odlučio sam da se zaručimo u ime Allaha jer smo počinili blud i zato što je volim. Djevojku sam dobro poznavao, voljeli smo se i obavljali redovno pet dnevnih namaza. Nakon završetka jednog semestara, otišao sam u Austriju zbog obaveza, i upoznao sam pokrivenu djevojku i zaljubio sam se u nju. Kada sam se vratio u Njemačku, gdje trenutno živim, odlučio sam da ostavim svoju prvu djevojku i stupim u vezu sa ovom drugom jer sam mislio da je ona u svakom pogledu bolja za mene i da bismo mogli stupiti u brak što prije.

Moja bivša djevojka plakala je i molila da ostanem, ali moje srce je ostalo sa drugom. Sada sam shvatio da nije tako i da ta druga djevojka uopće nije za mene. Još uvijek nisam prebolio bivšu djevojku i kajem se što sam je tako povrijedio i obećao joj brak a da to nisam ispunio. Iako je ne mogu vratiti, bojim se da Allah neće biti zadovoljan sa mnom jer sam je uvrijedio i svjestan sam da ona i dalje pati za mnom. Molim vas za savjet kako da postupim. Tražim oprost od Allaha, ali bojim se da će mi se vratiti posljedice što sam povrijedio djevojku koja mi ništa loše nije uradila. Da li ona može biti razlog zbog kojeg mi Allah ne bi dao ulazak u Džennet?

 SAVJET:  Ve alejkumu selam. Hvala Vam na povjerenju i na brizi za svoj iman (vjerovanje), to je mnogo važno. Zanimljiva je činjenica da se momak i djevojka grle, ljube i počine blud a u isto vrijeme klanjaju namaze. Kakav je to namaz ako čovjeka ne odvrati od velikog grijeha kao što je blud?! Kakav je to musliman?! Zato, čovjek treba dobro upoznati se sa propisima namaza i spoznati njegovu suštinu i ljepotu, a ne samo se pregibati. Na taj način ljepota i utjecaj namaza će čovjeku pomoći, uz Allahovu pomoć, da se čuva velikih grijeha. Allah Uzvišeni u suri el-Isra zabranjuje da se čovjek približava bludu jer ako se približi onda je, uglavnom kraj, jer se čovjek neće moći suzdržati. Pa je zabranjeno približavanje bludu a šta tek kazati za sami čin.

Jedna od ovodunjalučkih posljedica toga je upravo ono što vam se oboma dešava: tuga, žaljenje, kajanje, bol i tjeskoba u duši… U osnovi, u islamu je zabranjeno da momak ima djevojku prije braka sa kojom će se zabavljati i biti intiman iako to rade mnogi muškarci sa pokrivenim ili nepokrivenim djevojkama, to nije Pravi put i nema tu berićeta od Allaha Uzvišenog. Stoga, smatram da čovjek ukoliko želi da se oženi treba da nađe sebi djevojku koja je vjernica, lijepog kućnog i islamskog odgoja, da mu se sviđa, te da razgovaraju o bitnim životnim temama onoliko koliko im je potrebno da se dogovore, uz prisustvo njenog staratelja. Nije uslov da staratelj cijelo vrijeme sluša šta njih dvoje razgovaraju, ali je bitno da je u blizini da nisu sami, da se ne bi desilo ono što ste spomenuli u pitanju sa Vašom prvom djevojkom.

Zato, nakon što se pokajete Gospodaru Milostivom za sve što ste uradili, ukoliko smatrate da bi bilo pametno da ponovo na islamski način stupite u vezu sa prvom djevojkom i da priznate svoju grešku, te da je zaprosite kako to dolikuje muškarcu onda tako uradite, pa ako prihvati, zahvalite se Allahu a zatim i njoj i pokušajte da joj učinite život lijepim i pristojinim, shodno mogućnostima, i ne dozvolite da se više pati zbog Vaših postupaka. Ukoliko ne prihvati Vašu ponudu, onda joj se zahvalite i završite s njom odnos na prijatan način, te potražite drugu djevojku isključivo za brak. Budite ozbiljni u svojim namjerama i postupcima, nemojte se igrati s tuđim osjećanjima jer to su nečije kćerke i sestre, a niko ne bi bio zadovoljan da mu se neko s njima izigrava. Da Vam Allah Uzvišeni podari ono što je dobro za vas na oba svijeta a da Vas sačuva svakog zla.

Nermin Avdić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta