Kur'an
person holding white iphone 5 c

Kakva je veza između Musaa i Haruna i Merjeme alejhes-selam?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: 

Es-selamu alejkum. Kakva je veza između Musaa i Haruna, alejhimes-selam i Merjeme alejhes-selam?
U ajetu je rečeno: ”Hej ti, koja ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila bludnica!” [Merjem, 28.]

Odgovor:

Alejkumuselam.

„O Merjem!“, rekoše oni, učinila si nešto nečuveno! Hej ti, koja u čednosti ličiš Harunu , otac ti nije bio nevaljao a ni mati tvoja nije bila bludnica.“

U ajetu je korišten izraz „ja uhte Harun“ što u bukvalnom prijevodu znači: „O sestro Harunova.

Šta se misli pod sestrom i na kojeg Haruna se misli, u vezi tih pitanja postoji nekoliko stavova, a navodi ih imam Kurtubi:

1. Misli se na Haruna, Musaovog brata, odnosno: O ti koja si u svojoj pokornosti sestra Musaovom bratu, tj. slična si bila njemu u pokornosti.
2. Po ovom stavu, Merjem nije bila direktna sestra Haruna, Musaovog brata, nego je bila iz njegove loze, pa je nazvana sestrom.
3. Imala je brata po ocu koji se zvao Harun.
4. Harun je bio dobar čovjek iz Merjeminog perioda.
5. U to doba bio je jedan izraelćanin koji se posvetio samo ibadetu, pa je ona nazvana sestrom njegovom, tj. bila mu je slična u ibadetu, jer se posvetila robovanju u hramu.

Dakle, ni po kojem od ovih mišljenju ne radi se o tome da je Merjem direktna sestra Haruna, Musaovog brata.

Da se radi o nekom Harunu iz perioda Merjeme, dokaz je predaja koju bilježi Muslim, a u kojoj Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o tome kaže: „Oni su svojoj djeci davali imena prijašnjih vjerovjesnika.“

Nakon svega ovoga, Kurtubi zaključuje da je dozvoljeno djeci davati imena vjerovjesnika. (Pogledati: El-Džami’u li ahkam-l-Kur’an, 11/100.)

Odgovorio: Senad Muhić, prof.

www.pitajucene.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta