Kur'an

Kur’an kao uputa svim ljudima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neka je hvala Allahu koji je objavio Kur’an i učinio ga ispravnim bez ikakvih zastranjivanja, da vjernike radosnom viješću obraduje, da sve ljude opominje i njime ih na Pravi put upućuje.

Najveličanstveniji aspekt čudotvornosti Kur’ana je to što je on knjiga upute svim ljudima, Arapima i ne-Arapima, znalcima i neznalicama, bogatima i siromašnima, svakom čovjeku. Česta zabluda je da je Kur’an objavljen samo muslimanima. O Kur’anu Uzvišeni Allah kaže: Elif Lām Mīm. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali…(El-Bekare, 1.-2.)

O sljedbenici Knjige (Jevreji i kršćani), došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna, kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.(El-Maide, 15.-16.)

Kur’an usmjerava na put istine i ispravnosti, spašava od propasti i odvraća od zabranjenih stvari, štiti od zabluda.

A šta će biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju.(En-Nahl, 89.)

O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.“ (Junus, 57.)

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla…“ (El-Bekara, 185.)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je primio ovu objavu od svoga Gospodara, a ranije je nije znao, zatim je o tome obavijestio ljude da bi ih usmjerio na Pravi put.

Na takav način Mi i tebi objavljujemo ono što ti se objavljuje. Ti nisi znao šta je Knjiga niti si poznavao vjerske propise, ali smo je Mi učinili svjetlom pomoću kojeg upućujemo one robove Naše koje želimo. A Ti, zaista, upućuješ na Pravi put… (Eš-Šura, 52.)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je učio ljudima, i to je imalo veliki utjecaj na njih.

Dokaz ovog utjecaja na ljude, čak i na mušrike, je to što oni nisu mogli sakriti osjećaj koji je Kur’an stvorio u njima, tjerajući ih da ga hvale riječima čak i ako ne vjeruju u njega. Što se tiče mnogobožaca koji su otvorili svoj sluh i srca Kur’anu, Allahove riječi su duboko ušle u njihove duše i prosvijetlile ih, zbog snage i utjecaja na njih sve dok nije objavljeno istinsko svjedočanstvo islama i oni su prihvatili islam .

Oni koji ne vjeruju govore: ‘Ne slušajte ovaj Kur’an, nego pravite buku da biste ga nadvikali!’ (Fusilet, 26.)

Utjecaj i smjernice Kur’ana nisu bile samo za Arape, već se njegov utjecaj proširio i na ne-Arape koji ga ne razumiju. Uzvišeni Allah kaže: Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: ‘Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili.“ (El-Maide, 83.)

Naše doba je vrijeme raznolikog tehničkog i znanstvenog napretka koje otkriva svijetu da je utjecaj Kur’ana još uvijek aktivan i da se povećava iz dana u dan. O tome svjedoče učenjaci, znanstvenici, istraživači i općenito ljudi koji su prihvatili islam, fascinirani ovom čudesnom Knjigom koja je sadržava različite vrste uputa, metoda i utjecaja na ljude, uprkos njihovim jezičnim i drugim razlikama.

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta