Tekstovi

Kako srcu naći lijek nakon raskida veze sa djevojkom/mladićem?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Otišao je dalje, nastavio sa svojim životom, a nju ostavio u suzama. Mislila je da će umrijeti od tuge i boli, srušio se cijeli njen svijet. Satima je sjedila slušajući tužne muzičke pjesme o rastanku  i prisjećala se njihovih zajedničkih trenutaka, sve njegove poruke u arhivu spremila i bezbroj puta ih ponovo pročitala…

Gledajući srceparajuće scene iz holivudskih filmova, uvijek je sanjala, maštala o svom princu, spasiocu njenog srca. Kada on dođe, sve drugo će postati manje važno, i sve što je bitno jeste da nađe svog princa koji će je bezuvjetno voljeti do kraja njenog života. I onda se pojavio on, šarmantni mladić koji ju je odmah osvojio. Nije mnogo razmišljala kada je izrazio želju da se upuste u vezu, nisu joj dozvolili “raznobojni leptirići” u njenom stomaku koji su činili da “lebdi” dok je pored njega. I tako su se njih dvoje upustili u haram vezu  koja je trajala tri godine, sa svim prekidima i pomirenjima, a završila se jer je princ shvatio da traži “nešto” drugo i da to ne može pronaći kod nje. Otišao je dalje, nastavio sa svojim životom, a nju ostavio u suzama.

Mislila je da će umrijeti od tuge i boli, srušio se cijeli njen svijet. Satima je sjedila slušajući tužne muzičke pjesme o rastanku  i prisjećala se njihovih zajedničkih trenutaka, sve njegove poruke u arhivu spremila i bezbroj puta ih ponovo pročitala. Svi njeni planovi pali su u vodu. Nije vidjela izlaza, osim da joj se on vrati. Život joj je postao besmislen toliko da je razmišljala o samoubistvu. Iglom je urezivala njegovo ime na svojoj ruci dok krv ne bi potekla. A on? On je ponovo bio sretan sa nekom drugom djevojkom, daleko od nje…
___________________________________________________

Rekao je Ibn Kajjim: “Zaljubljenost je bolest, a lijek je da se oženiš osobom u koju si zaljubljen.” Islam ne priznaje nikakve vanbračne veze. Ne postoji halal veza u kojoj se mladić i djevojka viđaju nekoliko godina, osamljuju se daleko od pogleda drugih ljudi, šetaju parkovima, držeći se za rukice, idu zajedno na more, izlaze u diskoteke i slično. Takve veze su daleko od islama i dozvoljenog. Takve veze su grijeh i vode u samo još veći grijeh. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Gdje se dvoje osame, šejtan je treći.” (Ahmed)

Žali se brat na djevojku koju je trebao da oženi, kupio joj zaručnički prsten, upoznao njene roditelje, samo još ostalo da odrede datum vjenčanja. Bila je to neopisiva ljubav. Kada su bili razdvojeni, maštali su o susretu, a kada bi se sreli, nisu se mogli “zasititi” jedno drugog, vrijeme su provodili u zagrljaju. Nakon nekog vremena, ona je shvatila da ga i ne voli toliko, “ohladilo” joj to sve sa njim, ostavila  ga na cjedilu i ubrzo pronašla novog  zaručnika, a on, tuguje, mašta i dalje o njoj i sanja one njihove nezaboravne trenutke.

Kako, brate, sestro, očekuješ hajr preko grijeha? Kako očekuješ da te Allah pomogne u toj vezi kad ju je On zabranio? Kako očekuješ da ti “ruže cvjetaju”, da imaš ljubav kao u filmovima, kada svojom haram vezom prkosiš svome Gospodaru? Zar onoga ko te odgovara od pokornosti  tvome Stvoritelju možeš smatrati voljenom osobom? Zar njegovu ljubav možeš smatrati iskrenom? Njegova/njena ljubav trebala bi biti takva da te podstiče i usmjerava ka putu dobra, usmjerava na put istine, odvraća te od lošeg i štiti te od grijeha, jer se boji kazne za tebe.

Ako te on, sestro moja voljena, iskreno voli, tu ljubav neće pokazivati tako što će doći u kafanu i potući se zbog tebe sa nekim polupijanim momcima, već će ti ljubav dokazati željom da te oženi, da te skrije u svoj zagrljaj daleko od pogleda drugih, da te pazi, čuva i voli, tamo gdje je to Gospodar dozvolio, u svome domu, kao tvoj suprug.  Dokazat će ti svoju ljubav kada te bude budio na noćni namaz, podsticao na činjenje dobra i pomagao ti da budeš bolja mu’minka, svome Allahu predana, zato  što želi da te vidi u Džennetu, da te povede za ruku šetajući džennetskim parkovima, vrtovima.

A ti, brate, tragaj za onom koja će tražiti voljenog koji će je buditi na sabah-namaz, a i ona njega. Traži onu koja voli Allaha više nego tebe, koja je tužna i suze lije kada joj prođe dan u kojem Kur’an nije uzela u ruke, a ne onu kojoj si ti sve u životu, pa ako joj se dva sata ne javiš telefonom, pravi ti ogromne probleme. Onu koja svoga Gospodara voli više od bilo koga i bilo čega, radi Njegovog zadovoljstva njome, i stjecanja Njegove ljubavi, trudit će se da te učini najsretnijim čovjekom, a Allah će dati bereket u vašem braku i posebnu ljubav, radi iskrenog nijeta.

Kada su šejha Saliha el-Megamisija upitali koji je lijek za zaljubljenost onome kome je dunjaluk zbog te zaljubljenosti postao tijesan, odgovorio je: “Najdjelotvorniji lijek za ovo jeste da svoje srce vežeš za Allaha. Tako mi Allaha, onaj ko istinski voli Allaha, nemoguće je da Ga poistovjeti sa bilo kim od Njegovih stvorenja, i to nijednog trenutka ne smije biti drugačije, već se srce mora vezati za Gospodara. Ja ti savjetujem da klanjaš dva rekata dobrovoljnog namaza i da u svojoj dovi kažeš: ‘Allahu moj, ispuni moje srce ljubavlju prema Tebi, prihvatljivošću kod Tebe i stidom od Tebe.’ I prilikom odabira voljene osobe, imaj na umu: Ne traži onoga ko je ostavio Allaha, jer kada je mogao ostaviti Njega, tebe će zasigurno ostaviti još lakše.”

Ummu Sara Žužić
______________________________________

Mislio sam da bih umro ako bi je izgubio

Jedan poznanik mi priča: “Imao sam djevojku, bili smo zajedno četiri godine, i sve smo skoro ‘isplanirali’, čak i imena koja će nositi naša djeca, ko će nam šta donijeti na useljenje, sve do u detalje. I uvijek sam u dovi govorio: ‘Daj mi Bože nju i ubrazaj naše vjenčanje.’ Nikad ne razmišljajući da li je to dobro za mene.

I čudno mi bilo što se ništa ne dešava, iako smo to željeli oboje, nikako da dođe do tog čina, iako sam imao posao i ona je već bila spremna, nešto unutra me kočilo. Jednog dana sam čuo kako hodža govori da nam Allah daje samo ono što je dobro za nas, pa proispitah sam sebe da li je ona dobra za mene? Koliko sam ogriješio s njom? Koliko me udaljila od mog robovanja Njemu? Da li sam ja to postao njena žrtva? I čim sam došao kući, i po završetku namaza, uputih dovu: ‘Gospodaru, ako u ovome nije Tvoje zadovoljstvo, udalji je od mene.’ Nakon samo 5 dana, došla je i rekla mi da ne želi više biti sa mnom. Ja sam to sasvim smireno podnio, a mislio sam da bih umro, ako bih je izgubio. Shvatio sam da je to odgovor na moju dovu. Četiri godine sam govorio: ‘Daj, daj, daj, i kad sam Mu samo jednom rekao da li je u ovome Tvoje zadovoljstvo, On je to odmah udaljio od mene.’

Nakon nepunih dva mjeseca sam se oženio, sa jednom hairli sestrom, drugaricom moje rođene sestre, i sretan sam, ispunjen, osjetim da je On zadovoljan, napredovao sam u vjeri i niko nije sretniji od mene. Allah nam uistinu daje samo ono što je dobro za nas, i zato ne požurimo ono u čemu je možda naša propast. Dobro razmislimo o onome što tražimo. Neka nam svima na prvom mjestu bude On i Njegovo zadovoljstvo, a sve ostalo je manje bitno!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta