Tekstovi

Kako sebi pomoći kada smo demotivirani?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi mi imamo snove. Zajedno s velikim ciljevima za koje želimo da postanu stvarnost. Bilo da se radi o pokretanju poslovnog projekta ili balansiranju između karijere i braka ili nečeg trećeg, trebat će vam puno motivacije kako biste hodali prema svojim ciljevima i kako biste ih ostvarili. Na tom putu možete doživjeti bol, poteškoće, neuspjeh ili smetnje od onih oko vas. Nije neobično osjetiti se demotivirano na tom putu.

Povremeni gubitak motivacije je normalna pojava sve dok ne postane svakodnevnica, svaku demotivaciju možete prevladati dovom i učenjem Kur’ana. Priče iz Kur’ana poslužit će vam kao lijek za povećanje vaše motivacije. Ovim pričama morate pristupiti sa strahopoštovanjem i nadom. U nastavku pročitajte sažetak dvije takve priče.

Priča o Jakubu alejhi selam

Jakuba (neka je Allahov mir s njim) su izdala njegova vlastita djeca. Nasilno je odvojen od svog sina Jusufa alejhi selam. Ipak, još uvijek je gajio nade i snove o ponovnom ujedinjenju s njim, a njegova djela i izjave su to dokazale.

On nije išao uokolo i kukao i žalio se svim ljudima, već je rekao: ‘Ja tugu svoju i jad svoj pred Allaha iznosim, a od Allaha znam ono što vi ne znate’ – reče on.“ (Jusuf, 86.)

Jakub je ostao postojan čak i dok je patio i plakao zbog naizgled beznadne situacije. To mu je uzrokovalo duboku povrijeđenost i nesreću, ali se nikada nije pokolebao da se isključivo pouzda u Allaha. To mu je bila utjeha i tu je pronalazio smiraj i snagu. Trebamo ostati u skladu sa svojim snovima i ciljevima čak i kada nam se sve čini izgubljenim i osjećamo se bez volje i optimizma. Priznajmo Allahu svoje osjećaje demotivacije, slabosti, tuge…zaplačimo ako osjetimo potrebu. Otvorimo se Allahu opet i opet i opet, On je uvijek prisutan i uvijek nas sluša.

Priča o Junusu alejhi selam

Junus alejhi selam pozivao je svoj narod u tevhid. Osjećao se u nekom trenu pomalo jadno i ljuto i odlučio je odustati od tih ciljeva. Odustao je u trenutku slabosti i to je shvatio kasnije nakon bijega.

Junus, alejhi selam je zapao u tugu, osjećajući krivicu zbog svojih postupaka. Što je učinio? Bio je dovoljno snažan priznati svoju pogrešku i požurio se ispraviti ju. Pozvao je u pomoć Uzvišenog Allaha. I Zunnunu se, kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti – pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ odazvasmo i tegobe ga spasismo; eto, tako Mi spašavamo vjernike. (El-Enbija, 87.-88.)

Kao ljudi, nekada u životu ćemo činiti greške i padati. Ali nemojmo izgubiti iz vida svoje ciljeve i traženje Allahovog zadovoljstva i milosti, koja nam je svima uvjet za sreću.

Šta god da nas zadesi, neka se uvijek prvo obratimo Allahu da nas spasi i pošalje nam izlaz. Zatim Ga nastavimo slaviti i tražiti Njegovu pomoć na svakom koraku. Spasio je Junusa alejhi selam koji je završio u utrobi ribe, On nas može izbaviti iz svake situacije i Njemu je sve lako.
________________

Ovaj dunjalučki život je takav. Možemo na njemu pretrpjeti financijske gubitke, poslovne padove, izdaju prijatelja i voljenih itd. U redu je. Zamislimo bolno i neočekivano razdvajanje između Jakuba a.s. i njegova sina; emocionalno stanje Junusa a.s. dok je bio u tami ribljeg trbuha duboko u moru, sjetimo se svih teških iskušenja koje je prošao naš voljeni Muhammed sallallahu alejhi ve sellem.

Obraćajmo se Uzvišenom Allahu dosljedno i pri punoj svijesti. On će potaknuti naše putovanje prema našim ciljevima  – uz potrebnu motivaciju.

Izvor: Youthlyhub.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta