Odgovori
silhouette photography of person

Koliko se trebamo plašiti Allaha Milostivog ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:
Selam alejkum, moje pitanje je koliko se trebamo plašiti Allaha dž.š. Milostivog.

Mišljenje jedne osobe jeste da Ga se trebamo bojati svakog momenta i svako loše djelo koje uradimo treba da nas zabrine i da se trudimo izbrisati ga istigfarom ili dobrim djelima.

Mišljenje druge osobe o prvo jeste da Ga se previše boji, te pretjeruje i da je Allah Milostiv i da se trebamo uzdati u Njegovu milost i da je samo širk strašan a da će Allah sve drugo oprostiti.

Nadam se da ćete mi odgovoriti.

Allah vam dao svako dobro.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Ta sestra je u pravu, Allaha se moramo bojati zbog Njega samoga i nekih njegovih osobina kao i zbog naših grijeha pa se bojimo Allahove srdžbe i Njegove kazne. Insan se trudi da ne griješi pa time Allaha rasrdi a ako pak pogriješi onda strahuje da Allah prema njemu po tom pitanju pravedno ne postupi pa ga kazni. Sve ovo je obaveza imati stalno na umu.
S druge strane strah od Allaha nikako ne isključuje nadu u Njegovu milost već jedno drugo upotpunjuje pa je neispravno reći trebamo li strahovati ili se nadati. Ispravno je da uvijek moramo se Boga bojati i Njegovoj milosti i oprostu se nadati do te mjere da kada bi nam rečeno svi će u Džennet osim jedna osoba bojali bi smo se da to nismo mi a kada bi bilo rečeno da će svi u Vatru osim jedna osoba i dalje bi smo se nadali da smo to možda mi.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta