Aktuelno

Koliko se ti i ja, volimo u ime Allaha i koliko smo spremni učiniti jedan za drugoga ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jesmo li, dragi moj brate u islamu, svjesni koliku težinu nose riječi Uzvišenog Allaha, kada kaže da su vjernici uistinu braća?! Braća su jedni drugima emanet, mi smo jedni drugima na plećima, i bit ćemo odgovorni za svoje postupke jednih prema drugima.

Ne dozvoli sebi, brate muslimanu, da tvoj brat večeras zanoći gladan a ti u svojoj kući sit sa svojom porodicom. Nemoj sebi dozvoliti da brat pusti suzu radi nepravde koju si mu učinio. Znaš, brate moj u islamu, izdaja nije pojam koji je blizak iskrenom bratstvu, jer brat brata nikada, ni po cijenu života neće izdati i na cjedilu ostaviti, ma u kakvoj se situaciji našao. Brat u islamu je tebi ogromna blagodat ali i veliko iskušenje od Allaha Uzvišenog. Iskušenje za koje možemo biti kažnjeni, i ti i ja, ukoliko se ne budemo ispravno odnosili prema njemu. Zašto da pored svog brata muslimana, kojeg si do jučer volio i uvažavao, prođeš bez selama i sa okretanjem glave na stranu?

Zbog toga što možda ti i tvoj brat imate različite poglede na fikhske propise zbog kojih su i najveći učenjaci ovoga ummeta imali različite stavove, ali među kojima nije nedostajalo međusobnog uvažavanja i bratske ljubavi?! Zašto ne obiđeš svoju bolesnu braću muslimane, šta te to sprečava Allahov robe?! Zbog čega si prestao savjetovati svoga brata muslimana kojeg si vidio da griješi? Zašto ne prikrivaš mahane svoga brata muslimana, a vrlo vjerovatno ih imaš više nego on? „Trun u oku brata svoga gledaš, a grede u svome oku ne primjećuješ!“

Zašto omalovažavaš brata muslimana, znaš li koje je prebivalište najavio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oholnicima? Znaš li, brate moj u islamu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se ne kontaktira sa bratom muslimanom više od tri dana? Nabrajati bi se moglo još mnogo i mnogo, ali, svako od nas zna svoje stanje i svoj odnos prema braći muslimanima a dužni smo se obračunavati svako ponaosob prije nego li nam bude obračunavano. Braća u islamu se vole i poštuju, izgrađuju odnos kakav nije poznat u drugim religijama, jer oni se vole zarad ljubavi Uzvišenog Allaha, a one koji se vole u ime Uzvišenog Allaha, On će pomoći i Svoju ljubav i milost na Svoje iskrene robove spustiti. Ona dvojica koja su se zavoljela u ime Allaha su oni koji će na Sudnjem danu, prema vjerodostojnim hadisima, biti jedna od sedam kategorija koje će boraviti u hladu Allahovog Arša, onda kada drugog hlada ne bude bilo. Znaj da je tvoja ljubav sa tvojim bratom muslimanom ibadet Allahu dželle šanuhu, samo ukoliko ste iskreni, ustrajni u potpomaganju jedan drugoga. A da pomogneš svoga brata, ne trebaju ti pare i materijalna dobra, dovoljan je tvoj osmijeh tvome bratu u lice, topla riječ, za koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao da su sadaka. Danas ovakvih nije mnogo, ali, ako krenemo od sebe, mijenjajući sebe, nadamo se da će Uzvišeni Allah donijeti promjenu cijelom našem društvu i da ćemo se jedni prema drugima početi odnositi na najljepši mogući način. Jer na koncu, drugačije ne možemo ni uspjeti, uspjeh je sa džematom i zajednicom, a zajednica ne može uspjeti ukoliko su njeni članovi u raskolu i raspadu, daleko jedni od drugih.

Za kraj, dragi moj brate, navest ću ti jednu priču koju bilježi Imam Malik, a prenosi je šejh Abdullah Nasih Alvan, u svome djelu „Islamsko bratstvo“, koju ti toplo preporučujem da pročitaš: „Ebu Idris el-Havlani je rekao: ‘Ušao sam u glavnu džamiju Damaska i tamo ugledao mladića prelijepog osmijeha. Mnoštvo ljudi je bilo okupljeno oko njega; ako se u nečemu raziđu, od njega traže da im presudi. Upitao sam ko je ovaj mladić, a oni rekoše: ‘Ovo je Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu.’ Sutradan sam poranio u džamiju, a mladić bijaše stigao prije mene i otpočeo klanjati dobrovoljni namaz. Kada je završio namaz, priđoh mu, poselamih ga i rekoh: ‘Tako mi Allaha, volim te u ime Allaha!’ On me upita: ‘Tako ti Allaha, je li istina da me voliš?’, a ja rekoh: ‘Da, tako mi Allaha!’ Zatim me on uhvati za ogrtač, primače me sebi i zagrli me, pa reče: ‘Raduj se, ja sam doista čuo Allahovog Poslanika da kaže: ‘Uzvišeni Allah je rekao: ‘Moja ljubav je obavezna onima koji se vole u Moje ime, koji se obilaze u Moje ime i onima koji se žrtvuju radi Mene.‘“ Koliko se ti i ja, volimo u ime Allaha i koliko smo spremni učiniti jedan za drugoga? Koliko smo, ti i ja, jedan drugome brat?! 

Tekst poslao Elvir Buljubašić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta