Odgovori

Liječenje fizičkih povrijeda/oboljenja učenjem rukje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Es selamu alejkum! Zanima me da li je ispravno i od sunneta za neku jasnu povredu na tijelu (lomljenje ruke, povreda noge i slično), umjesto javljanja doktoru i traženja rješenja tim putem, naravno uz dovu Allahu, dželle šanuhu, za pomoć i ozdravljenje, da li je propisano umjesto navedenog učiti sebi rukju, određenje dijelove Kur’ana, El-Fatihu i slično s nijjetom ozdravljenja, ili ima neka druga opcija po ovom pitanju, koja je po Sunnetu da se uradi?

ODGOVOR: Bismillahir-rahmanir-rahim

Uzvišeni Allah stvorio je bolest, ali je i stvorio ili dao lijek, i samo je On liječi, dok su ljudi samo sebeb (razlog) liječenja.

Sebeb liječenja (ili lijek) može biti:

  • Šerijatski (učenjem rukje)
  • Dunjalučki (tj. kosmički, koji se zna na osnovu nauke i iskustva)

Treba da znamo da ne postoji suprotnost između ova dva načina liječenja (sebeba). Najbolje je primjeniti oba načina liječenja a u zavisnosti od mogućnosti.

U konkretnom slučaju koji je spomenut u pitanju, ispravno je tražiti lijek na osnovu iskustva, tj. ići kod doktora, jer na to ukazuje razum, zatim iskustvo, a i Poslanik ﷺ je koristio ovu vrsta lijeka, znamo da Poslanik ﷺ koristio hidžamu kao lijek, zatim hladnu vodu protiv povišene temperature, med za bolove u stomaku, a neki su koristili el-kej (užarena šipka) za otvorene rane i slično.

Znamo da su i Poslanik ﷺ i ashabi u mnogim bitkama bili povrijeđeni, ali ne prenosi se da su se u takvim situacijama liječili rukjom.

Postoje predaje da je Poslanik ﷺ fizičke povrede liječio dovom, (a to se u našem vremenu može uvrstiti u rukju, jer se rukja uči Kur’anom i dovom), međutim to se ubraja u Poslanikove ﷺ mu’džize, i sa smrću Poslanika ﷺ te mu’džize prestaju, tako da nije propisano da se na osnovu tih mu’džiza čovjek oslanja na rukju prilikom fizičkih povreda poput loma noge.

Nije problem da kada se potraži lijek od doktora za fizičke povrede da se uči i rukja kao dodatni lijek.  A Allah najbolje zna.

Mr. Jakub Alagić – delil.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta