Brak i islamska porodica

Koga oženiti – ali, i za koga se udati?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Primjetno je da većina onih koji pišu ili govore na temu izbora bračnog druga uvijek stavljaju akcent na izbor dobre supruge. Međutim, rijetko možemo čuti da neko govori o važnosti izbora dobrog supruga iako ta tema po bitnosti nimalo ne zaostaje za prethodnom.

Pogledajmo oko sebe i vidjet ćemo da problemi u braku i razvodi nerijetko bivaju uzrokovani pogrešnim izborom bračnog druga od strane djevojke, a ako bismo rekli da je upravo greška u biranju muža najveći uzrok bračnih kriza i razvoda, ne bismo bili daleko od istine.

Zato je osnovni faktor u stabilnosti bračne zajednice upravo dobar izbor bračnog druga. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas tome uči i kaže: ”Ženu udaju četiri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota i njena vjera, a ti se usreći sa onom koja ima vjeru, dobro ti bilo.” (Buharija, 5146, i Muslim, 3708)

Malo je muslimana koji nisu čuli za ovaj hadis, međutim vidimo da se danas pitanje izbora bračnog druga najviše vrti, pogotovo kada je u pitanju muž, oko materijalne situiranosti, zaposlenja, stambenog pitanja i porijekla, dok se kod žene pored ljepote itekako gleda na bogatstvo njenog babe, na njeno porijeklo, a ima i takvih koji traže zaposlenu ženu gdje bi njihova glavna briga u braku bila čuvanje djece.

Nažalost, ovakav pristup izboru bračnog druga prisutan je i kod velikog broja naše braće i sestara koji svoje živote nastoje uskladiti sa Allahovim propisima. Tako često možemo čuti našeg brata muslimana kada ga upitamo zašto želi da zaprosi djevojku koja ima velikih propusta u svom prakticiranju islama, da odgovori: ”Ma popravit će se, ako Bog da.

Ali rijetko ili nikako možemo čuti da neko za bogobojaznu ali sirotu djevojku kaže: ”Ma dat će Allah i meni i njoj nafaku kada se uzmemo”, ili da za bogobojaznog a sirotog mladića neki babo kaže: ”Allah će i njemu i njoj iz Svojih riznica dati pa će se s vremenom i obogatiti.

Mada nam naš Gospodar, dželle ve ‘ala, u Svojoj Knjizi jasno poručuje: ”Udajite neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (Sura An-Nur, 32)

Najveću odgovornost kada je u pitanju izbor bračnog druga snose upravo staratelji koji nisu shvatili suštinu starateljstva u islamu. Allah, dželle ve ‘ala, odredio je ženama staratelja kako bi im pomogao da kroz ispravan odabir u braku nađu sreću oba svijeta. Međutim, upravo taj staratelj, otac djevojke, a i njena majka često dadnu prednost bogatom i uglednom nad bogobojaznim i moralnim mladićem, zaboravljajući pri tome riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Kada vam dođe prosac sa čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, oženite ga! Ako ne budete tako postupali, nastat će velike smutnje i nered na Zemlji.” (Tirmizi, 1107)

Gdje su očevi i majke koji postupaju po ovom hadisu? Svi smo mi spremni slušati govor na ovu temu, pa čak i druge posavjetovati, međutim kada našoj kćerki prosci pođu kucati na vrata, tada počnemo kalkulisati dunjalučkim digitronima. Kako poslije toga otac i majka imaju pravo da se žale na zeta kada su baš njih dvoje gurnuli svoju kćer u brak s njim, bilo da su joj ga preporučili ili prešutno dozvolili?!

Pogledajmo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji nam je u svemu najbolji uzor, kako je on udao svoju kćerku Fatimu, radijallahu anha! A ko je Fatima i ko je njen otac!? Kada ju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, udao za Aliju, radijallahu anhu, rekao mu je: ”Daj joj vjenčani dar – mehr!” Alija reče: ”Nemam ništa da joj dam.” Pogledajte, Alija, radijallahu anhu, a ko je bio Alija, radijallahu anhu, nema ni jednog dirhema za mehra! Ima li danas kod nas ijedan prosac u takvom materijalnom stanju?!

Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije rekao: ”Onda se ne možeš ni oženiti”, nego ga je upitao za njegov oklop koji je Alija, radijallahu anhu, koristio u borbi na Allahovom putu, pa mu je naredio da joj uruči taj oklop kao vjenčani dar. Vjenčali su se i bili primjer sretnog bračnog života. Zato Alija, radijallahu anhu, za Fatimina života nije oženio drugu ženu, iako su drugi ashabi imali po dvije, tri i četiri žene. Iz ovog braka rodili su se Hasan i Husejn za koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da su najugledniji mladići među stanovnicima Dženneta.

Pored vjere, koja treba da bude presudni faktor prilikom odabira bračnog druga, ne treba zanemariti ni druge osobine koje će brak učiniti ljepšim i stabilnijim, ali im ne treba davati važnost veću od one koja im pripada.

Prema predavanjima šejha Nasira el-Omera

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta